Iunie 2024 - cea mai caldă lună iunie din istorie. Și 2024 ar putea atinge un record nedorit

Iunie 2024 - cea mai caldă lună iunie din istorie. Și 2024 ar putea atinge un record nedorit

Luna trecută a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a anunţat luni serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice.

Continuă astfel o serie de temperaturi excepţionale care, potrivit unor oameni de ştiinţă, fac ca anul 2024 pe cale de a deveni cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, într-un buletin lunar, că fiecare lună începând cu iunie 2023 - 13 luni la rând - a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori, relatează Reuters.

ADVERTISING

Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăşi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice provocate de om şi fenomenul meteorologic natural El Nino au dus temperaturile la maxime record în anul de până acum, au menţionat unii oameni de ştiinţă.

"Acum estimez că există aproximativ 95% şanse ca 2024 să depăşească 2023 şi să fie cel mai călduros an de când au început înregistrările temperaturii suprafeţei globale, la mijlocul anilor 1800", a declarat Zeke Hausfather, cercetător ştiinţific la Berkeley Earth.

Și Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, spune că există "şanse mari" ca 2024 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată.

ADVERTISING

"El Nino este un fenomen natural care va apărea şi dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului şi cărbunelui", adaugă ea.

Fenomenul natural El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific, tinde să crească temperatura medie globală.

Acest efect s-a diminuat în ultimele luni, iar lumea se află în prezent în condiţii neutre, înainte de apariţia unor condiţii mai reci de tip La Nina, care sunt aşteptate să se formeze la sfârşitul acestui an.

ADVERTISING

Emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice.

Consecințe dezastruoase în întreaga lume

Schimbarea climei a declanşat deja consecinţe dezastruoase în întreaga lume în 2024.

Luna trecută, peste 1.000 de persoane au murit din cauza caniculei în timpul pelerinajului haj (de la Mecca). Decese cauzate de caniculă au fost înregistrate şi în New Dehli, care a îndurat un val de căldură de o durată fără precedent, dar şi în rândul turiştilor greci.

În ciuda promisiunilor, ţările nu au reuşit până acum să reducă aceste emisii în mod colectiv, ceea ce a dus la creşterea constantă a temperaturilor timp de decenii.

În cele 12 luni care s-au încheiat în iunie, temperatura medie la nivel mondial a fost cea mai ridicată înregistrată pentru o astfel de perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media perioadei preindustriale 1850-1900, a declarat C3S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇