Nu e lene, poate să fie sindromul de dezangajare cognitivă!

Nu e lene, poate să fie sindromul de dezangajare cognitivă!

Dacă te trezești adesea în timpul zilei visând cu ochii deschiși, te simți lipsit de energie, vlăguit și îți e greu să te apuci de ce ai pe lista cu lucruri de făcut, mulți ar spune că ești leneș. Dar la fel de bine ai putea să suferi de sindromul de dezangajare cognitivă (CDS).

Spre deosebire de visarea ocazională cu ochii deschiși, CDS, despre care oamenii de știință au scris încă din anii ’60 – ’70, chiar perturbă viața de zi cu zi și performanța. CDS descrie un set persistent de comportamente care depășesc simpla tendință de a visa cu ochii deschiși sau a fi mai lent din fire. Nu este vorba doar de neatenţie sau lipsă de motivație, ci despre un tipar persistent care poate împiedica succesul în diverse aspecte ale vieții.

ADVERTISING

Deosebirea dintre acest sindrom și ADHD este că, dacă cei din urmă se pot concentra o perioadă de timp, dar sunt ușor distrași, celor cu CDS le vine greu să se concentreze încă de la început, scrie Science Alert. CDS se caracterizează printr-un "tempo cognitiv lent" - o denumire anterioară a sindromului.

Simptomele pot include visarea cu ochii deschiși, ceață mentală și viteză redusă de procesare.

Copiii cu CDS sunt descriși adesea ca fiind ”aiuriți”, ei având nevoie de mai mult timp pentru a înțelege informațiile și a finaliza sarcinile, deoarece creierul lor procesează datele într-un ritm mai lent.

ADVERTISING

Acest lucru nu are legătură cu inteligența sau efortul depus - creierul lor, pur și simplu, procesează informația în alt ritm.

Opțiunile de tratament includ terapia cognitiv-comportamentală și, în unele cazuri, medicamentele stimulante.

Ajustările aduse stilului de viață, cum ar fi obiceiuri mai bune de somn și exerciții fizice regulate, pot ajuta la gestionarea simptomelor.

În ciuda prevalenței sale, mulți oameni trec cu vederea CDS, confundând-l cu lenea, ceea ce îi împiedică să caute de ajutor.

Cercetările sugerează că CDS poate afecta la fel de multe persoane ca ADHD, respectiv aproximativ 5 - 7% din populație.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇