Ultimatumul a expirat și Predoiu nu s-a supus. Ciolacu nu-l dă afară și vrea consultări și cu Opoziția UPDATE

Ultimatumul a expirat și Predoiu nu s-a supus. Ciolacu nu-l dă afară și vrea consultări și cu Opoziția <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, vineri dimineaţă, în debutul ședinței de guvern, că nu vrea să declanșeze o criză guvernamentală, așa că nu-l remaniază pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu (PNL), deși nu a respectat ultimatumul pentru adoptarea unei hotărâri de guvern care să prevadă organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie.

Ciolacu a mai spus că de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi va invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor.

UPDATE: Drept urmare, liberalii au fost convocaţi în Biroul Politic Naţional, cu prezenţa fizică obligatorie, luni, de la ora 11.00.

ADVERTISING

Între timp, pe subiect s-a pronunţat şi UDMR - Kelemen Hunor: Alegerile prezidențiale ar trebui să aibă loc pe 30 noiembrie.

”Mă bucur că, până acum, actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat. Pentru că am înţeles cu toţii că acest guvern nu este al coaliţiei sau al vreunui partid, este Guvernul României.

Toţi cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriaşă de a asigura stabilitatea acestei ţări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să-ţi respecţi angajamentele.

Nu este vorba de un termen sau altul pentru desfăşurarea alegerilor, este vorba de încredere. Ţopăiala pe calendar afectează această încredere între parteneri şi din punctul meu de vedere trebuie să înceteze”, a declarat Ciolacu.

ADVERTISING

Era ultima şansă pentru 15 septembrie

Astăzi, vineri, a expirat ultimatumul dat de premier ministrului de Interne pentru redactarea hotărârii de guvern pentru organizarea alegerilor cu două variante posibile 15 – 29 sept sau 29 sept – 13 oct, ambele respinse de liberali, deși inițial fuseseră acceptate.

Mai mult, azi era şi ultima zi în care putea fi adoptată hotărârea pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale la 15 septembrie.

”Ca premier al României, am obligaţia de a nu favoriza un partid sau o coaliţie. Astăzi, practic, ieşim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova H.G.-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie.

ADVERTISING

De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor.

Aceasta este abordarea corectă şi nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu iniţieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanşa o criză guvernamentală şi instabilitate în România”, a subliniat Ciolacu.

Vă recomandăm analiza Cine clipește primul? Atipicul Predoiu și alegerea lui Iohannis

S-a ajuns la atacuri dure

Data prezidenţialelor a adus atacuri dure în coaliţie. Marcel Ciolacu i-a acuzat ieri pe liberali că vor să schimbe regulile jocului şi că Nicolae Ciucă nu are onoare. Replica șefului PNL a venit rapid, mai ales că se făcea trimitere la „onoarea” lui de fost militar.

”Eu am anunţat, cum era corect, pentru că nu există doar două partide care sunt competitori politici în România, PSD şi PNL, şi am anunţat un calendar în aşa fel încât toate partidele şi toţi liderii politici să îşi organizeze alegerile în funcţie de acest calendar. Eu am propus atunci 1 septembrie, domnul Nicolae Ciucă a propus 15 septembrie.

Acum, tot domnia sa a propus 29 septembrie. Am înţeles că acum se doreşte altă dată. Abordarea mea de președinte al PSD este una foarte clară, deși nu și-au ținut cuvântul dat. Poate trebuie să înțelegem că onoarea nu este doar pe panouri, onoarea este și în discuțiile în cadrul coaliției” a declarat Marcel Ciolacu, joi, făcând aluzie la panourile uriaşe care au împânzit ţara, cu faţa lui Nicolae Ciucă şi sloganul „Un ostaş în fruntea ţării”, montate teoretic cu scopul de a-i promova cartea.

Nicolae Ciucă a reacţionat precizând că nu-i înțelege reacția colegului de guvernare.

„Sincer chiar nu înţeleg de ce această reacţie. Afară este foarte cald. Asta da, pot să înţeleg. Ne bucurăm de rezultatul meciului echipei României de aseară. (...) Atunci când vine vorba de alegerile prezidenţiale trebuie să rămânem în prevederile legale şi în termenele legale. Ca atare, haideţi să stăm jos şi să discutăm, să discutăm pe bază de principii, pe bază de reguli, nu pentru a face în aşa fel încât să respectăm agenda personală a liderilor PSD”, a afirmat Nicolae Ciucă, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇