Educația financiară, un transfer de mentalitate: Ce îi învățăm pe cei mici despre bani

Educația financiară, un transfer de mentalitate: Ce îi învățăm pe cei mici despre bani
Foto: Pexels
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Discuția despre bani începe de la cele mai mici vârste, încă de la primele întrebări de tipul ”De ce”? ”De ce trebuie să lucreze tati?” ”De ce nu putem cumpăra toate jucăriile?” Și lista poate continua iar copiii știu să ghideze discuția pentru a-și satisface pofta de cunoaștere.

Fiecare întrebare este un moment excelent să le transmitem mai departe din cunoștințele noastre iar dacă nu suntem convinși că suntem pregătiți să le fim profesori, o carte sau chiar un curs de educație financiară ne poate fi cel mai bun aliat.

Spre exemplu, întrebarea ”De ce avem nevoie de bani?” îți dă ocazia să îl transpui pe copil, ca într-o poveste, în vremuri demult apuse, pe când oamenii căutau metode de a simplifica procurarea hranei și a produselor necesare traiului de zi cu zi. Poți să îi povestești cum istoria banilor începe cu trocul, respectiv schimbul de produse care aveau aceeași valoare. Cu siguranță îi vei capta atenția.

ADVERTISING

Astăzi avem banii pe care îi putem obține muncind, și, în funcție de calitatea muncii și domeniul de activitate, unii oameni primesc mai mulți bani și alții mai puțini bani pentru aceeași oră petrecută departe de cei dragi.

Fără îndoială, următoarea lui întrebare va fi: ”Eu cum pot câștiga bani?” și va căuta diverse modalități de a strânge bani pentru ceea ce-și dorește. De la clasicul ”magazin de limonadă pentru vecini” la colindat, ajutor la treburile casnice, copiii sunt foarte inventivi când descoperă această lume.

Din acest moment, ”pușculița” poate fi un factor de temperare a impulsului de a cumpăra pe moment orice îi fură ochii. Rolul părintelui este de a-i reaminti de ”marele obiectiv” care poate fi un bun mai mult sau mai puțin valoros. Mai departe, copilul va decide unde se duc bănuții lui. La început s-ar putea să aleagă adesea cumpărăturile de impuls dar, cu timpul, vei vedea că simplul fapt de a avea întipărit în minte conceptul de economisire îi va fi de folos.

ADVERTISING

De fapt, copiii învață despre responsabilitatea financiară în familie. Acolo se croiește relația cu banii care dă, până la urmă, direcția în viața lor de viitor adult.

Educația financiară în familie, până la urmă, e un mai mult un transfer de mentalitate de la o generație la alta decât un transfer de informații.

Copiii sunt ca nișe bureți ce absorb fiecare acțiune și fiecare cuvânt al nostru, de aceea trebuie să ne asigurăm că am învățat noi întâi ce înseamnă economisirea, siguranța financiară, poate chiar și investițiile, dar și că ne-am echilibrat credințele pe care le avem despre bani.

În acest sens, ar trebui să facem un exercițiu de memorie: Ce ne-au spus părinții noștri despre bani atunci când eram mici?

ADVERTISING

Sigur că nu vrem să creștem copii care cred că banii sunt totul, dar expresii repetate precum ”nu am bani”, ”banii se fac greu”, ”banii nu aduc fericirea” sau ”banii nu sunt importanți” riscă să devină o piedică în dezvoltarea unei mentalități sănătoase din punct de vedere financiar pentru viitorul adult.

Toate aceste expresii vor deveni propriile lui credințe, gânduri automate ce vor determina perspectiva sa asupra realității, îi vor determina acțiunile și rezultatele în viață. Și un lucru e sigur, mindset-ul prosperității nu are în niciun caz la bază astfel de gânduri, nu-i așa?

Aceste gânduri sunt cele care fac diferența între eșec și succes, dacă ne gândim că sunt persoane care au aceeași pregătire tehnică, academică, profesională dar rezultate diferite (un inginer poate inova, poate dezvolta un business cu ideea lui, altul se poate plafona într-un job din cauza căruia poate fi chiar nefericit).

Revenind la replicile noastre în fața copiilor, o idee mai bună ar putea fi să le explicăm de ce unele lucruri nu merită banii noștri sau cum banii sunt una din condițiile necesare (dar nu singura) pentru un trai decent, cu mai multă libertate și chiar siguranță.

Un lucru e cert, copiii nu vor reacționa după același tipar și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Fie că avem răspunsul în minte, fie că răsfoim o carte sau căutăm informația pe Google (din surse sigure), mai important este să nu ratăm niciun moment în care copiii își doresc să primească aceste informații și să le răspundem autentic, pe înțelesul lor.

De toți banii by BT - Ce îi învățăm pe cei mici despre bani

Acest articol este susținut de Banca Transilvania în cadrul proiectului Finanțe pe Înțelesul Tuturor by BT


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇