Jocul video prescris de medici pentru tratarea ADHD. Rezultatele sunt uimitoare (Video)

Jocul video prescris de medici pentru tratarea ADHD. Rezultatele sunt uimitoare (Video)

Mulți părinți își fac griji când copiii lor sunt captivați de jocurile pe computer. Pentru o femeie din Statele Unite, e o mare mulțumire să-și vadă fiul folosind tableta. Copilul ei suferă de ADHD, iar un joc video special îi atenuează simptomele.

Owain are 13 ani și a fost diagnosticat cu tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) când era la grădiniță. De atunci, familia care trăiește în Savannah, Georgia (SUA), l-a tot purtat pe la cabinetele terapeuților, în încercarea de a-l ajuta să se descurce cu sarcinile de zi cu zi unde întâmpina multe provocări pentru a le putea îndeplini.

ADVERTISING

Părinții au încercat și un tratament medical, dar au fost nevoiți să-l oprească după ce medicamentele prescrise au început să-i înrăutățească băiatului migrenele obișnuite, relatează BBC.

Simptomele ADHD i-au afectat copilului rezultatele școlare de-a lungul anilor, iar mama sa, Kelcey Sihanourath, spera că va găsi o soluție. „Îl vedeam chinuindu-se să înțeleagă de ce nu se poate concentra și era frustrat când încerca din greu și tot era distras. Mi se rupea inima, mă simțeam complet neputincioasă", a spus ea.

Ajutorul a venit sub o formă neașteptată: un joc video, denumit EndeavorRx. Kelcey recunoaște că la început a fost „un pic sceptică", dar, spre sfârșitul anului 2020, Owain a început un program de trei luni, jucând EndeavorRx timp de 25 de minute în fiecare zi. Anul trecut, acesta a repetat programul. „A spus că a fost puțin mai greu decât se aștepta. Dar a înțeles că o făcea pentru a-și îmbunătăți concentrarea. A rămas supermotivat, în ciuda dificultăților și a frustrărilor care au survenit", a povestit femeia.

ADVERTISING

După fiecare sesiune de joc, mama lui Owain a notat activitatea acestuia în aplicație și i-a urmărit progresul. În scurt timp, a început să observe schimbări în comportamentul lui - acesta a început să se pregătească mai ușor pentru școală și nu mai veneau semnale negative de la profesori. După o serie de rezultate proaste, fiul ei a venit acasă cu note foarte bune.

„A fost uimitor să-mi văd băiatul descurcându-se așa de bine, dar mai mult decât atât, să-l văd având încredere în el. Nu mai este confuz și supărat că nu se descurcă", a spus femeia.

Cum funcționează jocul conceput de neurocercetători

În 2020, EndeavorRx a devenit primul joc de acest gen aprobat de Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) pentru tratarea ADHD la copii.

ADVERTISING

Disponibil deocamdată doar la prescrierea medicilor, EndeavorRx pare, la prima vedere, un joc ca toate celelalte - controlezi un mic extraterestru care călătorește cu o navă spațială prin lumi diferite și colecționezi diverse recompense. Însă aplicația pe care se bazează jocul a fost dezvoltată în colaborare cu neurocercetători și concepută pentru a stimula și îmbunătăți activitatea regiunilor creierului care joacă un rol esențial în funcționarea atenției.

Jocul îi ajută pe copiii cu ADHD să-și îmbunătățească abilitățile de a gestiona mai multe activități simultan și de a ignora ceea ce le distrage atenția. Un algoritm computerizat îi măsoară performanța și modifică în timp real dificultatea jocului. Când medicii prescriu jocul, părinții primesc un link de activare.

Eddie Martucci, director executiv la Akili, o firmă de tehnologie din Boston care a dezvoltat jocul, a explicat că acesta a fost gândit pentru a îmbunătăți procesul cognitiv: „E ceva foarte greu de aplicat pe cale moleculară, cum se întâmplă când iei o pastilă. Dar s-a dovedit că stimularea senzorilor poate de fapt să activeze regiuni ale creierului care controlează funcția cognitivă".

EndeavorRx® Full Length Trailer

Numai în SUA aproximativ patru milioane de copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani suferă de ADHD. Înainte de a fi aprobat, jocul a fost testat în cadrul a cinci studii la care au participat peste 600 de copii. Unul dintre acestea, realizat pe 348 de subiecți, a arătat că 36% dintre copiii cu această afecțiune care nu luau vreun tratament au făcut mari progrese după ce au jucat cinci zile pe săptămână, timp de patru săptămâni.

Metoda jocurilor terapeutice prinde și în Europa

Compania Akili intenționează ca în câțiva ani să lanseze jocul și în Europa. Pe continent există însă deja câteva proiecte asemănătoare.

Thymia, o aplicație dezvoltată la Londra, folosește jocurile de computer pentru a-i ajuta pe medici și terapeuți să detecteze și să diagnosticheze problemele de sănătate mintală, în special depresia.

Un joc îl ajută pe utilizator să memoreze mișcarea obiectelor, altul, un joc de cărți, îi testează memoria. Pe lângă faptul că analizează performanța jucătorului, acestea îi monitorizează și evaluează comentariile și reacțiile faciale, accesând camera video și microfonul computerului sau telefonului mobil.

Akili și Thymia precizează că aplicațiile lor trebuie folosite în paralel cu monitorizarea medicală și cu tratamentele recomandate de aceștia, nu ca un înlocuitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇