Nicio „surpriză de proporții”, niciun „cutremur”. Era clar demult că FPŐ va câștiga alegerile în Austria. Paradoxal, vom intra curând în Schengen

valentin.naumescu

președinte ICDE

Valentin Naumescu este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și președintele Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE). Este expert independent și evaluator al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale din 2015 și coordonatorul programului de master în Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor de la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj. Valentin Naumescu a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (2005-2007) și consul general al României la Toronto (2008-2012).

Jurnaliști captivi în clișeele de lemn ale limbajului standard al presei, lăsați prostiile și puneți mâna pe carte, citiți, documentați-vă înainte să vă luați unii după alții și să puneți titluri apocaliptice!

Bravo presei care a pus titluri cumpătate, raționale, și înțelege că nu este sfârșitul lumii, deși situația în democrațiile occidentale devine tot mai apăsătoare, iar politicile progresiste ale UE sunt tot mai mult contestate de societăți epuizate și derutate.

Există însă viață și dincolo de alegerile federale din Austria, așa cum a existat și după cele din Olanda, cele din Franța, cele regionale din Germania etc.

ADVERTISING

Se vor face treptat ajustările cerute de populație și de economie, iar UE va supraviețui, dar își va schimba politicile publice în următorii ani. O spune clar și raportul Draghi, atât cât poate să spună un raport contractat și plătit de Comisia Europeană. 

De peste un an, din 8 decembrie 2022, când Austria a refuzat prima dată România în Schengen la Consiliul JAI al UE, tot scriem în articole și spunem în emisiuni că FPŐ (Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta) va câștiga alegerile parlamentare din septembrie 2024. De asta se temea și cancelarul Nehammer.

FPŐ a condus tot timpul în sondaje, la diferențe chiar mai mari. ŐVP, partidul popular al lui Nehammer, aflat la guvernare, chiar a reușit să reducă destul de mult diferența în ultimele luni dar, una peste alta, victoria FPŐ nu este nicio surpriză pentru cei cât de cât informați.

Politica austriacă este „praf și pulbere”, scuzați lipsa de respect pentru o țară postimperială atât de simandicoasă. Roasă de scandaluri de corupție la vârful guvernului, putredă de spionaj rusesc, lovită de demisii spectaculoase, găunoasă în toate fundamentale ei „morale”, economice și strategice de țară chipurile „neutră” și pacifistă, care s-a pliat și s-a gudurat de-a lungul timpului fie după nazism, fie după toanele lui Stalin, fie după ambițiile lui Putin, doar să îi fie ei bine și să nu-și bată capul cu problemele altora.

Când știi ce urmează, nu se numește „cutremur”. Cutremurele te iau prin surprindere.

Austriecii sunt nemulțumiți de numărul mare al migranților ilegali din țara lor, iar aceasta este o realitate, nu o speculație electorală sau o invenție a extremei drepte. Austriecii, ca și alte națiuni vest-europene, sunt nemulțumiți de asemenea de creșterea prețurilor și scăderea puterii de cumpărare. Au sentimentul că nivelul lor de viață este în scădere, față de acum 25-30 de ani. E la fel pentru francezi, germani, olandezi, italieni etc.

Paradoxal oarecum după aceste alegeri câștigate de extrema dreaptă, dar totuși previzibil, așa cum am mai afirmat în ultimele 2-3 luni, guvernul de la Viena ar putea lăsa România să intre în Schengen în această toamnă. Presiunea electorală a trecut, cel puțin câțiva ani.

Citeşte integral analiza lui Valentin Naumescu - Nicio „surpriză de proporții”, niciun „cutremur”. Era clar demult că FPŐ va câștiga alegerile în Austria. Paradoxal, vom intra curând în Schengen pe CentrulPolitic.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇