Vernisajul expoziției London Spring al Marianei Gordan, la Opera Națională București

London-Spring-afis-expozitie

Marți, 1 februarie 2022, în prezența unui public numeros, în Foaierul Galben al Operei Naționale București, a avut loc vernisajul expoziției „London Spring” a artistei Mariana Gordan, artist plastic multi-media (pictură, sculptură, film), stabilită la Londra de la vârsta de 19 ani, aflată în turneu artistic în România. Expoziția este, după cum declară artista, un omagiu Centenarului Operei Naționale București, de care se simte foarte legată și pentru care a conceput 10 lucrări, pictate într-un stil expresionist-dramatic, câte una pentru fiecare deceniu de existență a prestigiosului lăcaș de cultură.

ADVERTISING

Vernisajul a debutat cu o surpriză muzicală, avându-i ca protagoniști pe doi invitați de calibru, violonceliștii Răzvan Suma și Ela Bokor, care au oferit publicului câteva fragmente muzicale de mare virtuozitate: Luigi Boccherini- Sonata în Sol Major și Jean-Baptiste Barriere – Sonata în Do major, la invitația lui Gavrilă Țărmure, muzician și manager cultural, președintele Fundației „Societatea de Concerte Bistrița”, co-organizatorul expoziției.

În deschiderea serii a vorbit Gavril Țărmure, reprezentantul Fundației Societatea de Concerte Bistrița, un real generator de cultură. Fundația sa organizează în jur de 70 de concerte camerale și simfonice pe an, nenumărate evenimente culturale, a pus pe picioare o editură, „Charmides”, pentru a le oferi poeților posibilitatea de a-și scoate o carte, se preocupă a oferi publicului bistrițean și nu numai, oaze de cultură înaltă. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gavril Țărmure și Antigona Silvia Rogozea, director de Programe la Muzeul Național de Artă Contemporană, au adus la cunoștința celor de față momente din cei peste 25 de ani de colaborare cu Mariana Gordan, în care, la loc de cinste sunt expoziții de succes în țară și în străinătate, lucrări ample și publicarea cărții sale autobiografice, State Property. 

Mariana Gordan a mărturisit că este acel călător prin lume care, precum pinguinul Apolodor al lui Gellu Naum, străbate universuri, cade, se ridică și revine acasă. De altfel, în centrul atenției a fost portretul mamei artistei, care a creat o emoție puternică.

ADVERTISING

Publicul, în număr mare, alcătuit din jurnaliști, artiști, critici și iubitori de artă, s-a putut delecta cu frumusețea tablourilor cu pomi înfloriți, cu peisajele aride ale Dobrogei, cu potecile satelor ardelenești șerpuind către speranță

Mai presus de orice,  expoziția Marianei Gordan transmite optimism, transformare, bucurie pură a copilăriei, duioșie și un dor nesfârșit de locurile natale, chiar dacă peisajele inspirate de sărbătoarea Operei Naționale București au ca temă copacii străzilor londoneze. Arta sa volubilă, folosind tehnici diverse, a devenit un dar pentru toți românii.

Expoziția London Spring va fi deschisă publicului în perioada 1-6 februarie 2022, iar artista Mariana Gordan va fi prezentă în tot acest interval și va putea răspunde întrebărilor celor interesați. Accesul la expoziție se realizează la spectacolele din repertoriu sau în cadrul tururilor ghidate. Pentru programare tur ghidat este necasar să trimiteți un mail la bilete@operanb.ro 

Eveniment organizat în parteneriat cu Fundația Societatea de Concerte Bistrița. 

Sponsor oficial: Enel România

Sponsori: Aqua Carpatica, EURO Insol

Parteneri: Sansha 

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Zile și Nopți, Agerpres, SpotMedia, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, Revista Timpul, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, Ballet Magazine, Mediatrust, Revista FPM