Copiii născuți prematuri sunt mai predispuși la ADHD, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție, arată un nou studiu.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) afectează un număr tot mai mare de copii de vârstă preșcolară, cu impact și asupra vieții de adult. Dar cauzele apariției acestei tulburări încă nu sunt pe deplin înțelese. O cercetare arată însă că între nașterea ușor prematură și ADHD ar putea fi o legătură.
Concret, studiul realizat de Nancy Reichman, profesor de pediatrie la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School (RRWJMS), a concluzionat că micuții născuți „la termen”, dar înainte de săptămâna 39 de sarcină sunt mai predispuși la simptome asociate cu ADHD, scrie Science Daily.
Studiul publicat în Journal of Pediatrics este unul dintre puținele în care se investighează asocierile dintre vârsta gestațională „la termen” (37-41 de săptămâni) și un diagnostic de ADHD.
În cadrul studiului au fost analizate datele privind aproximativ 1.400 de copii născuți în 75 de spitale din SUA, în perioada 1998-2000, și au fost reintervievate mamele acestora timp de 9 ani.
Cercetătorii au descoperit că acei copii născuți înainte de termen (37-38 de săptămâni) au obținut scoruri semnificativ mai mari în ceea ce privește hiperactivitatea, ADHD și problemele cognitive sau neatenția decât cei născuți la termen (39-41 de săptămâni).
Astfel, cercetările arată că fiecare săptămână de vârstă gestațională la termen a fost asociată cu scoruri de hiperactivitate cu 6% mai mici și scoruri de ADHD cu 5% mai mici, în timp ce nașterea prematură, la 37-38 de săptămâni are scorul de hiperactivitate cu 23% mai mare, respectiv scorul de AHDH cu 17% mai mare în comparație cu nașterea la termen.
„Constatările se adaugă la dovezile din ce în ce mai numeroase care susțin recomandările actuale de amânare a nașterilor elective până la cel puțin 39 de săptămâni și sugerează că depistările regulate pentru simptomele ADHD sunt importante pentru copiii născuți la 37 până la 38 de săptămâni”, a spus autorul studiului.