Dacă micul dejun e corect, poate scădea riscul cardiovascular

Dacă micul dejun e corect, poate scădea riscul cardiovascular
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un mic dejun bun, care oferă energia necesară pentru a începe ziua, adică aproximativ un sfert din aportul caloric zilnic, poate reduce riscul de boli cardiovasculare, arată un studiu recent.

Realizat de Instituto de investigaciones médicas Hospital del Mar (Spania) și publicat în Journal of Nutrition, Health and Aging, studiul a monitorizat 383 de subiecți, fiind primul care a analizat impactul aportului energetic și al calității nutriționale a micului dejun asupra acestor factori de risc.

Cercetătorii au luat în considerare două aspecte: aportul energetic al micului dejun în raport cu aportul total zilnic, definind un aport adecvat ca fiind între 20-30% din total; și calitatea nutrițională a micului dejun, analizând echilibrul dintre proteine, grăsimi, fibre și alți nutrienți esențiali.

ADVERTISING

Rezultatele au arătat că atât consumul unui aport energetic adecvat dimineața, cât și consumul de alimente de înaltă calitate contribuie la reducerea factorilor de risc cardiovascular, scrie Eurek Alert.

Cercetarea a urmărit subiecți cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, toți având supraponderalitate sau obezitate, pe o perioadă de trei ani. Au fost evaluați mai mulți factori de risc cardiovascular, incluzând greutatea corporală, circumferința taliei (indicator al obezității abdominale), profilul lipidic (colesterol și trigliceride), tensiunea arterială și indici de diabet.

ADVERTISING

Participanții care au consumat 20-30% din aportul caloric zilnic la micul dejun au avut rezultate mai bune la mai mulți indicatori: indicele de masă corporală (IMC) a fost cu 2-3,5% mai mic; circumferința taliei a scăzut cu 2-4%; trigliceridele au scăzut cu 9-18%; iar colesterolul HDL („colesterolul bun”) a crescut cu 4-8,5%.

Un mic dejun bun a fost asociat cu: o reducere de 1,5% a circumferinței taliei, scăderea trigliceridelor cu 4% și creșterea colesterolului HDL cu 3%.

Un mic dejun de calitate include cantități adecvate de proteine, grăsimi sănătoase, fibre și minerale (cum ar fi potasiul și fierul), evitând în același timp zaharurile adăugate și grăsimile saturate, au stabilit autorii studiului.

ADVERTISING

”Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar contează ce și cum mănânci. Cantitatea și compoziția nutrițională sunt esențiale. Datele noastre arată că un mic dejun de calitate este asociat cu rezultate mai bune pentru factorii de risc cardiovascular”, a declarat Álvaro Hernáez, cercetător la Instituto de investigaciones médicas Hospital del Mar și profesor la Universitatea Ramon Llull (Spania).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇