O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial energetic uriaș

O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial energetic uriaș

Autoritățile elvețiene au dat undă verde unui proiect pilot de trei ani pentru instalarea de panouri solare demontabile pe o linie de cale ferată din vestul Elveției.

Tehnologia, care a atras interes și din partea altor țări, este dezvoltată de startup-ul Sun-Ways. Compania va începe să implementeze sistemul său de panouri solare începând cu primăvara anului 2025, pe o secțiune de 100 de metri de linie operată de compania de transport public transN în cantonul Neuchâtel, notează SwissInfo.

În această primă fază de testare de trei ani, vor fi montate pe traversele dintre șine 48 de panouri, împreună cu infrastructura electrică, energia generată urmând să fie injectată în rețeaua locală. Costurile pentru această etapă sunt estimate la 585.000 de franci elvețieni (681.000 de dolari).

ADVERTISING

Fiecare panou măsoară 1 x 1,7 metri, iar componentele și cablajele sunt integrate. Panourile sunt prevăzute cu filtre antireflex.

Modulele pot fi instalate și conectate manual de către ingineri, însă compania de întreținere feroviară Scheuchzer SA a dezvoltat o mașină capabilă să instaleze până la 1.000 de metri pătrați de panouri pe zi.

Sun-Ways.ch - Vidéo 3D _EN

Sun-Ways urmărește să valorifice cu sistemul său potențialul energetic anual estimat la 1 TWh al celor 5.000 de kilometri de linii de cale ferată din Elveția.

ADVERTISING

Potrivit reprezentanților companiei, acest lucru ar putea acoperi nevoile de electricitate pentru aproape o treime din sectorul de transport public al țării, reducând emisiile de CO2 cu peste 200.000 de tone.

Ideea nu este nouă, alte două companii, Greenrail din Italia și Bankset Energy din Anglia, testând deja elemente fotovoltaice montate pe traversele de cale ferată. Sun-Ways este însă prima companie care a brevetat, în colaborare cu EPFL, Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, un sistem demontabil.

ADVERTISING

Acest lucru înseamnă că fiecare element al instalației solare poate fi demontat rapid pentru a permite efectuarea de lucrări de întreținere sau pentru a fi înlocuit.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇