USR cere comisie de anchetă pentru acuzația că Deca a intervenit în subiectele de la Bacalaureat

USR cere comisie de anchetă pentru acuzația că Deca a intervenit în subiectele de la Bacalaureat

USR a anunţat vineri că a depus o cerere prin care solicită constituirea unei comisii de anchetă în Parlament privind „intervenţia” ministrului Educaţiei, Ligia Deca, în subiectele de la Bacalaureat. Și președintele USR, Elena Lasconi, i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să nu închidă ochii la acuzațiile care se aduc și să se implice să lămurească situația.

„O anchetă credibilă de presă a arătat că ministrul ar fi trimis 'emisari' în Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie pentru a vedea subiectele secretizate, iar autorilor li s-ar fi cerut să-şi prezinte subiectele 'pentru verificare' astfel încât 'situaţia de la evaluarea naţională să nu se mai întâmple'.

ADVERTISING

Este prima dată când unui ministru al Educaţiei i se aduc asemenea acuzaţii, de implicare directă şi de sabotaj în legătură cu examenul de Bacalaureat. Cei care trebuie să asigure integritatea, securitatea şi conformitatea subiectelor sunt acuzaţi că fac blaturi pentru a da bine în cifrele de la sfârşit de an şcolar.

Cererea USR a fost depusă la Comisia pentru învăţământ din Senat, care urmează să o discute şi să o transmită Biroului Permanent al Camerei superioare a Parlamentului", precizează USR, vineri, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Senatorul USR Ştefan Pălărie, membru al Comisiei pentru învăţământ, spune că este firesc ca Senatul, camera decizională în domeniul Educaţiei, să se asigure că Executivul nu şi-a încălcat atribuţiile privind asigurarea regimului secret al procedurii de elaborare a subiectelor unice naţionale pentru examenul de Bacalaureat 2024.

ADVERTISING

„Ne dorim ca rezultatul acestei comisii să fie unul negativ şi să descoperim că nicio lege nu a fost încălcată. Dar pentru a scoate în afara oricărei suspiciuni organizarea Bacalaureatului, este nevoie de această comisie de anchetă.

Îi cer public doamnei Deca să spună clar şi fără ambiguităţi dacă a cerut cuiva, direct sau indirect, să intervină asupra subiectelor la bacalaureat sau dacă ştie de asemenea încercări. Va putea face asta în faţa membrilor comisiei”, afirmă Ştefan Pălărie, citat în comunicat.

Lasconi îi cere lui Ciolacu să nu închidă ochii

Și Elena Lasconi, preşedintele USR, i-a solicitat premierului Marcel Ciolacu să nu închidă ochii cu privire la posibila alegere a unor subiecte cu grad scăzut de dificultate anul acesta la examenul de bacalaureat.

ADVERTISING

„Dacă vrei să iei BAC-ul, dă examen în an electoral! Asta pare să fie reţeta descoperită de responsabilii actuali din Educaţie. După un rezultat dezastru la Evaluarea Naţională, în aceeaşi ţară, în acelaşi sistem, apare o minune: 76,4% rată de promovare, înainte de contestaţii”, a scris Lasconi într-o postare.

„Colegii mei din Parlament au depus solicitare pentru o comisie de anchetă privind intervenţia ministrului Deca în subiectele de la BAC. Asta, după ce o anchetă serioasă de presă a dezvăluit faptul că ministrul Educaţiei a făcut presiune pe experţii care concep subiectele de examen. Scopul: subiecte uşoare, grad de dificultate mic pentru a nu se mai întâmpla dezastrul de la simulare.

Marcel Ciolacu ar putea clarifica în maximum o zi dacă ministrul Educaţiei a abuzat de funcţie pe tema subiectelor de la BAC. Dar nu-şi bate capul cu Educaţia. E drept, şcoala nu l-a încurcat niciodată”, afirmă Elena Lasconi.

Potrivit USR, Ligia Deca a demonstrat în mai multe rânduri "rea-credinţă" în prezentarea realităţii academice, fie când a fost vorba de rezultatele PISA, când din raportul de ţară "s-au pierdut în traducere" exact datele care demonstrau că performanţele sistemului de învăţământ românesc au scăzut, fie când au fost prezentare rezultatele la simulările naţionale sau la evaluarea naţională de la finalul gimnaziului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇