Deca dă o lovitură elevilor olimpici: Dacă nu iau medalie internațională, nu mai primesc bursă

Deca dă o lovitură elevilor olimpici: Dacă nu iau medalie internațională, nu mai primesc bursă

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, aplică o lovitură unora dintre cei mai buni elevi ai ţării.

După ce anul trecut a dat burse de merit până şi unor elevi cu media 2 (doar pe criteriul că erau cei mai buni din clasa lor!), din anul şcolar 2024-2025, nu se mai acordă bursă elevilor olimpici care se califică în loturile pentru etapele internaționale și nu obțin niciun premiu sau medalie.

Anomalia a fost descoperită de EduPedu în metodologia cu noile reguli de acordare a burselor școlare, aprobată prin ordinul 5.518/2024.

ADVERTISING

Aceeaşi sursă relatează istoria acestor elevi excepţionali.

În anul școlar 2022-2023, ei primeau burse de excelență și erau menționați explicit în metodologia de acordare a burselor Cîmpeanu. Suma lunară de 500 de lei se acorda oricărui elev ajuns, după olimpiade – etapa națională, în loturile de pregătire pentru internaționale.

În anul școlar 2023-2024, elevii olimpici din loturi, cu mențiunea să fie doar din cele restrânse, au fost trecuți de la excelență la bursa de merit, pe care au primit-o și cei care nu au premii sau care erau în primii 30% din clasa lor după mediile de la școală, în unele cazuri chiar și cu medii de 2, 3, 4 sau 5.

ADVERTISING

Acum, în metodologia pentru anul școlar 2024-2025, care se va aplica din septembrie, elevii olimpici calificați în loturile naționale, care se pregătesc și merg apoi după o altă selecție la olimpiadele internaționale, nu mai sunt menționați nicăieri.

ADVERTISING

Aceștia nu mai pot lua bursă decât dacă se încadrează în celelalte prevederi pentru bursa de merit, de exemplu, cele care privesc media școlară – să fie peste 9,50.

În schimb, cei care au și obținut premii la olimpiadele internaționale vor putea lua bursă de excelență tip I din septembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇