Primul muzeu din lume dedicat fericirii: S-a deschis în 2020 și îți aduce zâmbetul pe buze

Primul muzeu din lume dedicat fericirii: S-a deschis în 2020 și îți aduce zâmbetul pe buze

Fericirea a început să dispară din vocabularul nostru în contextul pandemiei globale, în favoarea depresiei și a perspectivelor pesimiste în 2020. Tocmai de aceea, deschiderea Muzeului Fericirii din Danemarca pare cea mai optimistă veste a acestui an.

Primul muzeu din lume dedicat explicit conceptului de fericire a fost lansat fără prea mult fast în 14 iulie, într-un spațiu de 240 de metri pătrați din centrul istoric din Copenhaga, scrie BBC.

Noua atracție este rodul muncii depuse de Institutul de Cercetare a Fericirii, o organizație independentă care cercetează motivele pentru care unele societăți sunt mai fericite decât altele, având ca finalitate scopul de a încuraja legiuitorii din întreaga lume să țină cont de bunăstarea populației în dezbaterea politică.

https://www.facebook.com/thehappinessmuseumcph/posts/144280110674567

Meik Wiking, CEO al Institutului de Cercetare a Fericirii, spune că ideea de a deschide un muzeu a venit după ani de zile în care oamenii au cerut să vină să le viziteze biroul.

ADVERTISING

”Așa că ne-am gândit să realizăm un spațiu în care oamenii pot experimenta fericirea din diverse perspective și să le oferim o expoziție care să-i ajute să înțeleagă câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri încercăm să le obținem aici”.

Deschis la un moment neobișnuit

La începutul anului 2020, muzeul era gata de deschidere. Apoi, a venit pandemia, care a închis toate granițele și Wiking a trebuit să ia o decizie privind deschiderea muzeului.

”Ne-am gândit că, deși nu vor fi prea mulți vizitatori zilele acestea, lumea are nevoie de puțină fericire”, își amintește acesta.

Așadar, au implementat un protocol pentru evitarea răspândirii virusului Sars-Cov-2, inclusiv un sistem de ”trafic” pe un singur sens și o limită de 50 de vizitatori și și-au deschis porțile pentru public.

De atunci, muzeul a început să le ofere vizitatorilor un tur al fericirii globale, arătându-le cum percepția asupra fericirii s-a schimbat de-a lungul istoriei, ce înseamnă fericirea în diferite regiuni și de ce unele țări sunt mai fericite ca altele.

ADVERTISING

De-a lungul timpului, muzeul a adăugat și experiențe interactive menite să le ofere vizitatorilor momente de revelație, scoțând în evidență munca de cercetare depusă de Institut.

De exempu, Wiking susține că încrederea în oamenii din țara ta și în instituțiile politice este un factor foarte important în raportul fericirii globale.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, unii vizitatori întâlnesc pe culoarele muzeului un portofel plin cu bani. Portofelul este amplasat periodic pe podea de o lună încoace și, de fiecare dată, a fost returnat la recepție, neatins.

Oameni din întreaga lume au trimis muzeului ”artefacte ale fericirii”, lucruri care reprezintă bucuria pentru ei. De fapt, ele reprezintă cea mai mare parte a exponatelor. Aceste obiecte sunt menite să îi ajute pe vizitatori să contextualizeze felul în care arată fericirea pentru alții în diferite părți ale lumii.

ADVERTISING

”Putem fi danezi, mexicani, americani sau chinezi, dar suntem, în primul rând, oameni. Aceleași lucruri atrag cu ele fericirea de oriunde am fi și sper ca oamenii să vadă asta în expoziție”, spune Wiking.

Un vizitator i-a spus că a știut întotdeauna că este un om fericit, dar niciodată până acum nu a înțeles motivele pentru care este fericit.

”Acesta a fost pentru noi cea mai bună evaluare”, a spus acesta.

Ce îi face pe oamenii din întreaga lume fericiți?

Unul din punctele centrale ale muzeului este cel în care se explică de ce țările nordice raportează cel mai înalt nivel de fericire din întreaga lume.

Danemarca, de exemplu, se plasează foarte des în topul sondajelor privind cele mai fericite națiuni din lume, inclusiv raportul anual al Națiunilor Unite ”World Happiness Report”.

Raportul privind anul 2020 plasează Danemarca pe locul doi, după vecinii finlandezi, în timp ce Copenhaga este al cincilea cel mai fericit oraș din lume după Helsinki, Aarhus (Danemarca), Wellington și Zurich.

Este surprinzător cum poți să ”creezi” un popor fericit doar gândindu-te strategic la rolul guvernării în viața omului de rând.

Psihologul danez Marie Helweg-Larsen, profesor la Dickinson College din Pennsylvania

În plus, țările care raportează cele mai înalte niveluri de fericire tind să conțină, aparent, elemente care ar obstrucționa fericirea.

”Oamenii cred că țările nordice sunt enigmatice. Acestea par să facă lucruri pe care alții nici nu le-ar putea asocia cu fericirea, precum plata taxelor mari, traiul cu vremea rece și în perioade lungi de întuneric”, explică Helweg-Larsen.

Ce am putea învăța de la danezi în aceste vremuri puternic încercate?

Încrederea este un factor deosebit de important”, subliniază cercetătoarea.

De asemenea, ea crede în puterea conceptelor ”pyt” (”asta este” - n.red.) și ”hygge” (un adjectiv danez și norvegian frecvent utilizat, ceea ce înseamnă „confortabil”, „plăcut”, „frumos”, „bun”. Hygge are chiar mai multe conotații cum ar fi „protejat”, „intim”, „cămin confortatbil”, „dulce”, „pitoresc”, „confort”, „mic, dar frumos”, „drăguț”. Acest adjectiv este adesea folosit în sensul de „tipic danez”. Hygge este un concept folosit de danezi pentru a arăta modul de viață frumos, potrivit Wikipedia) de a elibera stresul.

Potrivit lui Wiking, dacă studiile Institutului de Cercetare a Fericirii au demonstrat ceva, acel lucru este că oamenii sunt incredibil de flexibili.

”Studiind oamenii pe perioade mai lungi de timp, putem observa că sunt perfect capabili să depășească provocările cu care se confruntă. Desigur, trebuie să fiu optimistă prin natura meseriei, dar cred că vom depăși și aceste vremuri”, continuă el.

Citește și:

Vești bune: Un vaccin tot mai aproape, tablete pentru copiii de la sate și artă pentru toate gusturile

Vești bune: Testele Covid sunt tot mai rapide, sezonul se lungește la bulgari și Starbucks vine acasă

Vești bune: Cu pași mici, ne apropiem de normalitate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇