Mica istorie: 14 octombrie - Ziua atestării documentare a Bucureștilor

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Anul 1066: Armata normandă a lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, ucigându-l pe acesta în bătălia de la Hastings.

Anul 1465: Este consemnată o veche atestare documentară a Bucureștilor ca reședință domnească a lui Radu cel Frumos, domnul Țării Românești. De altfel, din timpul domniei lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Țepeș,  se cunosc 18 documente, care au înscris pe ele faptul că locul de unde au fost emise era Cetatea de Scaun București.

Bine atestat astfel documentar, Bucureștiul este însă mai vechi, întrucât există un document tocmai din 20 septembrie 1459, când domnitorul Vlad Țepeș emitea un hrisov, scutind de dări pe unii locuitori și întărindu-le totodată dreptul de proprietate, în cetatea Dâmboviței, probabil Bucureștiul.

Mai târziu, în 1410, domnitorul Mircea cel Bătrân numește Bucureștiul „Cetatea noastră”, ceea ce atestă nu numai existența orașului, ci și o numită autoritate, chiar dacă nu de capitală, în orice caz de oraș princiar, locul unde domnitorul avea probabil o reședință, cu curtea aferentă, posibil ca un fel de rezervă, pentru eventualele vremuri grele, când cetatea Târgoviștei n-ar mai fi sigură.

Căci Bucureștiul prezenta un interes strategic deosebit, pe de o parte, găsindu-se în drumul de la granița nordică la cea sudică a voievodatului, pe de altă parte, fiind bine apărat de o pădure deasă și greu de răzbătut: codrii Vlăsiei.

Dar să vorbești de București numai din izvoare istorice ar fi o greșeală, originile orașului fiind înnobilate și de legendă. Tradiția spune că întemeierea orașului și-l are la origini pe un oarecare Bucur, pe care unii îl cred cioban, alții pescar, boier sau haiduc.

ADVERTISING

Cea mai populară pare a fi cea cu ciobanul, deși aș zice că este cea mai puțin credibilă: așa cum spuneam, orașul a apărut în plin Codru al Vlăsiei.

Or, ciobanii își pasc turmele numai pe plaiuri însorite și pline de verdeață, niciodată în codru, unde oile s-ar risipi printre copaci, dar, mai ales, unde n-ar găsi iarbă s–o pască. Deci aș zice că legenda cu oile este frumoasă, pitorească, dar se exclude din capul locului.

De altfel, prima consemnare în scris a legendei apare târziu, abia prin 1761, când călugărul franciscan Blasius Kleiner lansează în scrierile sale legenda cu ciobanul Bucur, fără să precizeze măcar de unde deține prețioasa informație.

Dar așa-i totdeauna: istoria este frumoasă prin precizia ei, legenda pare și mai frumoasă, prin farmecul narațiunii.

Anul 1778: Se naște Costache Conachi, poate primul poet român. În afară de cunoscutele sale poezii – foarte puține, dar pline de bun simț -  Costache Conachi a lăsat pentru posteritate și proză, cum sunt scrisorile către domnitorul Ioniță Sandu Sturdza și către mitropolitul Veniamin Costache, cuprinse de idei înaintate cu privire la cultivarea limbii române și emanciparea culturală a țării.

Anul 1789: George Washington proclamă prima Thanksgiving Day - ziua recunoștinței, care se serbează și astăzi în tot spațiul american.

Anul 1802: În Țara Românească a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază astăzi că a avut o magnitudine cuprinsă între 7,7 și 7,9 grade pe scara Richter.

ADVERTISING

Bucureștiul a fost grav afectat, prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței, mănănstirea Cotroceni și multe alte construcții.

În Bulgaria, orașele RuseVarna și Vidin au fost aproape complet distruse. Cutremurul principal a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5,5 grade.

Unda sa de șoc s-a simțit și în MoscovaSankt PetersburgInsula Creta și în Marea Egee. Conform documentelor vremii, cutremurul a ținut 2 minute și 30 de secunde. Este cel mai puternic cutremur consemnat vreodată în România și unul dintre cele mai puternice din istoria europeană.

Este interesantă prin pitorescul ei consemnarea caligrafului Dionisie Eclesiarhul, un contemporan al evenimentului, care prezintă următoarele detalii, emoționante prin modul cum sunt scrise:

„S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică”.

Wikipedia mai notează că, după seism, domnitorul Constantin Ipsilanti a ordonat refacerea imediată a orașului, din temelii. Și pentru că primii care au încercat să profite de pe urma dezastrului au fost zidarii și lemnarii, Ipsilanti a dispus prețuri maximale pe care aceștia le puteau practica. Pentru prima dată, se plafonau prețurile.

Bucureștiul s-a refăcut, astfel, în câțiva ani. Unele clădiri au fost consolidate atât de bine încât au rezistat și altor cutremure puternice, ulterioare. Asta se întâmpla după cutremurul din 1802. După cutremurul din 1977, încă și astăzi mai există construcții „cu bulină”.

ADVERTISING

Anul 1853: Se naște Ciprian Porumbescu, compozitor român. Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicală continuă și completă. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, unde conducea corul Societății Culturale „Arboroasa”.

În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, violonistul Ciprian Porumbescu a impresionat  asistența cu minunatul său arcuș, participând la festivități, alături de Mihai EminescuIoan SlaviciA.D. XenopolNicolae Teclu și alții.

Lista compozițiilor sale este scurtă, dar de o sensibilitate ieșită din comun. Sunt de amintit: „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostașilor români”. Dar poate cea mai notorie dintre toate este superba baladă în fa major op. 29, pe care o puteți asculta aici:

Alexandru Tomescu şi Orchestra Română de Tineret - Balada lui Ciprian Porumbescu (@TVR1)

Anul 1888: Moare Auguste Feyen-Perrin, pictor francez.

Anul 1890: Se naște  generalul Dwight David Eisenhower, politician american, cel de al 34-lea președinte al Statelor Unite.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eisenhower a fost Comandant Suprem al Forței Expediționare Aliate în Europa fiind răsplătit cu gradul de general cu cinci stele. Eisenhower a planificat și a supravegheat două dintre cele mai importante campanii militare ale celui de-Al Doilea Război Mondial: Operațiunea Torch în campania Africii de Nord în 1942-1943 și operațiunea Overlord, respectiv invazia Normandiei în 1944, celebra debarcare care l-a luat pe Hitler prin surprindere debusolând statul major german.

Urmările operațiunii Overlord au fost multiple, dar merită punctate trei pe care le consider de prim rang:

  1. Eliberarea rapidă a Franței.
  2. Un important ajutor oferit Armatei Roșii, asupra căreia apărarea germană a scăzut brusc, prin deschiderea unui al doilea front, în vest.
  3. Încurajarea aliaților Germaniei - în primul rând, Italia și România - să-și abandoneze rapid coechipierii fasciști.

În război, Eisenhower a știut să câștige respectul comandanților din prima linie. A interacționat abil cu personalități precum Winston Churchill, feldmareșalul Bernard Montgomery și generalul Charles de Gaulle. A avut dezacorduri serioase cu Churchill și Montgomery cu privire la chestiuni de strategie, dar acestea rareori ajungeau să tulbure relațiile cu ei. A avut cele mai bune legături și cu omologul său sovietic, mareșalul Jukov, cu care a ajuns bun prieten.

Anul 1900: Apare cartea Interpretarea viselor a psihologului Sigmund Freud. Este pentru prima dată când se publică o lucrare științifică privind înțelegerea viselor, ca fenomen derivat din impresiile, emoțiile și faptele receptate de căre funcția cerebrală, altceva decât prejudecățile paranormale cu care căutăm uneori tâlcuri și nu explicații.

Anul 1912: A început guvernarea celui de al doilea cabinet al lui Titu Maiorescu. Va dura doar un an și ceva, până la 31 decembrie 1913.

Anul 1923: Se naște Victor Kernbach, scriitor român, cunoscut mai ales pentru studiile sale documentate cu privire la trecutul istoric al Terrei și viziunea sa cu privire la posibila existență a extratereștrilor. Lecturând lucrările lui Kernbach, parcă-parcă te convingi asupra teoriei extraterestre.

Anul 1930: Se naște Mobutu Sese Seko, politician zairez, fostul dictator al Zairului (azi Republica Democrată Congo sau Congo Kinshasa, pe scurt), peste trei decenii, din 1965 până în 1997.

Odată cu terminarea Războiului Rece în anii 1990, Mobutu a pierdut mult din creditul prietenilor externi, care îl susțineau la putere. Pe plan intern, Mobutu a devenit marginalizat de sistemul pluripartid. Simțindu-se amenințat de mișcarea rebelă în estul Zairului, a predat puterea rebelilor lui Laurent-Désiré Kabila pe 16 mai 1997 și a fugit la Rabat, în Maroc, unde a murit în scurt timp.

Anul 1944: Are loc masacrul de la Moisei. Unități militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, au înghesuit internații dintr-un lagăr politic în două case de lemn aflate la marginea localității și i-au mitraliat. Au fost uciși atunci 29 de etnici români și 3 evrei, fără altă vină decât apartenența la o etnie sau la alta.

Moisei este o comună situată în partea de sud-est a județului Maramureș, la jumătatea drumului dintre orașele Borșa și Vișeu de Sus. După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, nord-vestul Transilvaniei, inclusiv întreg Maramureșul, intra sub ocupație maghiară. Nevoite să se retragă în fața ofensivei sovieto-române din 1944, autoritățile maghiare s-au năpustit asupra prizonierilor din lagărul de la Vișeu, împușcându-i, probabil ca să înlăture posibilii martori despre fărădelegile din lagăr.

Crima colectivă s-a petrecut în jurul orelor 15, iar în noaptea următoare, militarii au incendiat întreg satul, distrugând peste 300 de case. Deasupra gropii comune, s-a înălțat ulterior o troiță de lemn, înlocuită după câțiva ani cu un obelisc din piatră.

Anul 1944: Al Doilea Război Mondial: Feldmareșalul german Erwin Rommel, „eroul” lui Hitler in prima parte a războiului, este ucis din ordinul aceluiași Hitler, care presimțea că i se apropie sfârșitul.

Anul 1947: Pilotul american Chuck Yeager zboară cu un Bell X-1 devenind primul om care a călătorit vreodată cu o viteză mai mare decât cea a sunetului.

Anul 1948: Se naște Marian Papahagi, filolog român, de origini aromâne, critic și istoric literar român.

Anul 1962: Un avion de recunoaștere american Lockheed U-2 a survolat Cuba, fotografiind rachete sovietice capabile de a purta încărcătură nucleară și declanșând astfel criza rachetelor cubaneze.

Această criză a însemnat momentul când Războiul Rece era foarte aproape să devină război nuclear și să se transforme în Al Treilea Război Mondial. Estimarea făcută chiar de președintele John F. Kennedy a fost că probabilitatea unui război nuclear a fost atunci de aproape 50%.

Într-un discurs televizat de o extraordinară gravitate, președintele american John F. Kennedy a anunțat publicul că avioanele americane de spionaj U-2 au descoperit baze sovietice de lansare a rachetelor SS-4 Sandal în Cuba. Aceste rachete, purtând focoase nucleare, constituiau un pericol iminent deoarece, având rază medie de acțiune (2000 km), erau capabile să lovească, de pe teritoriul cubanez, un număr mare de orașe americane, dintre cele mai populate.

În cele din urmă, criza s-a aplanat. Specialiștii opinează azi că ceea ce a urmărit Hrușciov, prin plasarea respectivelor rachete în Cuba, a fost crearea unui instrument de presiune, pentru a obține unele concesii din partea SUA. Niciodată, însă, nu ar fi intenționat cu adevărat să înceapă un război nuclear cu America.

Anul 1964: Pastorul baptist nord-american Dr. Martin Luther King, cunoscutul luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americi, devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

King a fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. După moartea sa i s-a acordat Medalia prezidențială pentru libertate în 1977 și Medalia de Aur în 2004. În 1986, ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite.

Anul 1978: Moare Cezar Grigoriu, interpret român de muzică ușoară, regizor de teatru și film, component al trioului „Frații Grigoriu”, de mare notorietate la timpul său.

Anul 1981: Vicepreședintele Hosni Mubarak este ales președinte al Egiptului la o săptămână după ce fusese asasinat fostul președinte, Anwar Sadat.

Anul 1990: Moare Leonard Bernstein, compozitor american, unul dintre cei mai distinși dirijori al lumii, în secolul trecut.

Potrivit cunocutului critic muzical Donal Henahan, Bernstein a fost „unul dintre cei mai prodigioși, talentați și de succes muzicieni din istoria Americii”. Onorurile și distincțiile lui Bernstein includ șapte premii Emmy, două premii Tony și 16 premii Grammy (inclusiv Premiul pentru întreaga activitate), precum și o nominalizare la Oscar. A primit distincția Kennedy Center Honor în 1981.

Bernstein a fost un sprijinitor al drepturilor civile, a protestat față de războiul din Vietnam, a susținut dezarmarea nucleară, a strâns bani pentru cercetarea și conștientizarea HIV/SIDA și s-a angajat în multiple inițiative internaționale pentru drepturile omului și pentru pacea mondială. 

Anul 1994: Liderul palestinian Yasser Arafat, prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin și ministrul de Externe israelian, Shimon Peres, primesc Premiul Nobel pentru Pace. Erau acele vremuri când statul Israel și vecinii palestinieni știau să adopte un limbaj diplomatic, capabil să înlăture confruntarea militară.

Anul 1998: Moare Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru și film.

Anul 2017: Un atentat efectuat în Somalia cu un camion cu bombă a ucis 358 de persoane și a rănit altele, peste 400.

Anul 2022: Moare Mariana Nicolesco, soprană internațională de origine română, născută în Brăila și care în ultima parte a vieții s-a dedicat unei activități susținute pentru promovarea muzicii de operă și a tinerelor talente muzicale în România și îndeosebi în orașul său de origine.

MEMENTO

Informațiile privind evenimentele istorice sunt preluate din publicațiile enciclopedice și din presă. Comentariile îi aparțin autorului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇