Evaluare Națională 2024. Ce subiecte au fost la română

Evaluare Națională 2024. Ce subiecte au fost la română

Absolvenţii de gimnaziu au susținut marți proba la limba română de la Evaluarea Națională. Examenul a început la ora 09:00 și s-a încheiat la ora 11.00.

La primul subiect elevii au avut două texte suport: primul din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și al doilea din Cella Delavrancea – „Portret”. Pe baza acestor texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe, potrivit Edupedu.

La subiectul al II-lea, elevii au avut o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizeze pe Tic, personajul din textul lui Constantin Chiriță.

ADVERTISING

Subiectele au fost sub formă de broșură cu 10 pagini, ultimele două fiind pagini goale, pentru rezolvarea cerințelor.

Vezi AICI cum puteau fi rezolvate subiectele

Ministerul Educației va publica baremele de la proba scrisă la ora 15:00.

Peste 160.000 de absolvenţi de gimnaziu s-au înscris pentru a susţine examenul de Evaluare Naţională 2024.

Iată calendarul Evaluării Naţionale 2024:

  • 25 iunie - proba de Limba şi literatura română
  • 27 iunie - proba de matematică
  • 28 iunie - proba de limba şi literatura maternă (pentru minorităţi)
ADVERTISING

Regulile de examen la Evaluare Naţională 2024

  • Accesul elevilor în şcoli este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30.
  • Elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor se poate folosi şi creion negru.
  • Probele încep la ora 9:00, când elevii vor primi broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate şi pagini suplimentare).
  • Durata de rezolvare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare (datele introduse de elevi vor fi verificate de asistenţii din sălile de examen).
  • Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, elevii pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Judeţeană/a Municipiului Bucureşti de organizare a examenului, în baza prevederilor procedurii specifice cu privire la asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neuro-dezvoltare care susţin examenele naţionale în anul 2024.
  • Subiectele şi baremul de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi a telefoanelor mobile şi a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare.
  • Este interzisă introducerea următoarelor obiecte: ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea (elevii au obligaţia de a lăsa aceste obiecte personale în sala de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învăţământ/centrul de examen). Cei care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop nu vor fi acceptaţi în examen.
  • Probele sunt monitorizate audio-video.
ADVERTISING

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00, iar contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00).

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇