Profesor de Limba română, despre subiectele la Bacalaureat: Permit obținerea cu ușurință a unor note medii

Profesor de Limba română, despre subiectele la Bacalaureat: Permit obținerea cu ușurință a unor note medii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, profesor doctor Camelia Gavrilă, a declarat că subiectele care au fost date la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, la Limba şi literatura română, au fost echilibrate, permit obţinerea unei note peste medie cu o relativă uşurinţă, chiar dacă e mai greu să obţii nota 10.

„Este greu să obţii 10 la acest examen, dar nu este imposibil. Deci pot obţine 10 elevii care au citit, care au obişnuinţe de lectură, care au studiat temeinic programa şi care au şi exerciţiul redactării.

ADVERTISING

Pentru că sunt întrebările foarte clare, itemi obiectivi, dar sunt câteva fragmente în care se vede obişnuinţa de a fraza, de a expune idei, opinii, de a avea gândirea critică, de a avea în schimb şi fraza adecvată pentru un text de opinie din perspectivă critică, din perspectivă de teorie literară", a declarat directorul Colegiului Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi.

Profesor de Limba şi literatura română, cu gradul didactic I, Camelia Gavrilă a explicat că subiectele date această probă scrisă a Bacalaureatului sunt "echilibrate, sunt în linia programei, permit obţinerea unor note pe medie, să spunem, cu relativ uşurinţă".

ADVERTISING

"Mă refer la notele undeva până spre zona de opt, pentru că oferă o soluţie, o propunere de text epic. Mă refer la subiectul al treilea, la eseul care vizează nuvela, fie că vorbim de profilul real sau de profilul uman, pedagogic, unde este vorba de construcţie de personaj.

Un text epic este în general agreat de elevi, pentru că există un suport al subiectului, al curgerii narative, al personajelor. Există această posibilitate de a contura parte din eseu plecând de la aceste elemente epice, de arhitectură a construcţiei respective", a explicat prof.dr. Camelia Gavrilă.

ADVERTISING

Aceasta a menţionat totodată că primul subiect nu ar fi trebuit să creeze probleme elevilor absolvenţi de clasa a XII-a care au luat parte la proba scrisă la Limba şi literatura română, întrucât "e un text de graniţă, un text de amintiri, portrete, de memorialistică, care vizează înţelegerea preţului, a unui context, identificarea unor secvenţe relevante".

În privinţa subiectului al doilea, susţine sursa citată, el deschide contextul textelor dramatice, a indicaţiilor scenice.

"E un element de structură în textul dramatic. Existând un suport destul de de bun, de ofertant în fragmentul de teatru selectat, se poate redacta. Sigur că dacă dorim o notă mai mare, evident că trebuie mers mai mult în profunzimea perspectivei pe care dramaturgul o proiectează în text prin masca aceasta auctorială a eului dramatic în care notaţiile respective nu doar că introduc personaje sau creează un context spaţial, elemente de relaţionare spaţiale sau temporală, dar pot fi şi nuanţe psihologice, de caracterizări, de portret literar", precizează prof.dr Camelia Gavrilă.

În ceea ce priveşte cel de-al treilea subiect, directoarea Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" din Iaşi are convingerea că o mare parte dintre absolvenţii care au susţinut luni proba la Limba şi literatura română vor alege nuvela "Moara cu noroc" scrisă de Ioan Slavici, deşi pe parcursul celor patru ani de liceu au studiat şi alte nuvele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇