Ca să nu lezeze pe nimeni, numele romanului 10 negri mititei al Agathei Christie va fi schimbat

Ca să nu lezeze pe nimeni, numele romanului 10 negri mititei al Agathei Christie va fi schimbat

Romanul ”10 negri mititei” al Agathei Christie se va numi de acum ”Au fost 10”. Decizia a fost luată de strănepotul renumitei scriitoare, James Prichard, considerând că titlul inițial este unul rasist.

Romanul polițist a fost scris de Christie în 1938 și a fost publicat în Regatul Unit în 1939. În SUA, el a fost publicat puțin mai târziu și sub numele ”Și n-a mai rămas niciunul”, din motive rasiale.

Este cea mai bine vândută carte a Agathei Christie și una dintre cele mai bine vândute cărți din toate timpurile. Chiar autoarea a descris cartea ca ”cea mai greu de scris” dintre toate romanele sale.

ADVERTISING

Cartea spune povestea a 10 personaje care sunt ademenite pe o insulă - Insula Negrului. Fiecare dintre cei 10 comisese o infracțiune pentru care nu fusese pedepsit și sunt uciși, rând pe rând.

”Când cartea a fost scrisă, limba era diferită și folosea cuvinte acum uitate. Romanul are la bază adaptarea unei poezii cunoscute (10 negri mititei - n.red.). Cred ca Agatha Christie își dorea să fascineze publicul și nu și-ar fi dorit ca cineva să fie rănit de cuvintele folosite.

Astăzi, din fericire, putem să remediem asta fără a trăda dorința autoarei, dar făcând să fie acceptabil pentru toată lumea. Nu aș vrea ca titlul să deturneze atenția de la munca ei. Dacă o singură persoană se simte lezată, deja e prea mult. Nu mai trebuie să folosim cuvinte care rănesc, ăsta e comportamentul pe care să-l adoptăm în 2020”, a declarat strănepotul scriitoarei, la RTL.

ADVERTISING

Amazon Franța înlăturase cartea cu titlul original din mai anul trecut. În Franța, Insula Negrului va fi tradusă în Insula Soldatului.

"Dix petits nègres" : le best-seller d'Agatha Christie débaptisé

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇