Vinul scade riscul bolilor cardiovasculare, dar importantă e cantitatea și vârsta

Vinul scade riscul bolilor cardiovasculare, dar importantă e cantitatea și vârsta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cu toții am auzit că un pahar de vin, la masă, e sănătos. Dar cu ce anume ne ajută și când se termină efectul său protector, de la ce cantitate? Oamenii de știință de la Universitatea din Barcelona vin acum și cu răspunsurile. Tot ce depășește 35 de pahare de vin pe lună e prea mult.

Concret, după ce au analizat dieta a peste 1.200 de persoane, folosindu-se și de biomarkerii din probele lor de urină, ca să măsoare mai precis cantitatea de alcool consumată, cercetătorii au dat și verdictul. O dietă mediteraneană, udată cu vin la masă, aduce doar beneficii pentru inimă.

ADVERTISING

Cei care au băut între 3 și 12 pahare de vin pe lună au avut un risc cardiovascular cu 38% mai mic față de cei care nu gustau deloc vin.

Cei care au consumat între 12 și 35 de pahare de vin pe lună au avut beneficii chiar mai mari: un risc cu 50% mai mic de a se îmbolnăvi de inimă, scrie The Independent.

Doar că de la acest prag în sus, riscurile au devenit mai mari decât beneficiile, au stabilit cercetătorii, care au monitorizat subiecții timp de mai mulți ani. Iar beneficiile nu se obțin la orice vârstă, ci doar de la 35 – 40 de ani.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇