Bacalaureat 2024: Mii de elevi au fost ținuți ore în șir în sălile de examen, ca să vină "doamna cu ștampila". Scanarea lucrărilor, altă probă de foc

Bacalaureat 2024: Mii de elevi au fost ținuți ore în șir în sălile de examen, ca să vină "doamna cu ștampila". Scanarea lucrărilor, altă probă de foc

Greu cu digitalizarea în România 2024. Au simţit-o şi elevii care au susținut luni proba de limba română la Bacalaureat.

Au avut de suportat, pe lângă emoțiile și oboseala acumulată, proasta organizare din școală, fiind blocați în clase chiar și patru ore după ce au terminat examenul.

Asta pentru că în tot centrul de examen exista doar o ștampilă, iar elevii au așteptat să li se ștampileze paginile. Și scanarea lucrărilor a durat mult, fiindcă profesorii nu cunoșteau procedura.

În unele centre de examen din țară elevii au fost ținuți în clase chiar și opt ore, de la 8:00 dimineața, când s-a permis accesul în sală, până la 14:00 sau chiar 16:00, deși proba de limba română s-a încheiat (teoretic) la ora 12:00, scrie Edupedu.ro.

A fost o zi caniculară, iar copiii au așteptat în săli ca să vină cineva cu o ștampilă și să le vizeze lucrările.

"Am fost ținuți în clasă, cu foile pe bănci, nu aveam voie să le atingem, nu aveam voie să cerem o ciornă ca să desenam, nu aveam voie să mâncăm - nimic. Ne uitam pe pereți și ni s-a spus că o așteptăm pe doamna cu ștampila. Că nu se poată începe scanarea decât după ce vine doamna cu ștampila.

ADVERTISING

Am stat vreo oră jumate până să vină ștampila, și în final a venit – era o doamna mai în vârstă, care se plimba, așa, cu o ștampilă. O singură ștampilă în mână – cu ea s-a dus de la clasă la clasă și de la elev la elev și a ștampilat la fiecare lucrarea pe fiecare foaie. Asta s-a întâmplat undeva la 1:20. Era o ștampilă rotundă, doar a pus ștampila, nu a și semnat", a povestit un elev care a dat examenul la un centru din București.

Mulți elevi și părinți au povestit pe Facebook că în centrele de examen este o singură ștampilă, iar persoana care o deține merge din clasă în clasă pentru a ștampila fiecare lucrare.

Și scanarea foilor a pus probleme în primul an în care toate lucrările de la examenele naționale sunt scanate și corectate digital. Scanarea unei singure lucrări a durat chiar și o jumătate de oră, spun elevii.

ADVERTISING

"Abia apoi a început scanarea: procesul de „cum deschidem calculatorul” pentru că majoritatea de acolo păreau analfabeți tehnologic și nu e vina lor, dar cum să nu știi cum să deschizi platforma. Au chemat informaticiana care mergea din clasă în clasă ca să îi logheze pe fiecare dintre cei care scanau lucrările în platforma respectivă. Asta a mai durat jumătate de oră, apoi prima lucrare a fost scanată în 25 de minute, cu tot cu verificarea că s-a scanat, că s-a încărcat, că s-au respectat pașii din procedura pe care o aveau.

În tot acest timp, noi, elevii, stăteam în bănci și priveam acest spectacol sinistru, nemâncați de la ora 7, sau de ieri, că nu toți au putut să mănânce mic-dejunul, doar cu apă la noi, fără să putem face nimic. Apoi, au început să scaneze o lucrare la fiecare 10 minute. Ultimul a ieșit din sală la ora 16:40″, a mai spus elevul.

ADVERTISING

Alți elevi de la Liceul Teoretic Alexandru Vlahuță din București au rămas în clase încă două ore din cauza procedurii.

"Am stat după ștampilă o oră toți, pentru că doamna cu ștampila s-a pierdut în liceu. Și apoi, când a venit timpul să scaneze, doamnele profesoare care trebuiau să ne scaneze lucrările citeau instrucțiunile abia cu noi în sală, după ce am terminat examenul, încercau să înțeleagă cum funcționează sistemul. Și am stat pentru fiecare copil să-și scaneze foile jumătate de oră.

La scanare nu prea se pricepeau profesorii. Am stat după ei să stea, să scaneze. Eu am stat două ore şi jumătate. Până la ora 15:00, da, cam așa. Am mai stat o oră jumate după ce am terminat examenul, doar pe scaune și am mai așteptat să mai vină. Nici n-au avut capsator, nouă nu ne-a capsat lucrările", a povestit o elevă pentru TVR Info.

"Am stat la scanare mai mult decât la proba scrisă, fără să mai luăm în calcul că am avut de semnat 10 procese verbale la modul fizic!! Asta înseamnă digitalizarea pentru domnul Sorin Ion", a scris un elev într-un comentariu pe Facebook.

Marți, 2 iulie, a avut loc a doua probă a Bac-ului, cea obligatorie a profilului - Istorie sau Matematică.

Joi, urmează proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie).

Iar vineri se va desfășura proba de limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇