Colinde de Crăciun. Cele mai frumoase colinde de Crăciun pe care să le cânți de Sărbători

Colinde de Crăciun. Cele mai frumoase colinde de Crăciun pe care să le cânți de Sărbători

Încă din timpuri străvechi, sărbătoarea magică a nașterii lui Iisus, a Crăciunului, a fost sărbătorită cu fast și evlavie, credincioșii din lumea întreagă bucurându-se de venirea pe lume a fiului lui Dumnezeu. 

Colindele de Crăciun, cântecele pline de emoție ce vestesc nașterea lui Iisus, sunt unele dintre cele mai frumoase modalități de a sărbători momentul magic de pe 25 decembrie. 

Potrivit lui Grigore G. Tocilescu, colindele ”sunt cele mai vechi cântece ale poporului român cari s-au păstrat din generațiune în generațiune ca niște sfinte și străvechi documente din domeniul avitic al neamului românesc”.

Așadar, încă din vremea străbunilor, colindele de Crăciun sunt cântate atât de cei mari, cât și de cei mici, în întâmpinarea zilei pline de magie a Crăciunului, când fiul lui Dumnezeu a devenit om, iar Steaua Regelui a apărut pe cer, urmată de cei trei magi, care au umblat cale lungă pentru a i se închina copilului născut în iesle. 

Colindele de Crăciun sunt, în general, centrate pe nașterea lui Iisus, însă există și cântece străvechi în care se vorbește despre cei trei magi, steaua care a răsărit sau despre datinile și tradițiile din preajma zilei de 25 decembrie.

Iată o selecție a celor mai frumoase colinde de Crăciun, dar și un scurt istoric al tradițiilor din acele zile pline de magie și frumos. 

ADVERTISING

1. Colinde de Crăciun - cum au apărut colindele. Tradiții de Crăciun - semnificația acestora

Colindele de Crăciun, apărute cu secole în urmă, sunt una dintre cele mai frumoase modalități de a celebra nașterea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, acestea fiind cântate pe tot mapamondul, din Australia și până în Statele Unite ale Americii. 

În România, colindele sunt interpretate atât de copii, cât și de adulți, iar în unele zone rurale, cete de colindători merg în noaptea sfântă de Ajun, din casă în casă, pentru a aminti de nașterea Mântuitorului. 

În general, colindele românești sunt creații populare. Acestea sunt inspirate din istorisirile pline de tâlc ale Bibliei (atât din Vechiul, cât și din Noul Testament), însă majoritatea se referă la momentul nașterii lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Colindele românești amintesc de minunea venirii pe lume a fiului lui Dumnezeu, păstrând în versurile lor importanța plină de emoție a momentului plin de magie, așa cum o vedeau și o păstrau străbunii noștri.  

În România, colindătorii, cetele de colindători, sunt considerați cei care aduc magica, minunata veste a nașterii lui Iisus în casele oamenilor.

Potrivit profesorului Ovidiu Trifan, colindul „desemnează atât datina, în sine – a colinda, colindat –  cât şi genul folcloric legat de ea, cu formele colind, colindă, cât şi cele derivate prin rotacism, corind, corindă. La origine, colinda este o datină arhaică, prin excelenţă, agrară, cu mult anterioară creştinismului. Ea însumează o serie de manifestări şi ritualuri de factură magică, prezente în viaţa unor popoare europene în timpul sărbătorilor de iarnă”, se arată în lucrarea profesorului Ovidiu Trifan. 

ADVERTISING

Colindele au apărut încă din vechime, primele apariții semnalate sunt realizate prin secolul al IV-lea. Însă, cântecele din acea perioadă, colindele arhaice, nu aveau aproape nicio legătură cu magia colindelor din prezent, colinde pline de magie și frumos. 

În Biblie, colindele nu sunt consemnate, ceea ce înseamnă că acestea au apărut mult mai târziu, înlocuind cântecele păgâne ce proslăveau soarele - sărbătoare ce avea loc în preajma solstițiului de iarnă, care are loc pe 21 decembrie, o dată foarte apropiată de cea a Crăciunului creștin.

Așadar, în primele colinde apărute și consemnate de către istorici, se simte încă o puternică influență antehristică, având un impact păgân destul de puternic.

Însă, în timp, colindele arhaice, ce încă aminteau de sărbătoarea care slăvea soarele, s-au transformat în adevărate ode ale nașterii lui Iisus Hristos în ieslea mieilor. 

Iată câteva colinde românești, care te vor duce cu gândul la momentele de altă dată, din copilărie, când bradul strălucea parcă în lumini mai colorate, iar frigul și zăpada aveau gust de bucurie și de cozonaci proaspăt scoși din cuptor. 

Deschide ușa creștine

Deschide uşa creştine

Că venim din nou la tine.

Drumu-i lung şi-am obosit

De departe am venit.

Că la Viflaem am fost,

Unde s-a născut Hristos

Şi-am văzut şi pe-a sa mamă,

Pe care Maria-o cheamă.

Cum umbla din casă-n casă

Ca pe fiul său să nască.

Umbla-n sus şi umbla-n jos

Ca să nască pe Hristos.

Umbla-n jos şi umbla-n sus

Ca să nască pe Isus.

Roată, roată prin cetate,

Case, hanuri, pline toate.

Mai târziu găsi apoi

Un staul frumos de oi

Şi-acolo pe fân jos

S-a născut Domnul Hristos.

ADVERTISING

Cete de îngeri coboară

Staulul îl înconjoară.

Îngerii cu flori în mână

Împletesc mândră cunună.

Pe cunună-i scris frumos

Astăzi s-a născut Hristos,

Care cu puterea sa (/ Pe cunună-i scris aşa)

Va împărăţi lumea (/ Că s-a născut Mesia)

Şi de-acum până-n vecie

Mila Domnului să fie,

Tuturor cu bucurie

Şi de mare veselie.

Cerul și Pământul

Cerul şi pământul de cântece răsună

Îngeri şi oameni cântă împreună

Hristos se naşte Domnul coboară

Îngerii cântă magii îl adoră

Păstori aleargă ieslea înconjoară

Mari minuni se întâmplară.

În Betleem azi e mare minune

Fecioara curată fiu născut în lume

Hristos se naşte Domnul coboară

Îngerii cântă magii îl adoră

Păstori aleargă ieslea înconjoară

Mari minuni se întâmplară.

Din cer cuvântul în trup se arată

Noaptea din lume zi se face-ndată

Hristos se naşte Domnul coboară

Îngerii cântă magii îl adoră

Păstori aleargă ieslea înconjoară

Mari minuni se întâmplară.

Din răsărit vin magii cu bucurie

Aducând ei smirnă aur şi tămâie

Hristos se naşte Domnul coboară

Îngerii cântă magii îl adoră

Păstori aleargă ieslea înconjoară

Mari minuni se întâmplară.

Hristos se naşte veniţi la-nchinare

Cu vesel sufletcu veselă cântare.

Hristos se naşte Domnul coboară

Îngerii cântă magii îl adoră

Păstori aleargă ieslea înconjoară

Mari minuni se întâmplară.

2. Colinde de Crăciun - cele mai frumoase colinde românești. Colinde de Crăciun tradiționale 

Colindele de Crăciun sunt, în general, centrate pe nașterea lui Iisus, momentul mersului la colindat fiind așteptat cu multă nerăbdare atât de copii, cât și de adulți. 

Colindele românești sunt de o frumusețe aparte, în versurile lor vorbindu-se de Fecioara Maria, care a primit vestea nașterii lui Iisus de la Arhanghelul Gavril (Gabriel), dar și despre cum a ajuns Maria, căreia îi venise sorocul nașterii, să îl aducă pe lume pe Fiul lui Dumnezeu chiar într-o iesle, printre paie. 

În colindele străvechi românești, magia nașterii Mântuitorului este transpusă în moduri pline de emoție, în versuri ce vorbesc despre călătoria celor trei magi, care au mers cale lungă, urmând Steaua Regelui, despre grija pe care Iosif i-a purtat-o Mariei, dar și pruncului abia născut, despre animalele din staul care au suflat spre Iisus ca să îl încălzească, dar și despre minunea venirii pe lume a Fiului lui Dumnezeu. 

Iată un colind superb românesc, care vorbește despre vestea dată Fecioarei Maria de către îngerul Gavril, despre nașterea lui Iisus Hristos. 

Colo sus, în vremea aceea

Colo-n sus pe vremea ceea,

În frumoasa Galileia, 

O Fecioară vieţuia 

Ce Maria se numea. 

Nazaret era oraşul

Unde ea-şi avea lăcaşul; 

Într-o zi Maria sta 

Singură şi se ruga. 

Când de-odată ce văzuse? 

Casa toată se umpluse, 

De-o lumină lucitoare 

Ca lumina de la soare. 

Îngerul Gavril intrase 

La Sfânta Fecioară-n casă, 

Si din zboru-i se opri 

"Bucură-te" îi grăi.

Nu te-nspaimanta Maria 

Ca vei naste pe Mesia 

Fiul al Domnului va fi 

Si Iisus se va numi 

Care cu puterea sa

Va împărăți lumea 

Care cu a sa putere 

Ne va mântui de rele. 

3. Colinde vechi de Crăciun. Tradiții și obiceiuri în ziua sfântă a nașterii lui Iisus 

Colindele vechi românești s-au păstrat încă din vechime și s-au transmis din generație în generație. Cele mai frumoase colinde de Crăciun sunt cele care îți amintesc de gura sobei, de vocea bunicii sau de vioara bunicului, de nucile și de merele primite atunci când mergeai la colindat cu alții copii. 

Pe lângă obiceiul colindatului în ajunul Crăciunului, în România, mai ales în zonele rurale, există tot felul de obiceiuri și tradiții în această perioadă a anului. 

De exemplu, în satele din zona Olteniei, în dimineața Ajunului Crăciunului, bărbații se trezesc de dimineață, iar atunci când aprind focul în sobe, scormonesc jarul și rostesc o urare de Crăciun:  ”Bună dimineața lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă: porcii grași și unturoși /Și oamenii sănătoși, /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă. La anul și la mulți ani!”. 

De asemenea, un alt obicei îndrăgit al zilei de Crăciun este mersul cu steaua. În prima zi de Crăciun, pe 25 decembrie, cetele de colindători merg în casă în casă cu steaua, vestindu-le gazdelor bucuria nașterii lui Iisus Hristos.

De asemenea, mai ales în zonele rurale ale Maramureșului și ale Bucovinei, dar și în alte zone din țară, la sate, acolo unde pare că tradițiile și obiceiurile străvechi s-au conservat și au rămas neschimbate, indiferent de trecerea timpului, există o serie de obiceiuri frumoase în zilele de sărbători.

Mersul cu capra este un obicei străvechi, pe care românii încă îl păstreză cu sfințenie. Cete de colindători, dintre care unul este costumat în capră, umblă pe la casele oamenilor să șe ureze sănătate și lucruri bune în anul ce vine. 

Un alt obicei practicat în zona Moldovei este mersul cu ursul. Ca în cazul mersului cu capra, cete de colindători merg din casă în casă, alături de un urs deghizat, care dansează. Colindătorii le urează celor care îi primesc în casele lor să fie sănătoși în noul an, dar și să aibă succes pe plan financiar. 

Iată câteva colinde vechi de Crăciun, păstrate din generație în generație. 

Ostașii lumii colindă

Larg deschideţi poarta sufletelor toate

N-am venit să cerem, ci-am venit să dăm

Larg deschideţi poarta sufletelor toate

N-am venit să cerem, ci-am venit să dăm.

Dalbe şi iar dalbe flori adevărate

Ca şi vestea bună ce vom colinda

Dalbe şi iar dalbe flori adevărate

Dalbe şi iar dalbe florile de măr.

Dincolo de munţii vieţii şi-ai himerei

Am cules azi-noapte florile de măr

Le-am cules din munţii unde veşnic merii

Roditori de aur cresc într-adevăr.

Dalbe şi iar dalbe flori adevărate

Ca şi vestea bună ce vom colinda

Dalbe şi iar dalbe flori adevărate

Dalbe şi iar dalbe florile de măr.

Florile pe care le-am cules azi-noapte

Vor rodi în brazda sufletelor toate

Merele de aur, merele visate

De colindătorii veacurilor toate.

Dalbe şi iar dalbe flori adevărate

Ca şi vestea bună ce vom colinda

Dalbe şi iar dalbe flori adevărate

Dalbe şi iar dalbe florile de măr.

Ce-aţi văzut păstori

Ce-aţi văzut păstori

Sculaţi până-n zori

Am văzut pe nou născutul

Prunc Isus din cer venitul

Fiu Dumnezeesc.

2. Ce palat era

Unde Domnul sta

Peşteră străină rece

Peşteră de dobitoace

Palatul era.

3. Ce-avea de-aşternut

Pruncul nou născut

Ieslea îi era culcuşul

Fân şi paie aşternutul

Culcuşul era.

4. Cine sta cu el

Blândul mieluşel

Sta Maria maica sfântă

Sta Iosif cu faţa blândă

Stau şi se rugau.

5. Cine îi cânta

Şi îl preamărea

Îngerii din cer veniră

Vesele cântări doiniră

Domnului Isus.

4. Colinde vesele și moderne de Crăciun. Cele mai frumoase colinde de Crăciun pentru copii 

Colindele sunt, poate, unele dintre cele mai frumoase tradiții care vestesc bucuria nașterii lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. 

Colindele vesele sunt printre cele mai frumoase colinde. Dacă în trecut, colindele erau mai triste, mai rigide, în prezent, acestea sunt pline de magie, vorbind despre iubire, bunătate, minunea nașterii Fiului lui Dumnezeu, bucurie, artiști consacrați interpretând în perioada sărbătorilor de iarnă colinde absolut superbe. 

Copiii adoră Crăciunul, Moșul care le aduce daruri, mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, bucuria zăpezii, mersul la colindat, masa în familie, toate acestea fac din această sărbătoare plină de magie una dintre cele mai iubite de cei mici. 

Colindele pentru copii sunt cele vesele, care vorbesc numai despre magia frumoasă a venirii pe lume a lui Iisus. 

Cele mai frumoase colinde de Crăciun pentru copii

Iată o mini selecție a celor mai frumoase colinde românești pentru copii:

O, ce veste minunată!

O, ce veste minunată!

În Betleem ni s-arată

Astăzi s-a născut

Cel făr' de-nceput

Cum au zis prorocii.

Că la Betleem Maria

Săvârşind călătoria,

Într-un mic sălaş,

Lângă-acel oraş,

A născut pe Mesia.

Pe fiul în al Său nume,

Tatăl L-a trimis în lume,

Să se nască

Şi să crească,

Să ne mântuiască.

Iată vin colindatori,

Iată vin colindatori,

Florile dalbe,

Noaptea pe la cântători,

Florile dalbe.

Şi ei vin mereu, mereu,

Florile dalbe,

Şi-l aduc pe Dumnezeu,

Florile dalbe.

Dumnezeu adevărat,

Florile dalbe,

Soare-n raze luminat.

Florile dalbe, florile dalbe.

5. Colinde de Crăciun în limba engleză - cele mai populare colinde din limba engleză 

În ultimii ani, colindele și cântecele de Crăciun în limba engleză au devenit extrem de îndrăgite în România. Atât cei mici, cât și cei mari ascultă și fredonează ”Jingle Bells” sau ”The First Noel” cu o lejeritate aproape incredibilă. 

În România, printre cele mai populare colinde de Crăciun în limba engleză se numără “12 Days of Christmas”, ”Hark The Herald Angels Sing”, ”Joy to the World”, ”Jingle Bells”, ”We Wish You a Merry Christmas”. 

Colindele de Crăciun, cântecele pline de emoție ce vestesc nașterea lui Iisus, sunt unele dintre cele mai frumoase modalități de a sărbători momentul magic de pe 25 decembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇