China face un important gest simbolic: Trimite doi panda la Washington

China face un important gest simbolic: Trimite doi panda la Washington

Până la sfârşitul acestui an la parcul zoologic din Washington va sosi un nou cuplu de urşi panda, un puternic simbol diplomatic din partea Chinei, au anunţat miercuri Smithsonian’s National Zoo şi prima doamnă a SUA, Jill Biden.

„Este oficial! Urşii panda se întorc în Washington DC”, a declarat Jill Biden, într-un videoclip.

The Pandas are Coming!

It’s official: The pandas are coming to D.C.! We can’t wait to welcome two new bear-y special guests to the Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute. For more than five decades, the National Zoo has created and maintained one of the world’s foremost giant panda conservation programs — and we’re thrilled to mark the next chapter of panda conservation with this historic moment.

Publicată de Smithsonian’s National Zoo and Conservation Biology Institute pe Miercuri, 29 mai 2024

Acest anunţ este făcut la câteva luni după ce trei urşi panda au părăsit capitala SUA, fiind repatriaţi în China. Această plecare a urşilor panda, legată de expirarea unui contract de împrumut, a fost în mare parte considerată drept un semnal al relaţiilor tensionate dintre Washington şi Beijing, transmite AFP.

Conform anunţului făcut de Smithsonian’s National Zoo, este vorba de o pereche tânără de urşi panda, pe nume Bao Li şi Qing Bao.

„Suntem fericiţi să anunţăm un nou capitol al parteneriatului nostru pentru reproducerea şi conservarea acestei specii prin primirea la Washington a doi noi urşi, dintre care unul este descendentul iubitei noastre familii de panda”, a declarat Brandie Smith, director al Smithsonian’s National Zoo şi al Conservation Biology Institute.

„Acest moment istoric reprezintă dovada impactului pozitiv de necontestat al colaborării noastre cu colegii din China”, a adăugat ea.

Zoo Smithsonian a fost prima grădină zoologică din SUA care a avut urşi panda, ca parte a ceea ce s-a numit „diplomația panda”.

Până la sosirea lui Bao Li şi Qing Bao, singurul parc zoologic din SUA unde se află urşi panda este Zoo Atlanta (Georgia), dar şi în acest caz contractul de împrumut este pe cale să expire în cursul acestui an.

Preşedintele chinez Xi Jinping a lăsat să se înţeleagă că este deschis să trimită mai mulţi „emisari ai prieteniei” în SUA, după o întâlnire cu preşedintele Joe Biden în noiembrie, în California, întâlnire în care cei doi şefi de stat au decis să-şi intensifice comunicarea în pofida rivalităţilor geopolitice.

ADVERTISING

China recunoaște că urşii panda sunt folosiţi pentru „treburile sale politice și diplomatice majore”, în special în locurile în care speră să câștige mai multă influență sau relații mai strânse.

Astfel, anunţul de miercuri reprezintă un semn clar că Beijingul doreşte stabilizarea relaţiilor cu Washingtonul, mai notează Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇