Poliția zice să nu ne facem griji, șoferii sunt testați pentru consum de droguri sau alcool doar în patru situații

Poliția zice să nu ne facem griji, șoferii sunt testați pentru consum de droguri sau alcool doar în patru situații

Poliţia Română transmite, sâmbătă, noi precizări despre OUG 84 şi anunţă că nu toţi şoferii sunt testaţi, riscând astfel retragerea permisului.

Mai exact, afirmă Poliția Română, vor fi testați doar cei care au istoric de consum de susbstanţe interzise sau alcool, dacă au un ”comportament nefiresc” sau dacă se găsesc în vehicul sticle sau substanţe suspecte.

De asemenea, pentru a se reduce timpul de aşteptare, Poliţia anunţă că laboratoare proprii, autorizate, vor avea posibilitatea de a realiza teste de sânge.

Oficialii Poliţiei Române explică faptul că retragerea permisului de conducere exista deja în legislaţia rutieră anterioară emiterii OG 84, având un caracter administrativ, neavând un rol punitiv, ci preventiv.

ADVERTISING

Prin actul normativ amintit, respectiv OG 84, s-a extins cadrul de aplicare a acestei măsuri administrative (retragere permis) şi în situaţiile în care conducătorul unui autovehicul, titular de permis de conducere, refuză să respecte obligaţia legală de a se supune testării, în vederea stabilirii consumului de substanţe psihoactive ori a concentraţiei de alcool în aerul expirat, la solicitarea poliţistului rutier, deşi este identificat în trafic având:

ADVERTISING

a) sancţiuni contravenţionale aplicate, în mod repetat, în ultimii 3 ani, pentru săvârşirea contravenţiei de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice;

b) a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni privind conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a unor substanţe psihoactive, a consumat alcool sau alte substanţe psihoactive ulterior producerii unui accident de circulaţie, a refuzat sau s-a sustras de la prelevarea de probe biologice, a săvârşit infracţiuni privind traficul şi consumul ilicit de droguri;

c) în vehicul recipiente ce pot conţine băuturi alcoolice şi care prezintă urme de consum sau substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive;

ADVERTISING

d) un comportament nefiresc, care poate fi generat de consumul de băuturi alcoolice sau substanţe psihoactive”, mai arată IGPR.

Potrivit instituţiei, ”nu toţi şoferii sunt testaţi, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, ci doar cei care se regăsesc într-una dintre situaţiile de mai sus”.

Potrivit IGPR, ”retragerea permisului de conducere în cazul acestui refuz încetează, iar şoferul primeşte permisul înapoi, dacă rezultatul analizei probelor biologice atestă lipsa în organism a alcoolului sau a substanţelor psihoactive”.

”Mai mult, această măsură a retragerii permisului de conducere nu presupune întocmirea unui dosar penal”, se mai arată în comunicatul Poliţiei.

Potrivit instituţiei, în urma noilor modificări legislative în domeniul rutier, ”conducătorii auto care refuză testarea cu aparatele din dotare, fie drugtest, fie etilotest, sunt conduşi la unităţi medicale specializate, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii prezenţei, existenţei sau inexistenţei substanţelor interzise sau alcoolului în sânge, iar, faţă de aceştia este luată măsura administrativă de retragere a permisului de conducere, până la sosirea rezultatului probelor”.

”Anterior acestor modificări, în situaţia sus-menţionată, pe vechea legislaţie, în unele cazuri, se întocmea un dosar penal in rem, iar conducătorul auto trebuia să aştepte soluţionarea dosarului penal”, a mai transmis instituţia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇