Cum a reușit extrema dreaptă să câștige în Austria: Ce a făcut Rusia și ce urmează pentru Schengen Interviu cu istoricul austriac Oliver Jens Schmitt

Cum a reușit extrema dreaptă să câștige în Austria: Ce a făcut Rusia și ce urmează pentru Schengen <span style="color:#990000;">Interviu</span> cu istoricul austriac Oliver Jens Schmitt

Rusia nu a trebuit să facă prea multe, doar să privească și să aștepte. Semințele fuseseră deja semănate cu mulți ani în urmă; acum, Moscova speră probabil la recoltă, afirmă istoricul Oliver Jens Schmitt, profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena.

Într-o analiză la cald pentru spotmedia.ro, acesta consideră că depinde de partidele democratice dacă vor forma un guvern stabil, care să abordeze problemele care îi preocupă pe oameni, cum ar fi migrația și, mai presus de toate, islamizarea, izolând astfel extrema dreaptă care a câștigat alegerile, dar nu poate forma singură un guvern.

Partidul Libertății - Freiheitliche Partei Österreichs; FPÖ- plasat la dreapta extremă, a câștigat alegerile din Austria. Care au fost mesajele-cheie care i-au adus victoria?

Partidul a profitat de nemulțumirea față de politicile Guvernului în timpul pandemiei Covid, față de inflație și față de politicile de migrație ale guvernelor din ultimii zece ani.

Acesta a extins un imperiu media paralel, utilizând mult mai devreme și mult mai bine rețelele sociale. În campania electorală însăși, a lansat sloganuri relativ neutre, precum „cinci ani mai buni”, sau chiar a folosit reclame electorale blasfematoare, precum „Facă-se voia Ta”, la adresa cărora a protestat Biserica Catolică.

ADVERTISING

Campania electorală a fost destinată în primul rând mobilizării alegătorilor indeciși. Nucleul deja radicalizat al partidului era oricum gata să se mobilizeze.

Dacă în Germania victoria AfD a fost limitată la landuri din fosta Germanie de Est și s-a vorbit despre resentimentele esticilor și specularea lor politică, puteți detecta astfel de cauze locale în cazul Austriei?

Partidul este deosebit de puternic în unele state federale din sud-est (Carintia, Stiria) și în inima industrială a Austriei, Austria Superioară.

În Viena, partidul este relativ slab, dar Viena a fost întotdeauna o insulă social-democrată în Austria. FPÖ a făcut progrese clare în întreaga țară și nu este cu siguranță un partid regional.

FPO este apropiat de Fidesz-ul lui Viktor Orban, de altfel au și format acel grup al Patrioților europeni. Este o uniune influențată de Rusia sau doar folositoare Rusiei?

FPÖ a încheiat chiar un acord oficial cu partidul lui Putin. Partidul este deschis pro-rus și anti-UE.

Loialitatea sa față de Putin datează de mult timp; conducerea partidului a călătorit la Moscova în urmă cu câțiva ani și și-a făcut cu mândrie un selfie în Piața Roșie, în fața Kremlinului.

ADVERTISING

Fostul ministru de Externe Karin Kneissl a dorit să înființeze un serviciu de informații pro-rus paralel în cadrul Ministerului de Externe; actualul lider al partidului, Herbert Kickl, a dorit să îmbunătățească cooperarea polițienească cu Rusia în perioada în care era ministru de Interne. Karin Kneissl trăiește acum în Rusia ca propagandistă a regimului Putin și ca ambasador oficial al Tigrului Siberian.

A fost Rusia prezentă în campanie? În ce fel?

Atât Partidul Social Democrat, cât și conservatorul Partid al Poporului au urmărit mult timp o politică favorabilă Rusiei. În 2014, la scurt timp după anexarea Crimeii, președintele federal social-democrat Heinz Fischer l-a primit și l-a aclamat pe Putin, iar cancelarul federal conservator Sebastian Kurz a sporit dependența Austriei de gazul rusesc.

Politicieni din ambele partide au lucrat pentru mari companii rusești precum Lukoil sau căile ferate de stat rusești. Aceasta înseamnă că și partidele mari și vechi au fost compromise. Rusia nu a trebuit să facă prea multe, doar să privească și să aștepte. Semințele fuseseră deja semănate cu mulți ani în urmă. Acum, Moscova speră probabil la recoltă.

ADVERTISING

În ce măsură această victorie va influența soarta războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina?

FPÖ a obținut 29% din voturi și este relativ cel mai puternic partid. Este departe de o majoritate absolută.

Niciun alt partid nu dorește să colaboreze cu liderul FPÖ, Herbert Kickl, care este considerat un agitator radical care dorește să reorganizeze statul după modelul lui Viktor Orbán.

Depinde de partidele democratice dacă vor forma un guvern stabil care să pună în aplicare reforme reale și să abordeze problemele care îi preocupă pe oameni, cum ar fi migrația și, mai presus de toate, islamizarea.

Ce urmează? Se folosește acel cordon sanitar, care ar putea izola politic extrema dreapta. Va funcționa?

Există următoarele opțiuni: o coaliție a FPÖ și a conservatorilor.

Totuși, aceștia din urmă au exclus cooperarea cu liderul FPÖ Herbert Kickl, dar nu și cu partidul. FPÖ nu dispune aproape deloc de personal de conducere calificat și nu l-ar putea înlocui ușor pe Kickl. Pe de alta parte, FPÖ ar tolera cu greu un cancelar conservator. În ceea ce privește programul politic, totuși, cele două partide sunt destul de apropiate.

A doua opțiune este o coaliție între conservatori, social-democrații învinși, care au visat la o victorie electorală complet ruptă de realitate, și partidul liberal proeuropean NEOS, care a înregistrat o ușoară creștere.

Problema constă în social-democrați, al căror lider, Andreas Babler, a ales un curs populist de extremă stânga.

Social-democrații moderați iau în considerare înlăturarea lui Babler și deschiderea drumului pentru o coaliție a forțelor democratice.

Social-democrații și conservatorii au guvernat împreună Austria pentru o lungă perioadă de timp, dar sunt responsabili pentru mulți ani de blocaj politic. O coaliție al cărei unic scop este lupta împotriva lui Herbert Kickl s-ar destrăma probabil în curând sau ar fi înlăturată de la putere. Cu alte cuvinte: această coaliție are nevoie de un program clar de reforme, de la pensii la federalism și până la problema migrației.

O a treia opțiune ar fi de asemenea posibilă - o coaliție între FPÖ și social-democrați. Nu se vorbește prea mult despre acest lucru, dar aripa de dreapta a social-democraților nu este atât de îndepărtată de FPÖ.

Aceasta ridică problema cine determină politica: FPÖ are nevoie de un partener; în prezent, acesta este doar conservatorii, care au, de asemenea, opțiunea unei coaliții tripartite.

Dar ambele sunt rele: conservatorii ar fi doar partenerul junior al FPÖ sau ar trebui să riște să fie blocați de social-democrați. Dacă social-democrații își înlătură liderul populist incompetent de stânga și aleg un nou lider de partid din aripa anti-migrație, atunci social-democrații ar putea alege să se asocieze cu FPÖ sau să pună mult mai multă presiune pe conservatori.

Prin urmare, situația este foarte incertă, iar formarea unui guvern va lua timp. În plus, președintele federal Alexander van der Bellen l-a demis o dată pe Kickl din funcția de ministru de Interne și a stabilit deja condițiile pentru viitorul guvern: respectarea Constituției și a ordinii democratice, a drepturilor omului și ale minorităților și a apartenenței la UE.

Președintele federal poate, de asemenea, să refuze învestirea unui guvern, dar dacă Guvernul are o majoritate parlamentară, acest lucru ar declanșa o criză națională.

Vedeți posibilă, în acest context, ridicarea veto-ului Austriei privind integrarea deplină a României și Bulgariei în Schengen?

Mă tem că acest lucru nu joacă un rol important pe agenda politică a partidelor în acest moment.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇