Mergi cu copilul la film! E unul dintre cele mai bune lucruri pentru dezvoltarea lui

Irina Murgeanu Grigore este regizoare și scenaristă cu experiență de peste 10 ani în televiziune, publicitate și cinematografie. Câștigătoare a premiului pentru regie, scenariu, premiul publicului și marele premiu în cadrul Festivalului de Film Filmapalooza unde a participat cu scurt metrajul său de debut, Stapled. A reprezentat România în 2017 în cadrul Festivalului de Film din Seattle, fiind prezentă cu scurt metrajul său și la Festivalul de Film de la Cannes. A scris si regizat filmul ”Hai Hui în Timp”, primul film românesc fantasy pentru copii produs în România dupa ’89, care se bucură de cele mai multe efecte spciale realizate la un film romanesc, precum si de o distributie de exceptie. Crede in dezvoltarea filmului românesc pentru copii și în frumos și în rolul de educarea a publicului tânăr prin intermediul cinematografiei și al filmelor cu mesaj. Este absolventă a Facultăților de Comunicare ți Actorie a unui Master în Jurnalism și câstigătoarea unei burse de studiu în comunicare audiovizuală oferită de statul român în Belgia. Este fondatoarea buticului de creație video EPIC IDEAS. Poate fi găsită și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100087453380597
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Este vizionarea filmelor bună pentru copii? E o întrebare pe care și-o pun mulți părinți, mai ales cei ai căror copii sunt mari fani ai producțiilor cinematografice. Cu atât mai mult cu cât suntem în perioada sărbătorilor, când avem o mulțime de filme pentru copii de văzut.

Răspunsul e un mare DA. Cu câțiva de dacă. Filmele sunt recomandate copiilor dacă sunt pentru copii, nu când le sunt destinate adulților și conțin scene șocante sau derutante pentru ei. Chiar și filmele pentru copii care abundă de momente violente nu sunt ideale pentru dezvoltarea copilului.

ADVERTISING

Cercetătorii de la Pennsylvania State University au descoperit acum câțiva ani că vizionarea filmelor de către copii împreună cu adulții, apoi discutarea lor despre bine și rău, despre curaj, despre a-i ajuta și proteja pe alții, îi ajută pe cei mici să înțeleagă și să interiorizeze aceste mesaje.

Cu alte cuvinte, filmele pentru copii, de la ”Frozen” la ”Harry Potter’’, cu mesajele lor pozitive, pot influența dezvoltarea unor calități pozitive în cei mici, de la gândire critică la comportamente precum limitarea agresivității și a tendințelor spre bullying. Și noi, părinți sau alte rude, putem contribui la asta, dacă îi ajutăm să înțeleagă mai bine temele principale.

ADVERTISING

La asta putem adăuga faptul că este și o modalitate bună de a face educație fără cicălire și fără lecții de morală plictisitoare sau stânjenitoare pentru cel mic, ci folosind lucruri care îl interesează și fascinează. Creierele umane sunt ‚‚programate’’ pentru povești, nu pentru prezentări.

Ce mai spun studiile despre efectele pozitive ale filmelor?

În primul rând, însăși urmărirea unui fir narativ dezvoltă mintea copilului la capitolul atenție la detalii și concentrare, mai ales când e presărat cu momente amuzante și efecte speciale care îi fixează lucruri în memorie.

ADVERTISING

Filmele pentru copii dau o mare mână de ajutor și în ce privește gândirea creativă, conform unui studiu al Clinical Pediatrics. Aici nu e nimic de mirare, dat fiind că filmele pentru copii sunt ele însele ceva care abundă de creativitate, răsturnări de situații și transformarea imposibilului în posibil.

Aceste filme nu sunt însă în totalitate despre creativitate. Există și o parte importantă despre gândirea critică. Cei mici înțeleg mai bine, găsesc explicații, analizează și își pun întrebări cu ajutorul întâmplărilor din filme, de obicei, bine gândite tocmai în sensul ăsta.

Și lista de beneficii e mai lungă, prea lungă pentru un singur text, doar concluzia ar trebui să rămână: Da, filmele pentru copii sunt benefice pentru cei mici, din foarte multe puncte de vedere. Atât timp cât nu abuzăm de asta, desigur.

Și încă un lucru: Urmărirea filmelor alături de cei mici și discutarea lor despre care vorbeam la început e și o modalitate de a crea legături. Copilul va ține minte că ai fost alături de el și va ține minte că ați discutat aceste lucruri, că tu ești cel care i-a transmis respectiva lecție de viață.

Așa că, dacă tot e iarnă, suntem în luna sărbătorilor și a cadourilor, mergi cu copilul tău la film. Nu e vorba doar de distracție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇