Protecția copilului, după revolta din Leeds: Autoritățile britanice au avut motive legale și îndreptățite să ia copiii

Protecția copilului, după revolta din Leeds: Autoritățile britanice au avut motive legale și îndreptățite să ia copiii

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) înțelege durerea familiei implicate în cazul care a provocat revolta din Leeds, dar consideră că autoritățile britanice au avut motive „legale și îndreptățite” pentru a lua copiii. Situația putea fi, totuși, gestionată mai bine, precizează instituția de la Bucureşti.

Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă, arată președintele ANPDCA, Rareș-Petru Achiriloaie, într-un comunicat referitor la ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Leeds.

ADVERTISING

"Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm. Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă", arată președintele Protecției Copilului într-un comunicat.

Acesta precizează, însă, că deși autoritățile britanice erau îndreptățite să intervină, modul în care au acționat nu a fost unul potrivit:

"Colegii noștri de la oficiul consular au discutat cu autoritățile britanice, am înțeles și motivele lor, legale și îndreptățite de altfel. Însă am punctat că situația putea fi gestionată mai bine. Reiterez faptul că violența nu este soluția în nicio situație, pentru că la final vrem ca toată comunitatea românească să se simtă protejată, la fel cum își doresc și cetățenii britanici să se simtă în siguranță."

Totodată, șeful ANPDCA anunță că va urmări desfășurarea cazului și se va implica ori de câte ori va fi cazul, pentru a reprezenta drepturile copiilor români.

ADVERTISING

"În cazul acesta, punctual, urmează să facem demersuri concrete alături de Consulatul General al României la Manchester pentru identificarea celei mai bune variante pentru cei patru copii, care în acest moment sunt în siguranță, împreună, în grija autorităților britanice", a precizat Achiriloaie.

Amintim că o mulţime furioasă a provocat joi seară o revoltă în Leeds. Oamenii au răsturnat o maşină de poliție și au dat foc unui autobuz, iar mai multe focuri au fost aprinse de-a lungul străzii. "Să rămână-n istorie! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm", se aude într-o înregistrare a momentului când mulţimea de oameni răstoarnă mașina de poliție.

ADVERTISING

Incidentele au fost declanşate de tentativa de preluare în grija statului a copiilor unei familii de români, după ce unul dintre copii a ajuns la spital cu o lovitură la cap, iar medicii au alertat autorităţile.

Un bărbat cu nume românesc a fost reținut de poliție, iar luni va apărea în fața judecătorilor, fiind acuzat de incendiere și perturbarea liniștii publice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇