Guvernul a modificat ordonanța antidrog, cu termen maxim de 72 de ore pentru restituirea permisului. Ciolacu a dat o lecție de aruncat pisica și a primit replica

Guvernul a modificat ordonanța antidrog, cu termen maxim de 72 de ore pentru restituirea permisului. Ciolacu a dat o lecție de aruncat pisica și a primit replica

Guvernul a modificat în ședința de joi unele prevederi din Ordonanța 84 privind testarea antidrog, recent adoptată. Noua ordonanță instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice „prin care să evidențieze sau nu prezența alcoolului și substanțelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu Drug test sau care au refuzat testarea”.

În cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator în acest termen de 72 de ore, șoferului i se restituie permisul.

Pisica peste gard

La începutul şedinţei de guvern, premierul Marcel Ciolacu s-a spălat pe mâini de orice responsabilitate în privinţa acestui nou fiasco al guvernului său.

„Sper că domnul ministru Predoiu a învățat lecția și în viitor nu va pune căruța înaintea cailor”, a spus azi șeful Executivului.

Practic, Ciolacu aruncă pisica în curtea şefului MAI, Cătălin Predoiu de la PNL, deşi premierul este principalul responsabil pentru toate ordonanţele de guvern care nu pot trece fără voia şi semnătura sa.

Mai mult, acum câteva zile, Ciolacu a susținut că această ordonanță este bună:

ADVERTISING

"Cred că legea e bună, pentru că ne amintim de 2 Mai (accidentul din 2 Mai – n.red.), această lege e și în Germania, și Spania, e peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. (...) Am înțeles că dacă iei Nurofen în acel moment poate fi testul pozitiv, se face testul de sânge și în 48 de ore se dă răspunsul. Cred că nu e o catastrofă că două zile rămâi fără permis. Acum nu e această capacitate, mai ales la IML București, unde durează trei-patru luni".

Premierul l-a mustrat însă acum pentru ordonanţa care nu mai bună pe acelaşi ministru Predoiu, căruia i-a dat de curând ultimatum pentru redactarea hotărârii de guvern pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, cu două variante posibile 15 – 29 sept sau 29 sept – 13 oct. Predoiu nu s-a supus şi nu a păţit nimic, iar alegerile se fac la iarnă, cum au vrut liberalii.

Ciolacu: Am cerut MAI să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc

Deodată Ciolacu a constatat că e firesc în elaborarea legilor să se țină cont de observațiile societății civile.

„Mă refer în special la suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi.

ADVERTISING

Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de observațiile societății civile pentru că așa este firesc. Dacă statul nu are capacitatea administrativă de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil, nu trebuie să-i pedepsim pe români”, a declarat Ciolacu.

Premierul susține că Ministerul Sănătății și MAI vor prezenta lunar o analiză despre capacitatea de respectare a termenelor de 72 de ore.

"Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti.

Vom monitoriza foarte atent în continuare problema testării antidrog, doar aşa putem preveni tragedii precum cea de la 2 Mai.

Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore.

Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Vor fi gata în cinci zile de la intrare în vigoare a ordonanţei de urgenţă de azi.

Sper că domnul ministru Predoiu a învăţat lecţia şi în viitor nu va pune căruţa înaintea cailor. Domnul ministru oricum va ieşi la briefing şi va explica românilor modificările de azi", a adăugat Ciolacu.

ADVERTISING

Replica lui Predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, a răspuns reproşurilor premierului Ciolacu.

”Ce aş vrea să precizez, sunt obligat să o fac faţă de Ministerul de Interne şi colectivul de muncă şi faţă de PNL, vizavi de reproşul premierului, pe care l-aţi văzut cu toţii, faptul că dezbaterea publică asupra proiectului de ordonanţă a început în toamna anului trecut, în octombrie.

Pe parcursul dezbaterii publice de la MAI, în mod repetat, în scris dar şi verbal, prin reprezentanţii IML, Ministerul de Interne a fost informat de către reprezentanţii INML asupra faptului că pot efectua, din această vară, analize toxicologice, în termen rezonabil, de 3 până la maxim 7 zile, menţionând de asemenea că investiţiile în capacitatea de analiză a instituţiilor de medicină legală vor creşte”, a spus Predoiu.

”Această ordonanţă nu este un demers izolat al MAI, este o măsură care se înscrie într-o politică pe care am cerut-o şi am impus-o la MAI, încă de la preluarea mandatului. A fost în mod repetat citată trunchiat declaraţia subsemnatului în sensul că lupta cu drogurile a fost pierdută. Este o declaraţie mai largă, pe care am făcut-o la preluarea mandatului şi nu la jumătatea lui, şi care a inclus şi comandamentul de a întări această luptă, de a iniţia măsuri împotriva traficului şi consumului de droguri, inclusiv la volan şi de a câştiga această luptă”, a precizat Predoiu.

El a menţionat: ”Această ordonanţă nu este un demers individual, sporadic sau spontan, ori, citez, heirupist, cum am fost acuzaţi, ci este o măsură gândită într-un ansamblu de măsuri şi de politici”.

Ordonanţa cu scandal pe droguri

Codul Rutier a fost modificat recent, printr-o ordonanță de urgență (84/2024). Printre altele, ordonanța schimba regulile de testare a șoferilor pentru alcool sau droguri.

Până la celebra ordonanţă, dacă drug testul era pozitiv, permisul șoferului era reținut și i se făcea dosar penal.

Însă Poliţia a anunțat că anumite medicamente pot avea efecte psihoactive şi recomandă șoferilor să verifice prospectul înainte de a conduce.

Până la primirea rezultatelor analizelor, ordonanţa 84 prevedea că se poate reţine permisul de conducere, fără dosar penal.

Peste 150.000 de oameni au semnat o petiție online a Declic, prin care se cere anularea ordonanței.

În 2023, doar 62% dintre drug testele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Ca urmare a scandalului declanşat, Ministerul de Interne a venit cu o nouă variantă pentru ordonanţa menită să combată consumul de droguri la volan, cea care a fost adoptată azi.

Noua OUG prevede ca şoferii care refuză verificarea antidrog în trafic sau cei care sunt testaţi pozitiv cu aparatele Poliţiei să rămână fără permis, dar să îl primească înapoi în trei zile, dacă analizele de laborator nu sunt gata în acest interval.

Permisul de conducere retras va fi restituit la 72 de ore de la recoltarea probelor, fie în baza buletinului negativ de analiză de la INML sau dacă rezultatele nu au fost comunicate.

Practic, se stabileşte acest termen de maximum 72 de ore pentru realizarea analizelor toxicologice şi comunicarea acestora de către instituţiile de medicină legală către structurile Poliţiei Române.

„Există de asemenea o a treia modificare importantă care vizează faptul că aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală. Anterior, în varianta ordonanței precedente, aceste analize puteau fi efectuate și de către laboratoarele Poliției Române, laboratoare care precizez sunt acreditate conform standardelor”, a explicat ministrul Predoiu joi, după şedinţa de guvern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇