Șoferul rămas fără permis după ce a luat paracetamol

Șoferul rămas fără permis după ce a luat paracetamol

Premierul Marcel Ciolacu a susţinut recent că nu a existat niciun şofer care să rămână fără permis pentru că a luat o pastilă de răceală, dar un caz concret îl contrazice.

Un tânăr de 28 de ani a fost oprit de poliție pe 17 februarie 2024, pentru că a depășit viteza la intrarea în localitate, circulând cu 76 km/h într-o zonă unde limita e 50 km/h. A fost amendat și testat pentru consumul de alcool și droguri.

„Eu nefiind consumator de substanțe și nici de alcool, am acceptat cu încredere orice fel de testare”, a declarat tânărul pentru Snoop.ro.

Era însă răcit și luase două pastile de paracetamol, una chiar cu 40 de minute înainte de testare. Aşa că rezultatul de la DrugTest a fost pozitiv la amfetamină.

ADVERTISING

Şoferul le-a explicat poliţiştilor situaţia: „Le-am spus imediat c-am consumat pastila de răceală și, dacă se poate, să repetăm testul, lucru ce mi-a fost refuzat”.

A fost dus la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice.

„Există structuri care au oarecare similitudine până la un punct, fără a fi identice. Paracetamolul este posibil ca pe o anumită ramură, fiind o structură chimică destul de complexă, mai ales că are și excipienți, să semene puțin, nu identic, cu amfetamina. Și atunci când găsește în drug test acest receptor pentru amfetamina, se potrivește”, a explicat medicul legist Gabriel Gorun, pentru sursa citată.

ADVERTISING

Şoferul nu s-a lăsat şi a ajuns în audiență chiar la directorul INML, iar după întâlnire analizele lui au fost gata în două săptămâni.

Buletinul de analize nu a fost ridicat însă de poliție timp de trei luni, astfel că șoferul nu a putut avea acces la rezultate.

În cele din urmă, după mai multe plângeri la IGPR, a fost anunțat că analizele sale sunt negative la amfetamină, iar el și-a recuperat permisul după patru luni.

Întrebat luni despre cazurile în care şoferilor li se ridică permisul pentru că au luat o pastilă de răceală, premierul Ciolacu a răspuns: ”Nu s-a întâmplat până acum acest lucru. Dvs puneţi o întrebare ca şi cum s-ar întâmpla acest lucru. Joi vom lua măsurile ca acest lucru să nu se întâmple”.

ADVERTISING

Ordonanţa cu scandal pe droguri

Codul Rutier a fost modificat recent, printr-o ordonanță de urgență. Printre altele, ordonanța schimbă regulile de testare a șoferilor pentru alcool sau droguri.

Până acum, dacă drugtest-ul era pozitiv, permisul șoferului era reținut și i se făcea dosar penal.

Între timp, Poliţia a anunțat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă șoferilor să verifice prospectul înainte de a conduce. Până la primirea rezultatelor analizelor, se poate reţine permisul de conducere, fără dosar penal.

În 2023, doar 62% dintre drugtest-ele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Ministerul de Interne vine acum cu o nouă variantă pentru ordonanţa menită să combată consumul de droguri la volan.

Noua OUG pusă miercuri în dezbatere publică de MAI prevede ca şoferii care refuză verificarea antidrog în trafic sau cei care sunt testaţi pozitiv cu aparatele Poliţiei să rămână fără permis, dar să îl primească înapoi în trei zile, dacă analizele de laborator nu sunt gata în acest interval.

Permisul de conducere retras va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, fie în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate.

Practic, se stabileşte acest termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.

Guvernul va proroga în ședința de joi prevederile din Ordonanța 84 privind testarea antidrog, urmând ca Institutul de Medicină Legală să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură, cu fonduri de la Banca Mondială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇