Evaluare Națională 2024: Ce subiecte au fost la matematică. Anchetă după ce „au răsuflat” dintr-un centru de examen

Evaluare Națională 2024: Ce subiecte au fost la matematică. Anchetă după ce „au răsuflat” dintr-un centru de examen

Absolvenţii claselor a VIII-a au susținut, joi, proba la matematică din cadrul Evaluării Naţionale.

Elevii au primit varianta numărul 7, potrivit Edupedu.

La subiectul I au fost 6 subpuncte, fiind itemi obiectivi – tip grilă, fiecare punctat cu 5 puncte.

La fel, subiectul al II-lea are 6 subpuncte, tot grilă și notate tot cu câte 5 puncte fiecare.

La subiectul al III-lea, problemele nu mai sunt cu răspunsuri de tip grilă. Astfel, una dintre cerințe a fost următoarea: „Dacă elevii unei clase se aşază câte 2 în fiecare bancă din laboratorul de fizică, atunci rămân 3 elevi în picioare. Dacă elevii se aşază câte 4 în bancă, atunci rămân 5 bănci libere și o bancă în care stă un singur elev.

  • (2p) a) Verifică dacă în acea clasă pot fi 30 de elevi. Justifică răspunsul dat.
  • (3p) b) Determină numărul băncilor din laboratorul de fizica.”

Tot la subiectul al III-lea, elevii au avut o figură unde este „reprezentat cercul de centru O, în care CD este diametru. Punctul B aparține cercului astfel încât dreptele BO si CD sunt perpendiculare. Punctul M aparţine arcului mic BC , dreptele DM si BO se intersectează în punctul N, DN =2/ MN si MN =4cm .

ADVERTISING
  • (2p) a) Arată că măsura unghiului CMD este egală cu 90°.
  • (3p) b) Calculează aria triunghiului DON.”

Anchetă după ce subiectele „au răsuflat”

Inspectoratul Şcolar din Gorj face verificări la centrul de examinare cu numărul 2773, după ce subiectele au ajuns în presă după ora 10, în timp ce proba încă se desfășura.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj, Ionuț Catrina a spus pentru Edupedu.ro că o echipă de inspectori s-a deplasat la centrul respectiv și verifică situația.

Subiectele erau marcate cu numărul centrului de examinare.

“Când am luat imediat legătura cu cu cei care sunt în comisia județeană, deja se deplasau către centrul respectiv. S-a demarat procedura de verificare, pe măsură ce se va stabili cine este vinovat și presupun, dacă se verifică și se verifică, din moment ce există documentul respectiv, în spațiul public se vor lua măsurile de rigoare, poate cu implicarea organelor de anchetă penală.

ADVERTISING

Asta n-avem de unde să știm în momentul acesta. Nu știu dacă Inspectoratul Școlar în momentul acesta a sesizat poliția. Cu siguranță e un incident regretabil pe care niciun om care lucrează în sistemul de educație nu și-l dorește. Vedem mai exact cum stau lucrurile, ce putem să vă spunem, cu siguranță, cei care au greșit vor plăti”, a declarat Ionuț Catrina.

Oficial, subiectele şi baremele de corectare au fost publicate de către Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, abia la ora 15:00.

Prima probă, cea la Limba şi literatura română, a fost susţinută marţi. Vineri, absolvenţii de gimnaziu din partea minorităţilor naţionale vor avea proba de limba şi literatura maternă.

"Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, peste 160.400 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost înscrişi în vederea susţinerii examenului, organizat în 3.392 de unităţi de învăţământ/centre de examen", anunţă Ministerul Educaţiei.

ADVERTISING

Regulile de examen la Evaluare Naţională 2024

  • Accesul elevilor în şcoli este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30.
  • Elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.
  • Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).
  • Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen).
  • Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neuro-dezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.
  • Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
  • Este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen.
  • Probele sunt monitorizate audio-video.

Rezultate la Evaluarea Naţională 2024

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00, iar contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

"Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai elevilor minori", mai arată Ministerul Educaţiei.

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale.

Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇