Copiii ar putea primi alocație din prima zi de viață - proiect USR

Copiii ar putea primi alocație din prima zi de viață - proiect USR

Senatorii USR Anca Dragu şi Ştefan Pălărie au depus o iniţiativă legislativă pentru acordarea alocaţiei de creştere a copilului din prima zi de viaţă, urmând ca aceasta să fie plătită în maximum 30 de zile, anunţă formaţiunea.

Anca Dragu, preşedinta Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, declară că iniţiativa vrea să elimine timpul nefiresc de lung de aşteptare a primei alocaţii. 
 
„În mod normal, un copil trebuie să beneficieze de alocaţie din prima zi de viaţă. Birocraţia face ca prima plată a alocaţiei să se facă în luna următoare naşterii sau după două luni sau chiar mai târziu. Mai mult, nevoile unei familii cu un nou născut sunt imediate şi semnificative, iar statul trebuie să respecte drepturile fiecăruia, inclusiv ale celor abia veniţi pe lume”, este de părere Anca Dragu.
 
„Astăzi, un copil care se naşte, de exemplu, pe 2 martie nu are dreptul legal la alocaţie decât începând de la 1 aprilie (luna următoare) şi primeşte banii, eventual, prin luna mai. Două luni pierdute. Asta, în scenariul optimist. Pentru că sunt întârzieri şi mai mari. Asta se întâmplă exact în perioada critică. Atunci când familia are nevoie de sprijin cu adevărat din prima zi. Nu când îşi aduce aminte statul”, spune senatorul USR Ştefan Pălărie.
 
Ideea „Alocaţiei din prima zi” aparţine unui membru USR din Dolj, Andrei Pătru, care la începutul anului a iniţiat o petiţie şi a strâns semnături de la cetăţeni.
 
Iniţiativa pune oamenii înaintea birocraţiei, fiind absurd să le ceri părinţilor să stea cu mâna întinsă cu un vraf de hârtii, ca să nu piardă bani care li se cuvin, tocmai în acele zile, mai spune USR în comunicat. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇