Bacalaureat 2024: Și subiectele la matematică și istorie s-au "scurs" pe Net în câteva minute

Bacalaureat 2024: Și subiectele la matematică și istorie s-au "scurs" pe Net în câteva minute

A doua probă scrisă la Bacalaureat 2024 aduce o nouă scurgere de informaţii pe Internet, la doar câteva minute de la începerea examenului.

Fix la fel ca ieri, ProTV publică subiectele la proba obligatorie a profilului, cea de Istorie.

Potrivit imaginilor postate, la Subiectul III, elevii au de făcut un eseu despre România postbelică.

Apoi, subiectele la matematică (profil tehnologic) au fost publicate tot de ProTV. În poze, s-a încercat să se şteargă numele centrului de examen, însă se poate observa că scrie „Constanța”.

Și Adevărul a publicat subiectele, tot de la matematică tehnologic şi tot dintr-un centru de examen din Constanța, dar fotografia arată un ecran de laptop.

Subiecte Istorie Bacalaureat 2024

Subiectele au fost detaliate de TVR Info.

Subiectul I

La exercițiul 1, elevii au avut de numit lupta din 1595, menționată în textul-suport B.

La exercițiul 2, au avut de precizat, din sursa A, o informație referitoare la acțiunile otomanilor din 1462.

La exercițiul 3, elevii au avut de precizat un domn al Țării Românești la care se referă textul A, respectiv textul B.

La exercițiul 4, elevii au avut de precizat litera corespunzătoare textului care susține că domnul organizează o campanie militară în sudul Dunării.

ADVERTISING

La exercițiul 5, elevii trebuiau să scrie o relație de cauză-efect stabilită între două informații selectate din sursa B și să precizeze rolul fiecăreia.

La exercițiul 6, au avut de prezentat alte două acțiuni diplomatice la care au participat românii în secolele XV-XVI, diferită de cea menționată în sursa B.

La exercițiul 7, candidații au avut de menționat o asemănare între două fapte istorice desfășurate de români în secolul XIV.

Subiectul II

Elevii au avut de numit la exercițiul 1 o mare alianță precizată în fragmentul dat.

La exercițiul 2, elevii au avut de numit secolul la care se referă sursa dată.

La exercițiul 3, candidații la Istorie trebuiau să menționeze șeful guvernului din 1914 și o caracteristică a opiniei publice din România, din text.

La exercițiul 4, trebuiau să menționeze din text două informații referitoare la evenimentele din 1917.

La exercițiul 5, cerința cerea ca elevii să formuleze un punct de vedere referitor la acțiunile militare desfășurate în 1916, pe baza textului, și susținându-și opinia cu două informații din sursă.

La exercițiul 6, elevii au argumentat, printr-un fapt istoric relevant, informația conform căreia democrația din România Mare se consolidează în perioada 1921-1930.

ADVERTISING

Subiectul III. La ultimul subiect, elevii au avut de elaborat un eseu despre România postbelică, în aproximativ două pagini.

Subiecte Matematică Bacalaureat 2024

După ora 12, când se terminase examenul, EduPedu a postat subiectele la Matematică:

Oficial, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie a publicat subiectele şi baremul de corectare pentru fiecare de azi, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Probleme şi la Limba română

Amintim că luni, la prima probă scrisă, cea de Limba şi literatura română, subiectele s-au scurs din cel puțin două centre de examen, unul din Gorj și altul din Sălaj. Au fost deschise ulterior anchete de la Poliţie şi inspectoratele şcolare.

Seara Ministerului Educației a făcut un apel la responsabilitate, către profesori, directori, elevi și presă, dar degeaba.

ADVERTISING

Informaţii despre examenul de bacalaureat 2024

Calendarul de desfăşurare al examenelor scrise.

  • 1 iulie - proba la limba şi literatura română
  • 2 iulie – proba obligatorie a profilului (discipline, în funcţie de profil: matematică şi istorie)
  • 4 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcţie de filieră, profil şi specializare pentru una din cele 10 discipline: biologie, chimie, fizică, economie, filosofie, geografie, informatică, logică, argumentare şi comunicare, sociologie şi psihologie).
  • 5 iulie - proba de limba şi literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale)

„Potrivit datelor transmise de comisiile judeţene/comisia ISMB de organizare a examenului, peste 134.000 de candidaţi (peste 119.000 din promoţia curentă şi peste 15.000 din seriile anterioare) sunt aşteptaţi să susţină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare şi recunoscute ca atare, doar probele nepromovate)”, a menţionat sursa citată. 

Cum se desfășoară examenul de bacalaureat 2024

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

  • Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cu cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare.  
  • Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. 
  • Pentru probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
  • Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc.), precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).
  • Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc.
  • Candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
  • Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
  • Pe durata desfăşurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video. 

Când se afișează rezultatele și procedura de contestare la Bacalaureat 2024

Afişarea primelor rezultate (în centrele de examen şi online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere.

Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen şi online).

Cum se promovează examenul de bacalaureat 2024

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiţii:

  • susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  • susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
  • obţinerea cel puţin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obţinute la probele scrise).

În zilele în care se desfăşoară probele scrise, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi, între orele 8:00 - 16:00, linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncţionalităţi privind organizarea/desfăşurarea examenului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇