MAE român acuză Rusia de escaladarea iresponsabilă a situației de securitate

MAE român acuză Rusia de escaladarea iresponsabilă a situației de securitate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) solicită, în urma incidentului din noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când o dronă a intrat în spaţiul aerian al ţării noastre, respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi reiterează condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale.

„În contextul identificării şi urmăririi de către sistemul de supraveghere radar, în dimineaţa zilei de 8 septembrie 2024, în proximitatea frontierei cu România, a unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, precum şi, respectiv, existând probabilitatea unei alte zone de impact pe teritoriul naţional, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României.

ADVERTISING

Ministerul Afacerilor Externe solicită categoric încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României şi reiterează condamnarea puternicǎ a acestor atacuri ilegale”, a precizat, duminică, MAE.

Ministerul a menţionat că a informat şi se coordonează cu ceilalţi aliaţi şi cu structurile NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra acestui incident.

ADVERTISING

Sistemul de supraveghere radar a identificat şi urmărit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, traseul unei drone care a evoluat în spaţiul aerian naţional şi care a părăsit teritoriul naţional spre Ucraina, aceasta fiind monitorizată şi de două avioane F-16, a anunțat Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

De asemenea, există indicii că bucăţi dintr-o dronă ar fi căzut într-o zonă nelocuită din Periprava, iar forţele MApN fac cercetări.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇