Râdem de cei care au o tulburare psihică, îi filmăm și îi postăm în social media. Ce spune asta despre noi

Râdem de cei care au o tulburare psihică, îi filmăm și îi postăm în social media. Ce spune asta despre noi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O femeie în mod evident cu o tulburare psihică se epilează în tramvai, în timp ce șușotește. E filmată și clipul e postat pe Facebook. Sunt tulburările/bolile psihice o rușine și un prilej de marginalizare, de scoatere în afara normalității? Avem de-a face cu un act de cruzime sau e doar o distracție inocentă?

Acum câțiva ani, în 2012, s-a discutat la ședințele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), instituție care încă mai conta ca rol și responsabilitate socială, cazul a două emisiuni ale postului de televiziune Antena 1, în care fiica Andei Călugăreanu a fost, pur și simplu, supusă rușinării și oprobriului public. O femeie cu evidente tulburări psiho-emoționale a fost expusă în vulnerabilitățile ei și așa s-a făcut rating.

ADVERTISING

Există, la nivelul culturii sociale, o tendință de a minimaliza, pe de o parte, probleme psiho-emoționale și, pe de altă parte, de a marginaliza, de a-i scoate dintre noi pe cei care suferă de o tulburare psihică. De altfel, cuvântul monstruos înseamnă, etimologic, ceva ieșit din formă, adică din familiar devenit străin, altfel decât ceea ce noi recunoaștem.

Un studiu extins făcut acum câțiva ani (InoMed-IMAS) arăta că, în aproape 45% dintre cazuri, românii nu ar accepta ca un pacient cu astfel de tulburări să le fie coleg de serviciu sau prieten. Mai mult decât atât, aproape 30% dintre respondenţi nu ar fi de acord să locuiască pe aceeaşi stradă cu o persoană care suferă de TPC (tulburări psihice sau de comportament).

Și un paradox: deși 78,9% dintre români cred că un pacient cu TPC poate să ducă o viață normală cu tratamentul potrivit, 68,9% refuză să locuiască sub același acoperiș cu o astfel de persoană.

Peste 85% cred că persoanele diagnosticate cu astfel de afecțiuni sunt privite în general mai rău în societate.

Povestește psihiatrul Vlad Stroescu, în volumul colectiv Suntem sănătoși la minte? Despre sănătatea psihică în România (Humanitas 2022), cum, întrebând la o conferință dacă trauma poate fi moștenită de la o generație la alta, i s-a răspuns că nu trauma e moștenită, ci răspunsul pe care îl dăm traumei.

Altfel spus, moștenim de la părinții noștri tipare culturale și psiho-culturale, modele de percepții, felul în care ne raportăm la situațiile negative. Una dintre acestea este tulburarea de tip psiho-emoțional: de pildă, câți dintre noi nu au auzit că depresia este o slăbiciune sau măcar ceva mult mai neînsemnat decât o boală serioasă, fizică? (deși depresia are simptome cât se poate de fizice).

În aceeași carte, psihiatrul Radu Teodorescu, cel care a pus bazele terapiilor comportamental-cognitive în România, amintește că am moștenit din comunism un sistem de îngrijiri psihiatrice exclusiv biologice și dominat de spital, ceea ce înseamnă cultura izolării celui care suferă, tratarea lui mai degrabă în afara societății active.

"Indubitabil, trecerea la o psihiatrie comunitară cere curaj, generozitate, consecvență (...) și, la început, un minim efort financiar sau măcar o realocare inteligentă a resurselor", spune Radu Teodorescu. Iar pandemia încă mocnită, criza refugiaților, anxietatea războiului, toate acestea ne testează rezistența psiho-emoțională.

Cert este că nu putem să ne salvăm decât împreună, că solidaritatea devine o valoare imperativă cu o consistență mai evidentă decât niciodată și că acest împreună implică o atenție specială acordată celor vulnerabili.

Radu Teodorescu, psihiatru

Foto: Daniel David/ UBB
Foto: Daniel David/ UBB

În general, tulburarea psihică "este încă un stigmat, mai puternic în comunitățile mai puțin urbanizate, mai redus în zone urbanizate și cu educației mai înaltă a populației", spune psihologul Daniel David.

Avem cazul de zilele acestea: o femeie cu evidente tulburări psihice a scos un Bic și și-a epilat picioarele în tramvai. A fost filmată și postată în social media. O rușinare publică, un act de cruzime sau e doar un fenomen de contagiune socială?

Cum percep românii (la nivel de cultură) tulburările acestea psihice?

„Există încă în cultura noastră o stigmă puternică asociată tulburărilor psihice, derivată adesea din structurile noastre colectiviste, unde tulburarea psihică este văzută și ca eșec al familiei/grupului din care face parte persoana diagnosticată.

În exemplul dat este greu de spus dacă oamenii chiar știau că persoana are o tulburare psihică sau doar au văzut un comportament bizar, fără a ști sigur cauzele din spate. Iar într-o lume a rețelelor sociale, „bizareriile” devin vedete!”, spune psihologul Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

În ceea ce privește impulsul de a filma, profesorul Daniel David crede că "înseamnă cel mai probabil o dorință de a împărtăși evenimente deosebite cu alții, în sensul că psihologic apare la unii și credința, mai mult sau mai puțin tacită, că dacă ești parte din evenimente deosebite ai și tu un caracter mai special!"


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇