Panourile solare ieftine schimbă lumea: Este ceva de neoprit

Panourile solare ieftine schimbă lumea: Este ceva de neoprit

Analiștii din domeniul energiei nu și-au imaginat nici în visurile lor cele mai îndrăznețe că până la mijlocul anilor 2020 energia solară va asigura toată creșterea cererii globale de energie electrică. Iar acest proces e pe cale să cucerească întreaga planetă.

Lucru rar, o organizație de analiză în domeniul energiei a transmis luna trecută o veste bună despre mediu: lumea este pe cale să instaleze o capacitate de energie solară cu 29% mai mare decât anul trecut, potrivit unui raport de la Ember.

"Într-un singur an, printr-o singură tehnologie, furnizăm la fel de multă energie nouă cât toată creșterea globală din anul precedent", a spus Kingsmill Bond, un strateg senior în domeniul energiei la RMI, o organizație nonprofit din sectorul energiei curate, pentru The Atlantic.

În urmă cu un deceniu sau două, analiștii "nu și-au imaginat nici în visurile lor cele mai nebunești că până la mijlocul anilor 2020 energia solară va asigura deja toată creșterea cererii globale de energie electrică", a spus el. Și totuși, am ajuns aici, notează publicația.

Când vom scăpa de combustibilii fosili?

În Statele Unite, panourile fotovoltaice au furnizat anul trecut mai mult de jumătate din întreaga energie nouă. Dar cea mai dramatică creștere nu are loc aici.

ADVERTISING

Cel mai recent raport global al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) arată că energia solară e pe cale să depășească toate celelalte forme de energie până în 2033. Utilizarea la nivel mondial a combustibililor fosili a intrat deja într-o zonă de plafonare - Statele Unite, de exemplu, au atins vârful cererii pentru energie pe bază de combustibili fosili încă din 2007.

Cererea de energie e în continuare în creștere, dar sursele regenerabile intervin pentru a compensa.

Pentru Bond, dezbaterea cu adevărat interesantă acum este, de fapt, alta: când vom scoate combustibilii fosili din ofertă? "Și din cifrele noastre, dacă solarul continuă să crească în acest fel, va fi până la sfârșitul acestui deceniu", a spus el.

Avantajele energiei solare vorbesc de la sine. Sistemele pot fi construite mai rapid și cu mai puține autorizații decât alte forme de infrastructură energetică, mai ales pentru că panourile sunt plate și modulare (spre deosebire, de exemplu, de o turbină eoliană înaltă sau de o centrală imensă pe gaz).

De asemenea, sunt adaptabile la orice scară, de la o persoană care ridică un singur panou până la o companie de utilități care poate asambla o fermă solară.

Iar acum, grație scăderilor notabile ale prețurilor la panourile fotovoltaice, în principal din China, forțele economiei de piață par să ducă la un boom solar total. "Acest lucru e de neoprit", crede Heymi Bahar, analist energetic senior la AIE.

ADVERTISING

Africa folosește soarele

La nivel mondial, aproximativ 40% din creșterea energiei solare este generată de oamenii care își alimentează propriile case și afaceri, a spus Bahar.

Poate că nicăieri nu este mai bine ilustrat acest lucru decât în ​​Africa, unde Joel Nana, manager de proiect la Sustainable Energy Africa din Cape Town, a condus un efort de sprijinire a țărilor pentru a reglementa și integra sistemele fotovoltaice la scară mică.

Nana și echipa sa au fost șocați când au început să cuantifice cât de multe surse solare noi existau. În Africa de Sud, de exemplu, cantitatea totală de energie produsă din sistemele solare în 2019 a fost estimată la aproximativ 500 de megawați, a spus el. Dar în primul trimestru al anului 2023, când cercetătorii au folosit imagini din satelit pentru a număra toate instalațiile solare din țară, au estimat că energia solară genera în total 5.700 de megawați de energie - din care doar 55% fuseseră declarați guvernului.

Anul trecut, guvernul sud-african a început să ofere pentru prima dată subvenții la energia solară. Anul acesta, planul său energetic prevede că sectorul solar la scară mică va fi cel mai mare jucător din țară în următorul deceniu.

ADVERTISING

Povestea acestei creșteri rapide și invizibile se regăsește pe tot continentul. Kenya are instalată acum pe acoperișuri o capacitate de aproximativ 200 de megawați de energie solară, aproximativ 9% din consumul total de energie al țării, a spus Nana.

Namibia are aproximativ 96 de megawați de capacitate solară pe acoperișuri, a continuat el - adică 15% din toată producția sa energetică. "Se întâmplă de trei sau patru ani, poate cinci ani, complet clandestin", a spus Nana despre dezvoltarea neoficială a energiei solare.

Energia solară pare să fi depășit un punct critic: în multe țări, costul scăzut al tehnologiei propulsează creșterea, în ciuda ajutorului guvernamental redus.

În Africa de Sud, afaceri precum centrele comerciale și fabricile foloseau generatoare diesel pentru a face față întreruperilor frecvente de curent. Mulți încă mai fac asta, dar acum alții economisesc bani instalând panouri fotovoltaice. Electricitatea de la un generator pe motorină costă aproximativ 10 rand (0,57 dolari) pe kilowatt-oră, a spus Nana; cu panouri solare, scade la aproximativ 2 rand (0,11 dolari). "Este efectiv la mintea cocoșului pentru proprietarul unei afaceri".

Companiile cumulează 80% din capacitatea solară generată la scară mică în această țară, potrivit cercetării sale.

Nana speră că în curând matricele și bateriile pentru sistemele solare vor deveni suficient de ieftine încât mai mulți proprietari de case de pe tot continentul african își vor putea permite tranziția la energia solară.

Potrivit jurnalistului Bill McKibben, unii proprietari de case din țările africane care nu au fost niciodată conectați la rețea primesc acum pentru prima dată electricitate prin kituri de panouri fotovoltaice, trecând astfel cu totul peste faza consumului de combustibili fosili.

Boom-ul din emisfera sudică și explozia din China

În emisfera sudică, sectorul solar captează o cotă tot mai mare din pieța de energie, la un nivel nemaivăzut. Pakistanul, de exemplu, a importat doar în primele șase luni ale acestui an panouri fotovoltaice chinezești care reprezintă echivalentul a un sfert din capacitatea sa totală de energie, potrivit Bloomberg.

Multe țări din emisfera sudică nu dispun de resurse semnificative de combustibili fosili, iar importarea acestora e costisitoare. "Cel mai simplu mod de a obține creștere economică într-o țară cu mult soare și fără combustibili fosili este, de departe, exploatarea propriilor resurse interne", a spus Bond.

Deja, în țări precum Brazilia, Maroc, Mexic și Uruguay, energia solară și eoliană dețin o pondere mai mare din generarea de electricitate decât în ​​țările din nordul globului. Până în 2030, prezice RMI, emisfera sudică își va fi dublat de patru ori capacitatea solară și eoliană.

Această estimare nu include China, care înregistrează un boom solar fără egal. Pe lângă faptul că a umplut restul lumii cu panouri, China a instalat mai mult de jumătate din noua capacitate solară a planetei pe teritoriul său în 2023, iar raportul Ember arată că este pe cale să adauge o cantitate similară în acest an. Anul trecut, Beijingul și-a dublat capacitatea solară de la un an la altul. "Nimeni nu se aștepta să fie atât de mare", declară Bahar.

Singura promisiune de mediu aproape de a fi respectată

Anul trecut, la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28), de la Dubai, 132 de țări și Uniunea Europeană s-au angajat să-și tripleze capacitatea mondială de energie regenerabilă până în 2030.

Este singura promisiune dintre multele făcute în Dubai care e pe cale să fie aproape de îndeplinire, spune Baha: lumea își va mări de 2,7 ori capacitatea de energie regenerabilă până în 2030, iar 80% din această creștere va proveni din surse solare.

Pentru a folosi toată această creștere, lumea va trebui să adauge mult mai multă capacitate de stocare și transport și problema e că niciuna dintre acestea nu ține pasul cu ritmul fotovoltaicelor.

AIE, unde lucrează Bahar, va pleda pentru noi angajamente pe aceste două fronturi luna viitoare, la COP29.

O lume care funcționează în mare parte cu energie solară va avea nevoie și de alte surse - cum ar fi hidroenergia, energia nucleară sau geotermală - pentru a genera energie atunci când soarele nu strălucește, în special noaptea și iarna.

Guvernele trebuie să orienteze investițiile către stocare și forme alternative de energie pentru a compensa acel timp inerent de nefuncționare, explică Jessika Trancik, profesor MIT.

În acest fel, lumea poate avea un mix energetic pe care se poate baza când 50 sau 60% din generarea de electricitate provine din solar și eolian. Poate părea un obiectiv îndepărtat, întrucât energia solară a reprezentat aproximativ 5,5% din energia globală în 2023, dar creșterea exponențială arată că asta se va întâmpla mai repede decât pare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇