Cazul Leeds - ce duc românii cu ei

Cazul Leeds - ce duc românii cu ei

Când ești la Roma, poartă-te ca romanii, spune o vorbă veche. Iar când vrei să trăiești în Marea Britanie, respectă regulile din Marea Britanie, ar fi aplicarea ei modernă după scandalul monstru făcut de un grup de cetățeni români (nu contează etnia) la Leeds, unde au atacat poliția, au răsturnat o mașină de poliție și par să fi fost implicați în incendierea unui autobuz.

Poate că a fost exagerată reacția autorităților britanice la suspiciunea că un copil al unei familii de cetățeni români a fost agresat sau maltratat. Poate că, după cum susțin apărătorii familiei în cauză, nu a fost vorba despre nicio agresiune împotriva minorilor.

ADVERTISING

Aș păstra o doză de scepticism având în vedere tradiția parentingului românesc, care include violența de toate felurile.

Pe de-o parte. ne oripilăm din timp în timp la știri despre copii agresați în toate felurile, inclusiv sexual, despre copii mutilați fizic și psihic de propriii părinți. Dar atunci când autorități din alte țări reacționează rapid și dur la suspiciuni minime, o mare parte a opiniei publice este de partea părinților suspectați de violențe.

Dar, repet, e posibil ca autoritățile britanice să fi greșit pe fond sau cel puțin ca mod de acțiune.

Eroarea nu poate fi combătută și corectată cu violențe. Și, mai ales, trebuie înțeles că alegerea de a trăi în altă țară nu implică doar avantaje.

Când decizi să trăiești într-un loc care îți oferă oportunități importante, cu mult peste cele din țara de origine, îți asumi nu doar avantajele respectivului loc, ci și regulile lui, unele poate nu numai diferite de legile din România, ci de-a dreptul în contradicție cu mentalitatea și cultura de proveniență.

Nu poți să te adăpostești economic într-o țară încercând să îi schimbi regulile, să trăiești în egală măsură în două țări, luând din fiecare ce-ți convine.

Ceea ce s-a întâmplat la Leeds poate fi și consecința unor percepții devenite etichete și uneori sursa unor discriminări în privința cetățenilor români, mai ales a celor de origine rromă. Dar genul acesta de reacție sigur nu ajută la schimbarea lor, dimpotrivă.

Pe înregistrări se aud răcnetele războinice în limba română, îndemnurile la acte de vandalism și violențe în limba română. La fel ca răgetele Dianei Șoșoacă în PE, ele sunt deja în toată presa, și contribuie la consolidarea unui „brand” de care nu reușim să scăpam.

Dar acest tip de comportament are o explicație

Diana Șoșoacă a făcut și în Senatul României cu mult mai mult decât cele comise în PE. Doar că la noi nimeni nu a evacuat-o din sală și nimeni nu a sancționat-o. Și-a făcut de fiecare dată numărul până la capăt și așa a reușit să scoată 5% la europarlamentare.

“Să rămână-n istorie! Să vină mascații de la București că și pe ăia-i dărâmăm”, se aude când mulţimea de oameni răstoarnă mașina de poliție. De ce? Pentru că în România lupta cu violența stradală, cu clanurile este demult pierdută de Ministerul de Interne.

Oamenii aceia s-au obișnuit cu ineficiența instituțiilor din România, care aplică amenzi niciodată plătite, dacă iau șpagă, care negociază prin biserici cu interlopii cărora le prestează servicii de tip SPP.

Românii duc în străinătate nu numai apucături românești, ci și efectele impotenței Ministerului de Interne din România, dar și ale ineficienței instituțiilor de protecție a copiilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇