MAI nu modifică ordonanța controversată care îi lasă fără carnet pe șoferii testați fals pozitiv la droguri. Ciolacu: Nu e o catastrofă că două zile rămâi fără permis

MAI nu modifică ordonanța controversată care îi lasă fără carnet pe șoferii testați fals pozitiv la droguri. Ciolacu: Nu e o catastrofă că două zile rămâi fără permis

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) transmite că nu va modifica noua ordonanță care îi lasă fără permis pe șoferii ce refuză testarea antidrog în trafic, chiar dacă numeroase rezultate sunt fals pozitive, iar rezultatele testelor de sânge durează foarte mult. În schimb, soluția propusă de autorități este accelerarea procesării probelor biologice până la maximum 72 de ore.

Reprezentanții ministerului spun că decizia de a aproba această ordonanță a fost luată după lungi consultări, inclusiv cu opinia publică, și nu există acum discuții  pentru schimbarea acesteia.

„Din toamna anului trecut am prezentat mai multe propuneri care vizau întărirea climatului de siguranță rutieră. Fac precizarea că anul trecut au fost peste 1500 de morți și peste 3000 de răniți. Anul acesta au fost peste 500 de persoane decedate și 1000 de răniți cu urmări grave. Când am prezentat propunerile autorităților, am colectat și propunerile cetățenilor. Au fost mai multe dezbateri publice, în care am analizat aceste solicitări.

ADVERTISING

În urma dezbaterilor am ajuns la o formă, care are și această modificare - persoana care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul dispune retragerea permisului. Această retragere dispune până la primirea rezultatelor probelor biologice”, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, la Digi 24.

Acesta susține că soluția este de a crește capacitatea de testare, adăugând că ministerul va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor de la testele antidrog, astfel încât acestea să vină în cel mult 72 de ore.

„În perioada următoare extindem capacitatea de analiză a probelor biologice. Din perspectiva timpului, într-adevăr sunt cazuri, diferă de la un județ la altul, când rezultatul a venit mai târziu. De aceea am venit cu această soluție, completarea capacității de testare. Poliția va avea posibilitatea în termen de maxim 120 de zile, ne-am propus să fim rapizi în operaționalizarea laboratorului de testare să venim cu aceasta soluție de a îmbunătăți capacitatea și a micșora timpul de procesare a acestor probe (…)

ADVERTISING

Practica de analizare a rezultatelor, de procesare, tot ce înseamnă aplicarea mecanismului din perspectiva probelor de laborator trebuie îmbunătățită. De aceea vom propune Guvernului o procedură de accelerare a probelor biologice, care să fie undeva până în 72 de ore”, a transmis Bogdan Despescu.

Conform Poliției Române, în perioada 2021 – 2023, aproximativ 20% din totalul mostrelor biologice duse la IML au infirmat rezultatele inițiale ale aparatelor drugtest.

Ce prevede noua ordonanță

Peste 150.000 de oameni au semnat o petiție online a Declic, prin care se cere anularea Ordonanței care prevede că cei care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permis până vin rezultatele testelor biologice.

Aceasta prevede că „în cazul conducătorilor de autovehicule care refuză să se supună testării în vederea stabilirii consumului de alcool ori de substanțe psihoactive, aceștia sunt conduși la cea mai apropiată unitate medicală, pentru a li se recolta mostre biologice”.

ADVERTISING

De asemenea, „în lipsa unor indicii cu privire la prezența în organismul acestora a substanțelor psihoactive ori a băuturilor alcoolice, pentru a nu permite conducătorilor de vehicule continuarea conducerii autovehiculelor pe drumurile publice, în scop preventiv, a fost instituită măsura retragerii permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizelor toxicologice de laborator, nefiind vorba, în această situație, despre săvârșirea unei fapte penale, respectiv de întocmire a unui dosar de cercetare penală”, potrivit textului ordonanței. 

Poliția Română avertizează și că anumite medicamente pot influența rezultatele testării drugtest: “Se impune ca, anterior conducerii unui vehicul, să fie studiat ambalajul medicamentelor administrate, întrucât în compoziția acestora pot exista anumiți compuși ce determină apariția de efecte psihoactive și care pot fi depistați cu ajutor aparatelor drugtest, chiar dacă persoana în cauză nu a consumat droguri”.  

Reacția lui Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a susținut, sâmbătă, că această ordonanță este bună și a promis că autoritățile vor mai cumpăra aparate de testare antidrog.

"În acest moment ceea ce reclamă dânșii (șoferii – n.r.) e că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Cred că legea e bună, pentru că ne amintim de 2 Mai (accidentul din 2 Mai – n.r.), această lege e și în Germania, și Spania, e peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Consider că între 48 și 72 de ore e un răspuns într-un timp rezonabil, mă refer la testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test.

Am înțeles că dacă iei Nurofen în acel moment poate fi testul pozitiv, se face testul de sânge și în 48 de ore se dă răspunsul. Cred că nu e o catastrofă că două zile rămâi fără permis. Acum nu e această capacitate, mai ales la IML București, unde durează trei-patru luni.

Luni voi discuta cu ministru Finanțelor. Un astfel de aparat de testare costă 300.000 de euro, nu e un capăt de țară pentru un stat de mărimea României, vedem ca procedurile de achiziție să fie cât mai rapide. După ce statul român își face treaba și e capabil să dea un răspuns în timp real, venim cu aplicarea legii", a declarat Marcel Ciolacu, citat de Digi 24.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇