10 filme de Crăciun minunate pe care să le vezi cu copilul tău

Irina Murgeanu Grigore este regizoare și scenaristă cu experiență de peste 10 ani în televiziune, publicitate și cinematografie. Câștigătoare a premiului pentru regie, scenariu, premiul publicului și marele premiu în cadrul Festivalului de Film Filmapalooza unde a participat cu scurt metrajul său de debut, Stapled. A reprezentat România în 2017 în cadrul Festivalului de Film din Seattle, fiind prezentă cu scurt metrajul său și la Festivalul de Film de la Cannes. A scris si regizat filmul ”Hai Hui în Timp”, primul film românesc fantasy pentru copii produs în România dupa ’89, care se bucură de cele mai multe efecte spciale realizate la un film romanesc, precum si de o distributie de exceptie. Crede in dezvoltarea filmului românesc pentru copii și în frumos și în rolul de educarea a publicului tânăr prin intermediul cinematografiei și al filmelor cu mesaj. Este absolventă a Facultăților de Comunicare ți Actorie a unui Master în Jurnalism și câstigătoarea unei burse de studiu în comunicare audiovizuală oferită de statul român în Belgia. Este fondatoarea buticului de creație video EPIC IDEAS. Poate fi găsită și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100087453380597

Filme de Crăciun. La ce mă duce asta cu gândul? La căldura familiei. La relaxare. La starea aia de bine din timpul sărbătorilor. Și filmele de Crăciun sunt mai frumoase atunci când le vezi cu cei mici.

Voi spune mereu că a vedea filme împreună cu copilul e unul dintre cele mai bune lucruri pe care să le faci pentru dezvoltarea lui. Nu doar că îl apropie de cei dragi, dar îi dezvoltă imaginația, creativitatea, spiritul critic și îi calități sociale, precum empatia și spiritul de colaborare.

Dar ce să alegi din miile de filme de Crăciun? Am câteva recomandări personale la care țin din toată inima. Sunt filme care te inspiră, te amuză și, pe alocuri, îți răscolesc sufletul.

1. Singur acasă

The one and only. Filmul ăsta va rămâne o legendă a filmelor de Crăciun și e greu de crezut că vom vedea prea curând unul care să-l depășească în popularitate. Știu oameni care spun că râd și acum la el, deși l-au văzut de cel puțin 10 ori. Povestea e atât de bine scrisă, atât de dinamică, atât de haioasă, iar Kevin / Macaulay Culkin atât de potrivit pentru rolul ăsta, încât e sigur că îți va plăcea atât ție, cât și copilului tău. De neratat.

ADVERTISING

2. Singur acasă 2 / Pierdut în New York

N-ai cum să ratezi nici continuarea poveștii din Singur Acasă 1. Deși unii vor spune că nu putea avea farmecul primului film, Pierdut în New York are chiar mai multe aventuri decât eram obișnuiți din prima parte, iar eu personal îl iubesc!

De data asta ingeniozitatea lui Kevin se arată într-un cadru mai mare decât casa lui, adică în New York. Antagoniștii, aceiași doi bandiți, cu aceeași charismă caraghioasă și malefică. Plus un oraș mare cu aventuri pe măsură. Adică un alt film ideal la care să râzi și să vezi copilul cum trece prin încântare și emoție.

3. The Grinch

Am pus filmul ăsta pe listă pentru că e plin de miez și înțeles! Pentru mine versiunea din 2018 e cea mai frumoasă și mai potrivită pentru copiii din ziua de azi, mai ales dacă o vedeți împreună.

Un personaj care vrea să strice Crăciunul? Ar putea să nu sune atât de potrivit pentru perioada asta, însă povestea evoluează atât de interesant încât e o adevărată lecție de viață. Nu mai zic de efectele speciale, umorul, muzica plus un pic de răutate charismatică de care n-ai cum să nu prinzi drag!

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

4. Klaus

Credem că știm cu toții povestea lui Moș Crăciun? Dar dacă am vedea și povestea alternativă? Dacă Moș Crăciun a început un pic altfel decât credeam noi?

Povestea lui Klaus, un fabricant de jucării dintr-o insulă a Nordului îndepărtat, care e convins să aducă mai multă bucurie copiilor, te va fermeca și te va inspira.

5. Vulpea cea mare și rea și alte povești

Câteva povești de Crăciun care vă vor face să râdeți în hohote. Filmul ăsta de animație are un alt parfum față de celelalte, poate și pentru că e unul european, bazat pe o carte de povești cu animale. Cu siguranță deosebit față de celelalte de pe listă! Dar aventurile viețuitoarelor care sunt în toiul pregătirilor de Crăciun te vor ţine în priză de la început până la final.

6. Miracol pe strada 34

Un film clasic, făcut cu multe decenii în urmă, dar care își păstrează puterea de a aduce sentimente în inimile noastre. Un film altfel decât celelalte, asta e sigur! Un evergreen.

ADVERTISING

Când un bărbat pretinde că este adevăratul Moș Crăciun, ce-ai putea spune decât să arăți neîncredere? Dar oare chiar este? Că este sau nu, povestea îți încălzește sufletul de la un capăt la altul.

7. Un băiat numit Crăciun

O poveste într-o poveste. Asta e filmul ‚‚Un băiat numit Crăciun’’. O poveste care te transportă în timpuri de basm, vorbindu-ți de un băiat pe nume Nikolas. O epopee plină de culoare, aventuri, răsturnări de situație și semnificație. O altă poveste alternativă despre originile sărbătorii.

Una care, la sfârșit, te face să spui ‚‚Da, chiar despre asta trebuie să fie Crăciunul! Oare de aici a pornit?’’

8. Charlie și fabrica de ciocolată

Încă o poveste clasică, reinterpretată într-o versiune modernă, din 2005. Cu aventuri, cu răsturnări de situație, dar și cu lecții neașteptate despre importanța familiei, chiar și pentru cei mai puțin perfecți dintre oameni. Un film care poartă semnătura lui Tim Burton, cu Johnny Depp în rol principal, cu decoruri si costume care te vor transporta într-o lume plină de fantezie.

În plus, cui nu-i place povestea unui băiat curajos care luptă pentru a-i ajuta pe cei dragi lui?

9. A Christmas Carol / O poveste de Crăciun

Filmul din 2009 făcut după scrierile clasice ale lui Charles Dickens de acum mai mult de un secol și jumătate demonstrează că unele lucruri își păstrează valoarea și farmecul de-a lungul tuturor vremurilor.

Personajul central, Scrooge, ca un Grinch al vremurilor sale, urăște Crăciunul. Viața însă, într-o serie de întâmplări fabuloase, îl face să se mai gândească. Iar pe noi sigur ne va pune pe gânduri după ce îl vom vedea. Și pe copii îi va face să pună întrebări. Nu mai zic ca în rolul principal este Jim Carrey, sun bagheta regizoralã a lui Robert Zemeckis, regizorul Forrest Gump.

10. Hai Hui în timp

Aici vreau să trișez puțin (sau poate că nu trișez deloc) și să recomand și filmul meu, Hai Hui în timp. Poate nu doar pentru că e al meu, ci și pentru că e primul film fantasy de aventuri pentru copii făcut după 1989 în România. Filmat în decoruri virtuale este filmul cu cele mai multe efecte speciale făcute în România, iar aventurile copiilor și călătoria lor în timp te vor ține cu sufletul la gură.

Dacă asta nu e de ajuns, îți garantez că vei râde, mai ales că Bebe Cotimanis și Gabriel Spahiu fac niște roluri de răufăcători absolut memorabile, de un farmec întunecat demn de filmele de la Hollywood. Este un film plin de magie tocmai bun de văzut în perioada aceasta a anului.

Și mai e ceva! E și o poveste pentru părinți și copii, despre valoarea timpului petrecut împreună. Acum, de Crăciun, mai important decât oricând.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇