Imaginile zilei: Deșertul înflorit (Video)

Imaginile zilei: Deșertul înflorit (Video)

Deşertul Atacama din Chile, unul dintre cele mai aride de pe planetă, a fost acoperit cu flori mov şi albe pe mai mulţi kilometri, datorită precipitaţiilor neobişnuite din această regiune nordică a ţării.

„Cei 11-12 milimetri de ploaie (căzuţi în aprilie), precum şi norii joşi care au fost foarte intenşi în regiune şi care umezesc aceste suprafeţe în fiecare noapte, au contribuit la activarea acestor plante”, a explicat César Pizarro, şeful departamentului de conservare a biodiversităţii din cadrul Biroului forestier naţional din Chile.

Weather events - Chile desert surprises with rare winter bloom in the Atacama desert - 9/July/2024

Mai mult de 200 de specii de plante sunt în floare la apogeul fenomenului

Expertul subliniază, totuşi, că acest fenomen nu are nimic de-a face cu aşa-numitul „deşert înflorit” care apare primăvara în emisfera nordică.

ADVERTISING

Acest peisaj acoperă de obicei o suprafaţă de aproximativ 15.000 km pătraţi. Astăzi, însă, florile apar pe o suprafaţă mult mai mică, de aproximativ 300-400 kmp.

Iar atunci când "deşertul înflorit" este la apogeu, mai mult de 200 de specii de plante sunt în floare. Cea mai răspândită este "patta de guanaco", o floare purpurie care nu necesită practic apă şi preferă locurile nisipoase.

Deşi amploarea acestei "anomalii" de înflorire timpurie a deşertului este încă în curs de analiză, oamenii de ştiinţă nu au stabilit încă dacă "ceea ce s-a întâmplat în timpul iernilor 2015 şi 2024 este direct legat sau nu de schimbările climatice sau de fenomenele El Niño sau La Niña", adaugă César Pizarro.

Chile desert surprises with rare winter bloom | ABS-CBN News

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇