Partidul Libertăţii (FPOe) – extrema dreapta a obţinut cele mai multe voturi, în alegerile legislative de duminică din Austria, fiind urmat de Partidul Popular austriac (OeVP), al cancelarului Karl Nehamer, indică primele estimări, la închiderea urnelor. Deși este departe de o majoritate, este o mare victorie pentru extrema dreaptă din Austria. Liderul FPOe spune că formaţiunea sa este „gata să conducă un guvern”, dar partidele austriece se unesc împotriva controversatului lider extremist.
Potrivit exit-poll-urilor, Partidul Libertăţii (FPOe) a obținut 29,1% din voturi, fiind urmat de Partidul Popular austriac (OeVP) cu 26,2% și Partidul Social-Democrat austriac (SPOe), cu 20,6%. De asemenea, Neos a obținut 9% şi Verzii 8,8%, informează The Guardian.
Nehammer își recunoaște înfrângerea. Kickl, pregătit să conducă
Cancelarul austriac Karl Nehammer a recunoscut că formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP) nu a reuşit să ajungă din urmă Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, în alegerile legislative de duminică, relatează Reuters.
Nehammer a declarat, adresându-se susţinătorilor săi, că OeVP trebuie să-şi respecte angajamentele preelectorale, fără a explica dacă se referă şi la frecventa sa afirmaţie că nu se va alătura unui guvern din care face parte şi liderul FPOe Herbert Kickl.
În ce-l priveşte pe Herbert Kickl, acesta a asigurat pe postul public de televiziune ORF că formaţiunea sa este „gata să conducă un guvern".
„Astăzi, alegătorii au pus piciorul în prag", a declarat Herbert Kickl, calificând victoria indicată de rezultatele preliminare drept „o afirmaţie clară că lucrurile nu mai pot merge aşa în această ţară".
„Întindem mâna în toate direcţiile", a adăugat Kickl, a cărui formaţiune, eurosceptică şi pro-rusă, urmăreşte construirea unei „fortăreţe austriece" a politicii anti-migraţie.
Partidele austriece se unesc împotriva liderului extremei dreapta
FPO ar trebui să formeze o coaliţie cu unul sau mai multe partide pentru a-şi asigura o majoritate parlamentară şi a construi un guvern stabil, dar atunci când liderii partidului au avut o discuţie la ORF duminică seara, niciun potenţial partener nu şi-a manifestat disponibilitatea, relatează Reuters.
„Nu vă vreau în guvern şi îmi menţin poziţia”, a declarat liderul partidului liberal Neos, aflat pe locul patru, Beate Meinl-Reisinger, adresându-se direct lui Kickl. „Pur şi simplu cred că nu ar fi bine pentru ţara noastră”.
Dintre cele patru partide parlamentare, altele decât FPO, trei au exclus de mult timp o coaliţie cu acesta. Doar partidul de guvernământ OVP a lăsat uşa deschisă unei astfel de coaliţii, deşi liderul OVP, Karl Nehammer, a declarat că partidul său nu se va alătura unui guvern în care ar face parte Kickl, lucru pe care l-a repetat după publicarea rezultatelor.
Liderul social-democraţilor, Andreas Babler, a făcut, de asemenea, apel la o alianţă împotriva FPO.
Kickl a spus că aceştia ar trebui să-şi pună la îndoială credibilitatea democratică.
„Cred că este ceva ce nu aţi înţeles, şi acest lucru este valabil atât pentru Karl Nehammer, cât şi pentru dumneavoastră”, i-a răspuns el lui Meinl-Reisinger de la Neos. „Puteţi să vă continuaţi atacurile în direcţia mea, dar uitaţi ceva. Mă aflu aici doar în calitate de ambasador şi de reprezentant al multor, multor alegători din această ţară."
Înaintea alegerilor, comentatorii estimau că OeVP-ul lui Nehhamer va face aproape sigur parte şi din viitorul guvern, întrucât este singurul partid care nu exclude o alianţă cu FPOe - extrema dreapta, deşi o condiţionează de absenţa din executiv a liderului acestui partid, controversatul Herbert Kickl.
Dincolo de liderul controversat, însă, cele două partide au avut teme de campanie comune, în primul rând promisiunea de fermitate în faţa migraţiei și oprirea intrării migranţilor ilegali în Austria.