Reacția Kremlinului la dezbaterea dintre Trump și Kamala Harris

Reacția Kremlinului la dezbaterea dintre Trump și Kamala Harris

Moscova a încercat să minimalizeze importanța dezbaterii de peste ocean la care au participat Donald Trump și Kamala Harris. Oficialii de la Kremlin susțin că duelul e doar un spectacol de la care nu au așteptări, iar Trump și Harris ar trebui să înceteze să-l târască pe Vladimir Putin în lupta lor politică.

Dezbaterea din Philadelphia, Pennsylvania, dintre Kamala Harris și Donald Trump a atras atenția întregii planete, însă Moscova încearcă să reducă impactul acestui eveniment și să dea impresia că păstrează distanța față de scena politică americană după ce a fost acuzată în repetate rânduri de imixtiune în alegerile din SUA și din Europa.

ADVERTISING

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a calificat dezbaterea drept "un spectacol", însă unul cu conotații negative, potrivit Newsweek.

"Să fiu sinceră, nu știu de ce credeți că e o mare știre", a spus ea miercuri pentru Sputnik Radio, întrebată despre confruntarea directă dintre Trump și Harris. "E vreo mare știre că putem vedea încă un spectacol susținut de niște oameni care nu-și pot asuma clar nicio responsabilitate pentru cuvintele lor?", a adăugat reprezentanta diplomației ruse.

Zaharova a adăugat că pentru ea e ciudat să audă "doi oameni care vorbesc, de fapt, despre cum vor pedepsi întreaga lume". "Și pentru ce?", a continuat. "Ar trebui să răspundeți pentru păcatele voastre, măcar pentru cele din a doua jumătate a secolului XX, pentru câteva decenii. Măcar rezolvați-vă treburile în Afganistan, în Irak. Măcar întrebați-vă unii pe alții: 'Ați reușit să faceți ceva oriunde fără să vă pătați de sânge?", a adăugat ea.

ADVERTISING

Kremlinul a anunțat anterior că președintele Vladimir Putin nu intenționează să urmărească dezbaterea dintre Trump și Harris. "Nu, nu plănuim să o urmărim", a spus marți purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Întrebat de reporteri dacă Kremlinul are vreo așteptare de la cei doi protagoniști de pe scena dezbaterii, Peskov a răspuns: "Nu este treaba noastră să așteptăm ceva; este treaba alegătorilor americani."

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat miercuri că Trump și Harris ar trebui să înceteze să-l târască pe Vladimir Putin în lupta lor politică. Potrivit acestuia, Kremlinul nu a urmărit direct dezbaterea de marți noapte, dar a primit informații despre acest eveniment.

ADVERTISING

"Am observat, desigur, că ambii candidați l-au menționat pe președintele nostru. Evident, poziția noastră este destul de clară - SUA, în întregime, indiferent din ce partid sunt candidații, mențin o atitudine negativă, o atitudine neprietenoasă față de țara noastră", a spus Peskov.

"Numele lui Putin este folosit ca un instrument în încleștarea politică internă din SUA. Nu ne place, chiar nu ne place acest lucru, și sperăm că vor lăsa în pace numele președintelui nostru", a precizat oficialul rus.

Reacția lui Peskov a venit după ce Vladimir Putin a declarat, săptămâna trecută, la Forumul Economic Estic de la Vladivostok, că o susține pe Kamala Harris în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Preşedintele american Joe Biden a ”recomandat alegătorilor săi să o susţină pe doamna Harris, deci şi noi o vom susţine”, a declarat liderul rus, joi, la Forumul Economic de la Vladivostok. ”În al doilea rând, ea are un râs atât de expresiv şi de contagios încât asta arată că se poartă bine”, a adăugat el.

Putin a menționat şi că Donald Trump a impus ”mai multe sancţiuni Rusiei decât orice preşedinte” dinaintea sa. Kamala Harris ”se va abţine, poate, să facă genul ăsta de lucruri”, a declarat el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇