Ce șanse are Elena Lasconi să ajungă în turul doi?

Începând cu 2004, în patru runde de alegeri, cetățenii români au votat pentru poziția de șef al statului un om politic care s-a remarcat ca primar înainte de a porni pe drumul spre Palatul Cotroceni. Lidera USR este singurul edil intrat într-o cursă prezidențială extrem de strânsă.
Ce șanse are Elena Lasconi să ajungă în turul doi?

Cu ochii verzi, un zâmbet larg pe față și o voce clară, baritonală, fosta jurnalistă a pornit într-o aventură, încercând să devină prima femeie președinte din România.

Cu trei luni înainte de alegeri, Elena Lasconi se conturează ca o puternică amenințare pentru Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și George Simion.

În acest moment, în afară de secretarul adjunct NATO, toți ceilalți candidați și-au anunțat în mod oficial intenția de a ocupa fotoliul prezidențial.

Conform unor surse politice și analizarea sondajelor publicate până în luna iulie, în 24 noiembrie va fi o competiție foarte strânsă pentru accederea în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Sunt patru candidați cu procente între 13 și 19%: Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, e sub 10% în acest moment, conform mai multor surse politice. De aici reacția lui Crin Antonescu, dar și tensiunile din interiorul partidului.

„La cât de strânsă este acum cursa electorală, vor conta foarte mult următoarele luni de pre-campanie și de campanie. Suntem departe de alegerile în care știam că vom avea în turul al doilea un candidat PSD și un candidat de centru-dreapta și dezbaterea era despre cine poate câștiga în turul al doilea”, a declarat analistul politic Costin Ciobanu, în exclusivitate pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Rămâne de văzut cum se va defini Elena Lasconi, cum va răspunde la inerentele atacuri, cum va trece de la profilul de primar la cel de prezidențiabil, ce teme va alege și în ce măsură va putea vorbi credibil despre subiecte precum politica externă sau apărarea”, adaugă Costin Ciobanu.

Va reuși salvarea USR?

Elena Lasconi are capacitatea de a comunica. Se exprimă ușor și corect, spre deosebire de alți candidați cu care e în competiție, e extrem de adaptabilă la așteptările publicului și reușește să reacționeze rapid la situațiile cu care se confruntă.

Nimeni nu știe, deocamdată, dacă poate conduce România. În campania ei nu a abordat teme serioase, cum ar fi redresarea economică a țării, afectată de inflație, nu a vorbit despre imensul aparat bugetar, dar și combaterea corupției.

ElenaLasconiCuloare
NAȚIONALISM. Lidera USR se probează cu o pălărie tradițională. Lasconi pune un mare accent pe legătura cu persoanele care trăiesc în mediul rural - Foto: Facebook/ Elena Lasconi
ElaenaLasconiUntold
TINERII VOTANȚI. A fost la festivalul UNTOLD, un eveniment muzical cu mare succes la tinerii din mediul urban, o altă categorie de alegători vizată de Elena Lasconi - Foto: Facebook/ Elena Lasconi
ElenaLasconiCatel
CĂȚELUȘ CU PĂRUl CREȚ. Elena Lasconi, iubitoare de animale, o imagine prin care transmite emoție și sensibilitate, fiind în același timp naturală - Foto: Facebook/ Elena Lasconi

Nu și-a prezentat viziunea asupra relației cu partenerii din Uniunea Europeană și cu SUA, dar nici în ce privește securitatea României în contextul războiului din Ucraina.

Știm doar că Elena Lasconi e percepută de cetățenii orașului Câmpulung ca fiind un primar bun, aflat la cel de-al doilea mandat.

Nu cred că președintele României ar trebui să fie prieten cu vreun terorist. Nu cred că ar trebui să existe dubii despre studiile pe care le are președintele României sau semne de întrebare despre cum a obținut acel certificat de revoluționar.

Elena Lasconi, atac politic la adresa lui Marcel Ciolacu, președintele PSD, un fost apropiat al lui Omar Hayssam, om de afaceri condamnat pentru terorism

A preluat conducerea USR după un eșec răsunător al acestei formațiuni în alegerile locale și europarlamentare, formațiunea înregistrând un scor politic în jurul a 8 procente.

Cu un astfel de rezultat, partidul riscă să nu reușească să intre în viitorul parlament, astfel Elena Lasconi, omul politic cu cele mai mari succese electorale, a preluat destinele USR.

„Mă bucur că am aflat cu cine intru în turul 2 și cred că mulți se miră că Marcel Ciolacu și-a făcut curaj să candideze. Mi se pare incredibil ca după un mandat dezastruos de prim-ministru îți dorești să fii președinte de țară. Datele economice, din punctul meu de vedere, dar și al specialiștilor, sunt îngrijorătoare. Știți foarte bine că avem un deficit foarte mare, cea mai mare inflație, oamenii simt slaba guvernare, simt că o duc din ce în ce mai prost și că pot cumpăra din ce în ce mai puține lucruri când merg la piață sau la magazin”, a anunțat Elena Lasconi, pe pagina ei de Facebook, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu, liderul PSD, și-a anunțat candidatura la președinție.

Cine o susține pe Elena Lasconi?

Nu e clar pe ce se bazează Lasconi, dar susține că are cele mai mari șanse să ajungă în turul doi în cursa pentru Palatul Cotroceni, alături de șeful social-democraților.

În acest moment, unele sondaje indică un procentaj de 16% pentru Lasconi, dublu față de scorul partidului la alegerile europarlamentare, Marcel Ciolacu aflându-se la 17%, sub scorul PSD.

Dar în ecuație mai e și Mircea Geoană, care e cotat la 19%, în scădere, dar cu șanse consistente să ajungă încă în turul al doilea.

AlegeriRomaniaPresedinte
PROCENTE. Cum arată scorul candidaților la prezidențiale cu trei luni înainte de alegeri - Infografie: Spotmedia.ro

„Susținătorii principali ai Elenei Lasconi sunt votanții din spectrul USR, ceea ce cuprinde și alegători REPER sau care au votat pentru independenți în alegerile europarlamentare. Astăzi, Elena Lasconi acoperă bine publicul care a susținut USR în alegerile parlamentare din 2020”, a declarat analistul Costin Ciobanu pentru Spotmedia.ro. 

„Încă nu există un candidat din zona progresistă, vom vedea dacă această posibilitate se va materializa. Un asemenea scenariu este o amenințare pentru doamna Lasconi, care se străduiește să țină împreună zone de public care au luat-o în direcții diferite în ultimii ani. Totuși, Elena Lasconi atrage, arată unele cercetări, și susținere din zona nehotărâților și a non-votanților, ceea ce indică un potențial de a se adresa unei audiențe mai largi, pe care o putem identifica cu votanții USR în alegerile europene din 2019”, este de părere expertul.

Dacă ar avea loc un astfel de fenomen, Elena Lasconi ar obține un scor în primul tur al alegerilor de peste 20%, ceea ce ar însemna aproape sigur întrarea în finala prezidențială.

În 2019, USR-PLUS a obținut 22,4% din voturile cetățenilor români, cel mai mare scor în alegeri al formațiunii.

O siglă mică și o cruce mare

„Există votanți liberali care se îndreaptă spre Elena Lasconi, așa cum există liberali care îl preferă pe candidatul Mircea Geoană.

Chiar dacă este firească această comparație Ciucă - Lasconi, pentru că ambii sunt plasați natural în zona de centru-dreapta, pericolul mai mare pentru Nicolae Ciucă este Mircea Geoană, nu Elena Lasconi. Nu e nicio surpriză că PNL caută să-l lipească pe Mircea Geoană de trecutul său social-democrat și se preocupă mai puțin de Elena Lasconi”, a observat analistul Costin Ciobanu.

ElenaLasconiAfisElectoral
CAMPANIE. Afișul electoral al Elenei Lasconi, cu o cruce mare la gât și o brățară tricoloră pe mâna dreaptă, transmite un mesaj care vizează mai degrabă votanții AUR și nu pe cei ai USR - Sursa: USR

Pentru mulți alegători, lidera USR e mai mult o apariție pe rețelele sociale, un zâmbet de dimineață la cafea sau o rugăciune într-o biserică pitorească din mediul rural.

Bob Wickers, un veteran al strategiei politice, cu o puternică experiență în confruntările electorale din Europa de Est, lucrează pentru campania Elenei Lasconi, anunță o investigație jurnalistică publicată de Snoop.ro.

Wickers a fost implicat în campania de realegere a a lui Boris Elțîn din 1996, în cea a lui Ion Iliescu din 1996, dar și în alegerile din Ungaria, Bulgaria, SUA etc.

„Deocamdată avem puține indicii despre strategia politică a Elenei Lasconi. Privind afișele domniei sale, vedem o siglă USR neobișnuit de mică și o cruce foarte vizibilă. Putem deduce de aici două lucruri: Elena Lasconi caută un profil de independent, care să atragă și votanții USR, un mecanism care a funcționat la Nicușor Dan. Şi în al doilea rând, ea urmărește atragerea unor votanți mai moderați, ușor conservatori, fără a aliena însă publicul progresist, o echilibristică greu de susținut timp de trei luni”, a explicat Costin Ciobanu pentru cititorii Spotmedia.ro.

Deși campania electorală e la început și se pot întâmpla multe în următoarea perioadă, Elena Lasconi a reușit să se conecteze cu o parte dintre alegători, făcând un pas spre turul doi al alegerilor prezidențiale din România. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇