Un obicei ciudat al urșilor panda, dar cu multe beneficii. Parcă nu-ți mai vine să-i strângi în brațe și să-i săruți

Un obicei ciudat al urșilor panda, dar cu multe beneficii. Parcă nu-ți mai vine să-i strângi în brațe și să-i săruți

Sunt drăguți, adorabili, pufoși, dar le place, aparent, să se scalde în… fecale de cai. E vorba despre urșii panda, iar obiceiul e mai generalizat decât ai crede.

Sigur, pot părea prostuți, dar nu sunt. Pentru că din cele mai vechi timpuri s-au intersectat cu drumurile pe unde treceau caii (chiar din secolul 4 î.e.n.), au descoperit cu timpul, probabil în urma unei simple curiozități, că ceea ce lasă în urmă aceștia le folosește.

Ți-ar putea plăcea și Un suedez a reușit să dreseze coțofene: Păsările adună capacele metalice de la sticle și primesc în schimb mâncare (Video)

ADVERTISING

Concret, oamenii de știință au gândit, după ce au observat cu uimire că urșilor panda din provincia Shaanxi le plăcea să se tăvălească în așa ceva – fiind filmate nu mai puțin de 38 de episoade în decurs de mai puțin de un an, toate în perioadele reci, de sub 15 grade Celsius – că trebuie să existe o explicație. Și chiar așa era.

Ceea ce lasă în urmă caii conține beta-cariofilen (BCP) și cariofilen-oxid (BCPO). Ambele, pentru care s-a dovedit că au receptori în terminațiile nervoase la nivelul pielii, îi ajută să se încălzească, aveau să descopere oamenii de știință, după cum se arată într-un raport publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences și citat de Live Science.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

E interesant cum această specie, destul de bine păzită în fața frigului, a descoperit că poate să facă să-i fie și mai confortabil, în timp ce altele nu, spun oamenii de știință.

Vezi și Primii urși panda filmați împerechindu-se în sălbăticie. Înregistrarea e o premieră în lume! (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇