Permisul reținut șoferilor suspecți de consum de droguri, restituit în maxim 72 de ore - nou proiect MAI

Permisul reținut șoferilor suspecți de consum de droguri, restituit în maxim 72 de ore - nou proiect MAI

Ministerul de Interne vine cu o nouă variantă pentru ordonanţa menită să combată consumul de droguri la volan.

Noua OUG pusă miercuri în dezbatere publică de MAI prevede ca şoferii care refuză verificarea antidrog în trafic sau cei care sunt testaţi pozitiv cu aparatele Poliţiei să rămână fără permis, dar să îl primească înapoi în trei zile, dacă analizele de laborator nu sunt gata în acest interval.

Permisul de conducere retras va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, fie în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate.

ADVERTISING

Practic, se stabileşte acest termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.

”Se are în vedere calcularea termenului de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice. Această procedură vizează mostrele biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat, care a indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive”, explică MAI, în expunerea de motive.

Se aplică noua prevedere şi pentru şoferii rămaşi deja fără permis, exclusiv ca urmare a testării cu drugtest-ele Poliţiei, care ar fi indicat prezenţa în organism a unor substanţe psihoactive. Pentru ei, termenul de 72 de ore începe să curgă de la data intrării în vigoare a OUG.

ADVERTISING

Proiectul integral poate fi consultat AICI.

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne trebuie să prezinte, lunar, Guvernului o analiză comună cu privire la capacitatea de respectare a termenului de maximum 72 de ore şi la măsurile adoptate în acest sens.

Codul Rutier a fost modificat recent, printr-o ordonanță de urgență. Printre altele, ordonanța schimbă regulile de testare a șoferilor pentru alcool sau droguri.

Până acum, dacă drugtest-ul era pozitiv, permisul șoferului era reținut și i se făcea dosar penal.

ADVERTISING

Între timp, Poliţia a anunțat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă șoferilor să verifice prospectul înainte de a conduce. Până la primirea rezultatelor analizelor, se poate reţine permisul de conducere, fără dosar penal.

În 2023, doar 62% dintre drugtest-ele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Guvernul va proroga în ședința de joi prevederile din Ordonanța 84 privind testarea antidrog, urmând ca Institutul de Medicină Legală să intre într-un program accelerat de dotare cu aparatură, cu fonduri de la Banca Mondială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇