Europa verde „made in China”: 98% din panourile fotovoltaice montate în UE se importă din China

Europa verde „made in China”: 98% din panourile fotovoltaice montate în UE se importă din China

Comisia Europeană consideră că utilizarea resurselor regenerabile de energie a reușit să reducă dependența de gazele rusești, jumătate din energia electrică consumată în UE provenind din surse verzi, conform celui mai recent raport.

Însă reducerea dependenței de Rusia a fost înlocuită cu dependența de importurile din China de produse necesare producerii energiei verzi: panouri solare, biocombustibili și parțial turbine eoliene.

China este de departe cel mai mare furnizor al UE de panouri fotovoltaice, reprezentând 98% din totalul importurilor efectuate în 2023, deficitul comercial fiind de aproximativ 19 miliarde de euro la acest capitol.

ADVERTISING

Astfel, UE a importat panouri fotovoltaice în valoare de 19,7 miliarde euro și exportat în valoare de 0,9 miliarde euro.

Valoarea importurilor a scăzut cu 12%, însă cantitativ reducerea este de doar 5%, datorită ieftinirii ofertei provenite din China.

Importurile de biocombustibili lichizi au înregistrat o scădere de 22% în valoare, cu o scădere modestă de 2% în cantitate.

Importurile de turbine eoliene au scăzut semnificativ în această perioadă, cu o scădere de 66% în valoare și o scădere de 68% în cantitate.

ADVERTISING

Citeşte integral articolul Europa verde „made in China”: 98% din panourile fotovoltaice – 20 mld. euro – montate în UE se importă din China pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇