Bacalaureat 2024. Dosar penal după ce subiectele la Română au ajuns pe Net, la câteva minute de la începerea probei. Iată ce s-a dat și baremul de corectare

Bacalaureat 2024. Dosar penal după ce subiectele la Română au ajuns pe Net, la câteva minute de la începerea probei. Iată ce s-a dat și baremul de corectare

Bacalaureat 2024: Probele scrise încep cu o problemă. Subiectele date luni la Limba și literatura română au ajuns pe Internet la câteva minute după ora 9, adică imediat după ce au fost primite de absolvenţii de liceu.

ProTV a publicat primele imagini cu subiectele de la Limba și literatura română de la Bacalaureat 2024, la ora 9:20, spunând că le-a găsit pe rețelele sociale.

Elevii terminau de susţinut proba abia la ora 12:00.

Inspectoratul școlar a declanșat o anchetă şi în acest caz, după ce s-a repetat povestea de la Evaluarea Naţională 2024.

Pozele par a fi fost făcute cu o camera de corp. Iar din fotografii cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, dar se vede watermark „Gorj – 2783”, mai exact Liceul Tehnic Ion Mincu din Târgu Jiu.

“Spre deosebire de data trecută când a fost în PDF, documentul, adică să spunem în original, acum sunt poze făcute cu telefonul și se urmează procedura: după identificarea persoanei, cel mai probabil presupunem că e vorba despre un elev, în momentul acesta se vor lua măsurile de rigoare, urmând până la eliminarea respectivului candidat din ceea ce înseamnă susținerea probelor examenului de bacalaureat (...)

ADVERTISING

Dacă prin absurd acel elev, până să se ajungă la el la sala respectivă sau în locul respectiv și dacă prin absurd reușește să părăsească incinta, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere audio-video și va suporta consecințele. Exclud varianta să scape nepedepsit cel care a făcut acest lucru. Au mai fost cazuri în anii școlari anteriori, nu chiar recent, dar au fost cazuri în care au fost identificați după părăsirea sălii de examen și au fost eliminați", a declarat Ionuț Catrina, purtător de cuvânt al ISJ Gorj, pentru Edupedu.ro

Dosar penal

La rândul lor, poliţiştii din Târgu Jiu au întocmit dosar penal pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, transmite Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj.

Cercetările continuând pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta şi luarea măsurilor legale, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Ce subiecte au picat la Bac 2024 - Limba şi literatura română

Profilurile real, tehnologic și vocațional:

ADVERTISING

Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română, profilurile real, tehologic și vocațional, a fost nr 2. Textul suport pentru Subiectul I este din Gabriel Dimisianu, volumul "Amintiri și portrete literare", potrivit Edupedu.ro.

Subiectul I B: Un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”.

Subiectul II: rolul notațiilor autorului într-un text dramatic dat din Gh. Ciprian – Omul cu mârțoaga.

Subiectul III – eseu de 400 de cuvinte cu particularități ale unei nuvele studiate.

Profilurile umanist și pedagogic:

Varianta extrasă pentru proba scrisă de Limba și literatura română, profilurile umanist și pedagogic, a fost similară cu cea de la real, cu excepția unor cerințe considerate mai grele în cazul celor pentru profilul umanist, relatează Edupedu.ro.

Subiectul I B: Un text argumentativ pe tema „Dacă emoțiile influențează sau nu sinceritatea exprimării”.

Subiectul II: rolul notațiilor autorului într-un text dramatic da.

Subiectul III – eseu de 400 de cuvinte cu particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată.

Ministerul Educației a publicat abia la ora 15:00 baremul de corectare și subiectele de la proba de Limba română de la examenul de Bacalaureat 2024 - AICI

Informaţii despre examenul de bacalaureat 2024

Ministerul Educaţiei a anunţat că probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului se vor desfăşura între 1 – 5 iulie în 477 de centre, iar 134.000 de candidaţi sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune.

ADVERTISING

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au prezentat şi calendarul de desfăşurare al examenelor scrise.

  • 1 iulie - proba la limba şi literatura română
  • 2 iulie – proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: matematică şi istorie)
  • 4 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie).
  • 5 iulie - proba de limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale)

„Potrivit datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, a menţionat sursa citată. 

Cum se desfășoară examenul

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

  • Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.  
  • Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. 
  • Pentru probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
  • Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.
  • Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
  • Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
  • Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video. 

Când se afișează rezultatele și procedura de contestare

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).

Cum se promovează examenul

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8:00 - 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.

Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie va publica subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇