Poliția Română: Anumite medicamente pot da efecte psihoactive. 15-20% din rezultatele DrugTest sunt infirmate de laborator

Poliția Română: Anumite medicamente pot da efecte psihoactive. 15-20% din rezultatele DrugTest sunt infirmate de laborator
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţia Română a emis miercuri un comunicat în care precizează că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă şoferilor să verifice prospectul înainte de a se urca la volan.

Aceste substanţe pot da rezultate pozitive la DrugTest, iar până la primirea rezultatelor analizelor de laborator se poate dispune, preventiv, reţinerea permisului de conducere, fără deschiderea unui dosar penal.

Sursa citată subliniază că "o categorie aparte de substanţe ce afectează capacitatea de a conduce un autovehicul o reprezintă medicamentele. Astfel, se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziţia acestora pot exista anumiţi compuşi ce determină apariţia de efecte psihoactive şi care pot fi depistaţi cu ajutor aparatelor DrugTest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”.

ADVERTISING

În perioada 2021 – 2023, 15-20% din totalul mostrelor biologice prelevate au infirmat testele cu aparatele DrugTest.

Consiliul superior de medicină legală (CSML) explică de ce: Testele rapide utilizate în cadrul Poliţiei Române sunt teste rapide de screening sau de orientare şi nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat şi prin alte metode de investigaţie.

De asemenea, medicii legişti precizează că există ”numeroase substanţe” care nu sunt incluse pe lista de substanţe interzise, dar care pot da reacţii fals pozitive.

ADVERTISING

”Astfel, există reacţii fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală şi gripă conţinând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, afirmă ei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇