Cel mai mare acoperiș solar vertical din lume se află deasupra stadionului național de fotbal al Norvegiei.
Sistemul instalat în iunie 2024 este format din 1.242 de mini-panouri fotovoltaice bifaciale, ceea ce înseamnă că au două fețe active și generează mai multă energie decât panourile tradiționale.
Obiectivul este acela ca panourile să genereze cel puțin 250.000 kWh de electricitate anual, aproximativ energia necesară pentru a alimenta 71 de gospodării timp de un an întreg, notează Euronews.
Asemenea valori pot fi în regiunile mai reci și cu mai puțin soare cum sunt cele nordice doar cu astfel de panouri fotovoltaice bifaciale verticale, potrivit sursei citate.
Dacă obiectivul va fi atins, instalația va fi extinsă și pe celelalte părți ale acoperișului.
Studiile arată că panourile fotovoltaice bifaciale verticale pot depăși modelele tradiționale în ceea ce privește generarea de energie.
Potrivit cercetătorilor, acest lucru nu se întâmplă pentru că panourile solare bifaciale au două părți identice opuse, ci mai degrabă are legătură cu faptul că panourile fotovoltaice tradiționale înclinate tind să se supraîncălzească atunci când lumina soarelui este prea puternică.
„Temperaturile de funcționare mai scăzute corespund unei performanțe crescute. Panourile fotovoltaice pierd aproximativ 1% din performanță pentru fiecare 2-3 grade Celsius cu care se încălzesc. Sistemele fotovoltaice înclinate pe acoperișuri se pot încălzi cu ușurință cu 50 de grade, în timp ce în cazul sistemelor fotovoltaice amplasate în câmp panourile se încălzesc cu 25-30 de grade mai mult decât temperatura aerului ambiant”, explică Bas van Aken de la Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică Aplicată din Olanda.
Panourile solare verticale pot genera cu până la 20% mai multă energie, ceea ce le face ideale pentru regiunile cu ierni aspre și întunecate, unde maximizarea producției de energie în zilele mai scurte este crucială.
Cum funcționează panourile fotovoltaice verticale
Panourile de pe Ullevaal Stadion sunt orientate direct către soare, sistemul fiind orientat pe direcția nord-sud pentru a capta lumina în timpul orelor de vârf.
”Am ales această orientare pentru că dorim să producem mai multă energie iarna, când prețurile la electricitate sunt mai mari”, spune Lise Kristin Sunsby, managerul imobiliar al stadionului.
Stadionul folosește panouri verticale dezvoltate de startup-ul norvegian Over Easy Solar, care și-a testat anterior tehnologia pe alte clădiri din Norvegia.
Procesul de instalare a panourilor verticale este mai ușor, mai rapid și mai ieftin, potrivit lui Trygve Mongstad, CEO al Over Easy Solar. Panourile de pe stadion au fost instalate în patru zile.
Panourile fotovoltaice verticale beneficiază și de efectul albedo, unde zăpada care cade între rânduri reflectă lumina soarelui pe panouri, sporind producția de energie.
Over Easy Solar are în prezent instalate 30 de sisteme solare verticale în 11 țări europene, inclusiv Spania și Elveția. Potrivit lui Mongstad, produsul se comportă bine și în regiunile sudice, în special când este asociat cu acoperișuri de culoare albă, care sunt comune în țările mai calde și mai însorite pentru efectul lor de reducere a absorbției căldurii.
C.S.