Tradiții de Crăciun neobișnuite din întreaga lume (Foto&Video)

Tradiții de Crăciun neobișnuite din întreaga lume (Foto&Video)

În timp ce tradiții precum îmbodobirea bradului și schimbul de cadouri reprezintă un limbaj aproape universal al Crăciunului, întâlnim în unele țări obiceiuri mai deosebite prin care este marcată această perioadă.

Euronews a adunat câteva dintre cele mai interesante datini de Crăciun din țări din întreaga lume.

Ziua micilor lumânări (Día de las Velitas), Columbia

Pe 7 decembrie, columbienii aprind milioane de lumânări în locuințele lor, în biserici și în piețe, o practică ce sugerează rădăcinile catolice adânci ale țării. Mai recent, ziua marchează și începutul oficial al festivităților de Crăciun, odată cu aprinderea luminilor de sărbători în întreaga țară.

Oplatek, Polonia

Oplatek, sau ”napolitana de Crăciun”, este împărțită de familiile poloneze în ajunul Crăciunului, la cină, prilej de a împărtăși amintiri din anul care se încheie.

Krampus, Austria

Potrivit folclorului, Krampus, o creatură înfiorătoare ce amenință copiii neascultători că îi bagă în sac și îi duce în bârlogul lui, vine în noaptea de 5 decembrie, cunoscută ca Krampusnacht, în localitățile austriece.

ADVERTISING

Băieții Yule, Islanda

În ajunul serii de 12 decembrie, familiile islandeze, pun un pantof pe marginea ferestrei pentru ”băieții Yule” și îl lasă acolo timp de 13 zile, pentru ca toți cei 13 Moși Crăciuni să poată lăsa un mic dar.

Festivalul felinarelor uriașe, Filipine

Festivitățile de Crăciun încep în Filipine la mijlocul lunii decembrie, odată cu Festivalul lanternelor uriașe din San Fernando. La origine o festivitate religioasă în care felinarele erau aduse la biserică în ajunul Crăciunului, înainte de slujba de la miezul nopții, a devenit în zilele noastre un festival ce le dă artiștilor locali ocazia să se întreacă în creativitate.

Capra Yule, Suedia

Capra Yule, despre care se spune că îl ajută pe Moș Crăciun să le ducă celor mici cadourile, este un simbol întâlnit în mitologia scandinavă și nord-europeană.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tradițional, în piața centrală din Gävle, la nord de Stockholm, este instalată o capră Yule din paie și lemn, iar incendierea ei de către localnici a devenit o tradiție în sine. În ultimii 56 de ani, capra Yule a rezistat până la Anul Nou doar de 18 ori.

C.S.

Acest articol a fost publicat iniţial pe 25 decembrie 2022.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇