Un beneficiu uriaș al panourilor solare atunci când sunt instalate pe un lac de acumulare

Un beneficiu uriaș al panourilor solare atunci când sunt instalate pe un lac de acumulare

Lacul de acumulare de la Aswan, Egipt, unul dintre cele mai mari din lume, se confruntă cu o rată ridicată de evaporare a apei din cauza climei foarte calde și uscate din regiune. O soluție la această problemă, dar și o sursă suplimentară de energie curată o pot reprezenta instalațiile solare plutitoare.

O echipă internațională de cercetători a analizat efectele instalării sistemelor fotovoltaice plutitoare pe lacul de acumulare format de barajului de la Aswan, potrivit pv magazine.

Barajul de la Aswan a fost construit în anii 1960 și produce 10.000 GWh pe an. Lacul de acumulare format se întinde pe o lungime de aproximativ 500 de kilometri de-a lungul fluviului Nil: 330 de kilometri în Egipt, unde este numit Lacul Nasser, și 170 de kilometri în Sudan, unde este numit Lacul Nubia.

Lacul are o suprafață totală de 6.000 de kilometri pătrați și o capacitate de stocare de 169 miliarde de metri cubi. O bună parte din apă se pierde însă prin evaporare, din cauza temperaturilor înalte.

ADVERTISING

Cu ajutorul unor simulări, cercetătorii au analizat ce se întâmplă dacă lacul ar fi acoperit în diverse proporții cu panouri solare. Perioada luată în considerare a fost 2005-2016. Fără panouri fotovoltaice, pierderile prin evaporare au fost de 141 de miliarde de metri cubi în intervalul specificat, cu panouri fotovoltaice pe 45% din suprafața lacului aceste pierderi ar fi fost cu aproape 40 de miliarde de metri cubi mai mici, iar dacă dacă vorbim de o acoperire de 90% s-ar fi pierdut cu peste 70 de miliarde de metri cubi de apă mai puțin.

ADVERTISING

Această apă a cărei evaporare a fost prevenită ar putea fi cel mai eficient folosită pentru irigarea terenurilor agricole, au concluzionat mai departe cercetătorii.

La aceste beneficii se adaugă și o cantitate însemnată de energie produsă de panourile solare.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇