Cele mai bune destinații de călătorie în 2023 de la Lonely Planet nu sunt deloc cum te-ai aștepta

Cele mai bune destinații de călătorie în 2023 de la Lonely Planet nu sunt deloc cum te-ai aștepta

Celebra editură de ghiduri de călătorie Lonely Planet a publicat a 18-a ediție a listei celor mai bune destinații turistice din lume.

Ediția Lonely Planet 2023 are un format diferit față de anii trecuți. În locul unei singure liste, destinațiile au fost împărțite în cinci categorii:

  • mâncare;
  • relaxare;
  • călătorie;
  • conectare;
  • învățare.

Editorii Lonely Planet au început să lucreze la această listă încă din luna aprilie, notează CNN.

Deși le-ar face mare plăcere, nu toți membrii echipei pot vizita fiecare loc, astfel că materialul se bazează pe contribuția unei vaste rețele de colaboratori din toată lumea care menționează locurile care cred că merită incluse pe listă.

După primele nominalizări, editorii de la sediul Lonely Planet încep să se documenteze, să consulte sursele și să selecteze opțiunile până în noiembrie, când se anunță lista finală, a explicat Nitya Chambers, director executiv al Lonely Planet.

Potrivit acesteia, o destinație perfectă este "una așteptată, dar neașteptată". Asta poate însemna să dai o șansă unei noi țări, precum Malta sau Guyana, în care niciunul dintre prietenii tăi nu a mai fost până acum, să alegi o destinație mai puțin vizitată, precum Marsilia, în locul Parisului, ori Fukuoka, în loc de Tokyo.

ADVERTISING

Tot ce e mai gustos

Nu-i nicio surpriză că Lima se numără printre recomandările Lonely Planet: capitala peruană și-a câștigat de mai mulți ani recunoașterea, fiind selectată în topul orașelor cu cele mai bune 50 de restaurante din lume.

Însă o altă metropolă sud-americană, Montevideo, nu are un profil consacrat. Capitala Uruguayului își îmbie vizitatorii cu numeroase bunătăți populare pe tot continentul, precum dulce de leche, fripturi asado și ceai Mate verde. Uruguay este încântător și prin vinurile sale, atât roșii, cât și albe, mai ieftine decât cele din regiunea viticolă argentiniană Mendoza.

La capitolul street food, Kuala Lumpur e locul perfect pentru a te familiariza cu preparatele din toată Malaezia, precum mâncarea națională Nasi lemak (orez parfumat gătit în lapte de cocos și frunze de pandan), curry în stil Penang și supă maw.

Și întrucât e greu de găsit în gastronomia italiană ceva care să nu fie irezistibil, prima recomandare din categoria destinațiilor culinare provine din această țară. Regiunea Umbria este renumită pentru preparatele cu trufe negre, ragu de mistreț și porumb fiert.

ADVERTISING

Locurile perfecte pentru relaxare

Insulele din Caraibe, precum Jamaica și Dominica, sunt perfecte pentru a te relaxa, potrivit Lonely Planet.

Malta este căutată pentru clima ca în Italia și peisajele din Orientul Mijlociu, iar în Asia arhipelagul indonezian Raja Ampat e un adevărat paradis. Situat în provincia Papua de Vest, locul este căutat pentru ecoturism și găzduiește unul dintre cele mai de succes proiecte de restaurare a coralilor.

Legăturile rapide și puternice

Boise, capitala statului american Idaho, are cea mai mare comunitate bască din afara Spaniei. Unii dintre localnici încă vorbesc limba bască, păstrează dansurile tradiționale și gătesc paella cât să hrănească tot orașul.

În altă parte a lumii, Sydney se mândrește cu locuitorii prietenoși, plajele frumoase, restaurante și, desigur, clădirea emblematică a operei - o mulțime de locuri în care să ieși.

ADVERTISING

În Africa, Accra, capitala Ghanei, oferă un sentiment aparte al conectării cu ceilalți oameni. Această țară își propune să atragă opt milioane de turiști în fiecare an.

În Anglia, Manchester este o destinație culturală subevaluată, cu galerii de artă, spații artistice generoase și un festival cultural anual.

Călătoria este destinația

Dacă într-o vacanță îți place mai mult să explorezi decât să stai la soare, Lonely Planet propune șase locuri în care vei descoperi lucruri interesante.

În această categorie se remarcă, deloc surprinzător, regatul central asiatic Bhutan, care în acest an și-a redeschis granițele pentru turism, dezvăluindu-și "nestemata" - traseul Trans-Bhutan care străbate nouă districte, 28 de guverne locale, două municipalități, un parc național și 400 de situri istorice și culturale.

Zambia, o altă destinație atractivă, este căutată pentru Cascada Victoria. Dar această țară este și o destinație ideală pentru safari - aici pot fi văzuți lei, elefanți, hipopotami, girafe, gheparzi și alte animale sălbatice.

Acolo unde ai ce să înveți

Dacă ai început să înveți ceva nou sau o altă limbă străină în timpul pandemiei și vrei să-ți completezi cunoștințele, Lonely Planet îți sugerează să vizitezi câteva destinații potrivite.

Aici se încadrează New Mexico, unde vizitatorii pot învăța istoria nativilor americani și despre moștenirea spaniolă în timp ce gustă ardeii iuți roșii și prăjiturile biscochito.

Și vizitarea unor orașe europene care nu se află în prim-planul interesului turistic îți poate lărgi orizonturile. În Marsilia poți să înveți cum să spui mai mult decât "merci beaucoup", dar să te bucuri și de coasta Mediteranei.

Lista Lonely Planet a celor mai bune destinații de călătorie în 2023

Mâncare

Umbria, Italia
Kuala Lumpur, Malaezia
Fukuoka, Japonia
Lima, Peru
Africa de Sud
Montevideo, Uruguay

Relaxare

Halkidiki, Grecia
Jamaica
Republica Dominicană
Raja Ampat, Indonezia
Malta
Iordania

Călătorie

drumul de la Istanbul la Sofia
Noua Scoție, Canada
Bhutan
Zambia
Australia de Vest
Parque Nacional Naturales, Columbia

Conectare

Alaska
Albania
Accra, Ghana
Sydney, Australia
Guyana
Boise, SUA

Învățare

Manchester, Anglia
New Mexico, SUA
Dresda, Germania
El Salvador
Sudul Scoției
Marsilia, Franța

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇