Acuzații grave la Bac 2024: Ministerul Educației ar fi pus presiune ca să fie subiecte ușoare în an electoral. Reacția Ligiei Deca

Acuzații grave la Bac 2024: Ministerul Educației ar fi pus presiune ca să fie subiecte ușoare în an electoral. Reacția Ligiei Deca

După publicarea rezultatelor de la examenul de Bacalaureat 2024 au apărut acuzații despre presiuni exercitate asupra grupurilor de experți care au conceput subiectele pentru ca gradul de dificultate să fie redus. Ligia Deca, vizată direct de aceste suspiciuni, a negat ferm orice amestec.

Potrivit unor surse din Ministerul Educației și din inspectoratele școlare județene citate de Edupedu.ro, cu o săptămână înainte de bacalaureat, la solicitarea ministrului Ligia Deca, ar fi fost aduși în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) – instituția din minister care concepe toate subiectele de examene – profesori din exterior pentru a vedea subiectele secretizate.

În plus, directorul Marian Șuță le-ar fi transmis experților care au conceput subiectele să le arate subiectele profesorilor aduși, pentru a verifica dacă elevii din rural iau 5, "ca să nu se mai întâmple dezastrul de la simulare".

ADVERTISING

"Presiunea directă a fost de scădere a dificultății subiectelor, pentru că este an electoral, iar rezultatele de la simulare au fost prezentate în mod repetat în Centru ca model de: 'așa ceva să nu se mai întâmple'", au declarat surse din cadrul Ministerului Educației pentru site-ul citat.

Profesorii din afara centrului le-ar fi fost prezentați experților, înainte de examene, ca "prezențe necesare astfel încât să se asigure că pot să facă subiectele și copiii din rural" și "ca să nu se repete ce s-a întâmplat la simulare".

Rezultatele de la simularea examenelor naționale au fost foarte slabe, iar conducerea ministerului ar fi decis că trebuie luate și alte "măsuri", pe lângă cele de ordin educațional.

"E prima dată când un ministru face așa ceva. S-au stabilit nişte grupuri de lucru, aceasta a fost o imixtiune. Există proceduri interne ale CNPEE și secretizare, atunci când cineva umblă în sistem", au spus sursele citate, precizând că până la urmă profesorii din exterior au văzut subiectele înainte de examen.

ADVERTISING

Ce spune oficialii din Ministerului Educației

Secretarul de stat responsabil cu organizarea examenelor de Bacalaureat, Zoltán Kallós, a spus că nu a chemat niciun profesor să vadă subiectele Centrului.

"Subiectele au fost gata, zece variante, cu o săptămână înainte de bacalaureatul special. Nimeni nu le-a mai văzut decât în dimineața probei, când au fost extrase. Nu am făcut nicio chemare. Procedura așa spune: că subiectele trebuie să fie gata cu o săptămână înainte de Bacalaureatul special și apoi nu mai are nimeni acces, până în dimineața probei", a declarat Kallós pentru Edupedu.

Directorul Centrului Național pentru Politici și Evaluare din Ministerul Educației, Marian Șuță, susţine că grupurile de experți care concep subiectele de bacalaureat sunt definitivate din decembrie și ianuarie. "Eu, personal, nu am cerut niciunui coordonator să vină să arate subiectele cu o săptămână înainte cuiva din teritoriu. Modul cum își organizează ei activitatea cu grupul de lucru din care fac parte prin decizie, deci cu oameni, e atributul lor", a declarat Șuță, pentru aceeași sursă.

ADVERTISING

Întrebat dacă știe ca ministrul sau secretarul de stat Sorin Ion să le fi cerut experților din CNPEE să le arate subiectele unor profesori din exterior, "pentru a certifica ei că elevii din rural iau 5“, Marian Șuță a răspuns: "Dumneaelor (Ligia Deca și Sorin Ion) nu discută cu colegii direct; dacă e să discute, discută prin mine, ori nu mi-au cerut așa ceva".

"Nu am cunoștință de așa ceva și sunt convins că nu au intrat acum o săptămână să vadă subiectele. Subiectele au fost finalizate cu o lună și jumătate înainte de această sesiune de Bacalaureat. E exclus ca săptămâna trecută să fi făcut vreunul din colegii mei așa ceva. Dacă a făcut atunci răspunde, dar nu cred. Există o procedură și ei o respectă", a precizat Sorin Ion.

Reacția ministrului Deca

Ligia Deca a spus în conferința de presă de la sediul Ministerului Educației, după publicarea rezultatelor inițiale de la Bacalaureat 2024, că nu a existat influență în elaborarea subiectelor.

"Ministrul Educației nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare al subiectelor. Procesul de elaborare este gestionat de Centrul Național Politici de Evaluare (…) De asemenea, Comisia Națională gestionează ce înseamnă desfășurare a procesului de evaluare.

Permiteți-mi să mărturisesc că și eu am văzut în presă diferite poziții ale cadrelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor. Nu cred că elevii care au învățat bine au avut o problemă. Însă în același timp, dacă ne uităm la cifre, vedem că ele nu sunt mod semnificativ statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci, din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii ministerului nu a existat niciodată o interferență cu procesul firesc de elaborare a subiectelor", a clamat Deca.

Conform primelor rezultate, la Bacalaureat 2024 s-a înregistrat cea mai bună rată de promovare din ultimii 15 ani, peste 76% din candidați promovând examenul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇